mudguards

Spatlappen en spatborden – Soorten en redenen om ze te gebruiken

We denken misschien aan spatborden zoals we denken aan waterbestendige fietskleding. Als ik niet ga fietsen in de regen, heb ik dan spatborden nodig op mijn fiets? Eigenlijk wel. Natuurlijk, als je bij het minste motregentje besluit thuis te blijven en op je hometrainer te trainen, heb je ze niet nodig, maar hoe zit het met die dagen dat het de hele nacht heeft geregend, de zon ‘s ochtends tevoorschijn komt, maar de wegen nog vol water, vuil en modder liggen? Zonder spatborden worden je kleren en je fiets doorweekt en extreem vuil. 

Prima, maar voor twee of drie dagen als deze is het niet de moeite waard om spatborden te kopen en op de fiets te monteren. Daarom zijn er verschillende modellen spatborden die aangepast kunnen worden aan de verschillende omstandigheden en behoeften van elke fietser. Laten we ze eens bekijken:

Achterspatbord (ass-saver) en voorspatbord

De gemakkelijkste om te installeren, maar ook degenen die de minste bescherming bieden. Zoals hun naam al doet vermoeden voorkomen ze dat je vies en nat wordt door water en modder die door het voor- en achterwiel wordt gespuwd.

image

Het achterspatbord wordt meer gebruikt op racefietsen omdat het achterwiel het vuilst en natst wordt op verharde wegen.

image 1

Beide types worden vaak gebruikt bij mountainbiken, omdat bij deze modaliteit het voorwiel modder opspat in de richting van het gezicht, wat vrij gevaarlijk kan zijn. Bovendien voorkomen voorspatborden ook dat de verende voorvork van MTB’s vuil wordt.

Afneembaar achterspatbord

Dit wordt gewoonlijk aan de zadelpen bevestigd met een eenvoudig bevestigings- of clip-on systeem (klittenband, elastiek, enz.).

image 2

Er zijn verschillende lengtes en breedtes, afhankelijk van het type fiets en/of wiel. Sommige modellen kunnen worden opgevouwen om alleen te worden uitgeschoven wanneer dat nodig is. Andere zijn voorzien van verlichting om gezien te worden.

Waarom alleen het achterwiel? Vanwege wat we eerder zeiden over het gebruik van achterspatborden op wegen en MTB. Het achterwiel is wat zowel de fietser als zijn fiets het meest nat en vuil maakt.

image 3

Dit type spatborden is de middenweg voor diegenen die meer bescherming zoeken dan de achterspatbord kunnen bieden, maar geen volledige spatborden willen monteren, zowel op de weg als in de bergen.

Het voordeel voor mountainbikes is dat dergelijke spatflappen de bandenspeling niet beperken zoals spatborden dat doen, wat essentieel is in modderige omstandigheden.

Volledige spatborden

Als je dol bent op regen en water, kies dan voor het volledige spatbord, dat de beste bescherming biedt.

image 4

Ze zijn verkrijgbaar in plastic, plastic met metaal, en volledig metalen versies. Sommige modellen worden met klemmen en rubberen riempjes aan het frame en de vork bevestigd, andere kunnen alleen worden gemonteerd op fietsen die voorzien zijn van oogjes of bevestigingspunten voor spatborden. Dat brengt ons bij de volgende vraag.

Kunnen spatborden op alle fietsen worden gemonteerd?

De opklikbare spatlappen, spatlappen voor de voorkant en afneembare achterspatborden kunnen op elke fiets worden gemonteerd. 

image 5

Om een volledig spatbord te monteren, moet je nagaan of je fiets al dan niet oogjes of bevestigingspunten heeft. Hoewel sommige modellen ze wel hebben, is het niet gebruikelijk bij racefietsen en MTB’s. Bij gravel-, hybride- en stadsfietsen is het tegendeel het geval: bijna alle modellen zijn uitgerust met oplossingen om spatborden te monteren.

Als je volledige spatborden wilt, maar je fiets heeft geen bevestigingspunten, zoek dan naar spatborden met klemmen en riempjes.

image 6

Een ander belangrijk punt is ervoor te zorgen dat je fiets voldoende speling heeft voor volledige spatborden. 

image 7

Controleer eerst hoeveel ruimte er is tussen het frame/de vork en de band. 

Als je velgremmen hebt, controleer dan of je ruimte hebt om de spatborden tussen de band en de remklauwen te monteren. Als de ruimte beperkt is, kies dan een volledig spatbordmodel dat niet tussen de band en de remklauwen komt.

image 8

Dit probleem geldt niet voor fietsen met schijfremmen, deze bieden meestal voldoende ruimte om volledige spatborden te monteren.

Lees en volg altijd de instructies van de fabrikant om de spatborden correct te monteren en beschadiging van de fiets te voorkomen. Controleer of de band niet tegen het spatbord schuurt en of het spatbord niet beweegt of ongewone geluiden maakt.

Redenen om spatborden te gebruiken

  1. Ze beschermen je tegen water en vuil dat afspat vanaf de wielen. Afhankelijk van het type spatbord moeten vooral de billen, de onderrug, de voeten en de benen worden beschermd, vooral vanