depilacion ea9a6ae9 0d36 491b ada7 b1e7aeb8de50

Ontharen en fietsen: Hoe en waarom scheren wielrenners hun benen?

De redenen waarom fietsers hun lichaamshaar verwijderen zijn afhankelijk van de vraag of we het hebben over een prof, een amateur die aan wedstrijden deelneemt, een amateur die verslaafd is aan wielrennen of een eenvoudige wielertoerist. Die redenen kunnen als volgt worden samengevat:

 1. Esthetiek. Meest gebruikte argument gebaseerd op het idee dat we meer op professionele wielrenners lijken als onze benen geschoren zijn.
 2. Groepsdruk. De kans is groter dat je een fietser met lichaamshaar alleen ziet rijden dan in een groep. De groep beïnvloedt wat we doen en hoe we ons gedragen.
 3. Massage. De masseur of fysiotherapeut zal geschoren benen op prijs stellen omdat het hun werk vergemakkelijkt. Bovendien helpt het bij het aanbrengen en absorberen van crèmes.
 4. Vermindering van het risico op ernstige huidbeschadiging bij een val of verwonding. Het ontbreken van lichaamshaar maakt het schoonmaken en behandelen van wonden makkelijker en versnelt de genezing.
 5. Beter ademend vermogen en koeling voor de benen, omdat zweet sneller verdampt en vocht zich niet ophoopt in onze haren.
 6. Marginale winst. Het belang van aërodynamica is een beetje een mythe, aangezien de winst te verwaarlozen is. Als het belangrijk was, zouden we waarschijnlijk ook onze armen scheren.

Preventie, massages en afkoeling van het lichaam zijn voor een professional veel belangrijker dan esthetiek, hoewel dat laatste er ook toe doet. Voor een eenvoudige fietstoerist daarentegen zijn esthetiek en het deel uitmaken van een groep de belangrijkste redenen om de benen te scheren. 

Methodes om lichaamshaar te verwijderen voor fietsers

De zeven meest gebruikte methoden van ontharen voor fietsers zijn de volgende:

 • Elektrische tondeuse of trimmer
 • Elektrisch scheerapparaat of scheermes
 • Scheermes of veiligheidsscheermes
 • Ontharingscrème
 • Waxen
 • Epilator
 • Haarverwijdering met behulp van licht: Intens gepulseerd licht (IPL) en ontharing met laser
 • Voor- en nadelen van elke optie:

  Elektrische tondeuse of trimmer

  hair trimmer

  Voordelen – Snel. Handig. Thuismethode.

  Nadelen – Niet erg glad geschoren.

  De gemakkelijkste en snelste manier van ontharen is met een tondeuse of een specifieke gezichts- of lichaamshaartrimmer. Met een trimmer kun je je aardig scheren, maar je komt niet zo dicht op de huid als met een scheermes.

  Doe het in bad, onder de douche of met een handdoek onder je benen om de rommel onder controle te houden. Verzamel de haren na afloop, zodat ze niet in de afvoer verdwijnen.

  Elektrisch scheerapparaat of scheermes

  electric razor

  Voordelen – Snel. Handig. Thuismethode.

  Nadelen – Kortdurende oplossing.

  Zodra mannen zich druk begonnen te maken over hun lichaamshaar, begonnen bedrijven met het ontwerpen van specifieke scheerapparaten. Er zijn scheerapparaten voor nat en droog scheren en het resultaat hangt af van je huidtype en de hoeveelheid haar die je hebt, maar ook van het geld dat je bereid bent uit te geven aan het scheerapparaat. Hoe meer vermogen en kwaliteit, hoe beter het scheerresultaat.

  Vraag voor de aankoop advies aan iemand die al een scheerapparaat heeft of lees de reviews van kopers.

  Scheermes of veiligheidsscheermes

  cuchilla

  Voordelen – Snel. Handig. Gladde scheerbeurt. Thuismethode.

  Nadelen – Kortwerkende oplossing. Mogelijke snijwonden en huidirritatie.

  De meest gebruikte methode onder fietsers. Als je veel haar hebt of je wilt het scheren gemakkelijker maken, trim dan de haren voordat je een scheermes gebruikt.

  Je kunt hetzelfde model gebruiken, maar niet hetzelfde mesje dat je voor je gezicht gebruikt. 

  Hoe zachter de huid en de haren, hoe beter het scheren en hoe minder irritatie.   

  Hoe beter en nieuwer het mesje, hoe gemakkelijker het scheren gaat. Beknibbel niet op het geld als je je huid niet wilt beschadigen.

  Te volgen stappen:

  1. Nadat je het haar hebt getrimd, scrub je de huid. 
  2. Doe zeep of scheerschuim op een nat been en scheer vanaf de enkel naar boven in de tegenovergestelde richting van de haargroei. Doe het niet te snel en wees voorzichtig op lastige plekken.
  3. Als je klaar bent met één been, was je het hele geschoren gebied grondig.  
  4. Controleer met je vingers of er geen hardnekkige haren zijn achtergebleven en herhaal de procedure op het andere been. 
  5. Als je klaar bent met het wassen en drogen van beide benen, breng je vochtinbrengende crème aan. 

  De eerste paar scheerbeurten zullen wat tijd kosten, maar je zult het snel onder de knie krijgen. Het probleem met deze methode is dat de perfecte scheerbeurt van korte duur is.  

  Ontharingscrème 

  crema depilatoria

  Voordelen – Snel. Pijnloos. Thuismethode.

  Nadelen – Kortdurende oplossing. Niet geschikt voor de gevoelige huid en stugge haartjes.

  Vergelijkbaar met de vorige methode, maar in plaats van mesjes, gebruiken we een crème die het haar verwijdert. Dergelijke crèmes bevatten chemische verbindingen die de proteïnebindingen van het haar afbreken, dus wees voorzichtig als je een zeer gevoelige huid hebt.

  Test de crème eerst uit om te zien hoe je huid reageert. Als er geen roodheid, prikkend gevoel, jeuk of uitslag optreedt en de crème het haar efficiënt verwijdert, dan kun je aan de slag.

  Lees de instructies voordat je de crème aanbrengt, pas op dat je hem niet gebruikt op gevoelige en intieme plaatsen, en kijk of het volgen van de stappen je tot het gewenste resultaat zal leiden.

  Waxen

  cera

  Voordelen – Langdurige oplossing.

  Nadelen – Geen thuismethode. Pijnlijk. Ingegroeide haren, folliculitis (ontstoken haarzakje).

  Niet ideaal als je een man bent met veel haar en het je eerste ervaring is met waxen. Je kunt de pijn misschien verdragen, maar het resultaat zal hoogstwaarschijnlijk tegenvallen. Bovendien kun je, als het haar teruggroeit, last krijgen van folliculitis.

  Denk er zelfs niet aan om thuis te harsen, want het resultaat kan behoorlijk rommelig zijn. Als je besluit om deze methode te gebruiken, ga dan naar een cosmetische kliniek om de procedure correct te laten uitvoeren.

  Epilator

  depilador electrico

  Voordelen – Langdurige oplossing. Thuismethode.

  Nadelen – Tijdrovend. Pijnlijk. Ingegroeide haren, folliculitis.

  Net als de vorige methode worden de haren bij de wortel uitgetrokken, dus heeft het bijna dezelfde voor- en nadelen. Het voordeel ten opzichte van harsen is dat je het apparaat zelf kunt gebruiken zonder veel ervaring, hoewel de pijn van het uittrekken van de haren onvermijdelijk is.

  Haarverwijdering met behulp van licht: Intens gepulseerd licht (IPL) en ontharing met laser

  laser

  Voordelen – Langdurige oplossing.

  Nadelen – Duur. Pijnlijk. Mogelijk huidirritatie. Het haar verdwijnt niet onmiddellijk.

  Ontharing met behulp van licht kan verwijzen naar twee soorten behandelingen: Laser (Light Amplified by Stimulated Emission of Radiation) en Intense Pulsed Light (IPL), ook bekend als foto-epilatie. Voor beide zijn verschillende apparaten nodig en de keuze voor laser of IPL is gebaseerd op het type en de kleur van de huid en de kleur en dikte van het haar.

  Als je voor deze methode kiest, moet je eerst naar een dermatoloog gaan en vervolgens naar een gespecialiseerde kliniek om te laten beoordelen of je een van de twee of geen van de twee technieken kunt gebruiken.

  Het grootste voordeel is dat het een langdurige oplossing is. Het haar verdwijnt echter niet onmiddellijk. Je hebt meerdere sessies nodig voordat de benen haarloos zijn. Als je niet met harige benen wilt fietsen, begin de sessies dan in de herfst of winter, wanneer het kouder wordt en je benen bedekt zijn.

  Hoe ver omhoog scheren fietsers hun benen?

  Je moet het haar van het hele been verwijderen, van de enkel tot net onder de lies. Maar blijf weg van je edele delen, want het is een zeer gevoelig, warm en vochtig gebied (vooral als je trapt) dat het zadel raakt en veel wrijving ondervindt. Elke irritatie, folliculitis, steenpuist, puist of haargroei kan je een paar dagen van de fiets houden.  

  Als je nog nooit je benen hebt geschoren hoef je dat ook niet te doen om je een echte wielrenner te voelen. Velen van ons vergeten het haar zodra we onze wielrenbroek aantrekken en voelen zich nog steeds een echte wielrenner. Peter Sagan werd zelfs wereldkampioen met zijn natuurlijk harige benen.

  1 reactie op “Ontharen en fietsen: Hoe en waarom scheren wielrenners hun benen?”

  1. Pingback: De Ultieme Gids: Beste Manier Om Je Benen Te Scheren

  Laat een reactie achter

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

  Aanbevolen artikelen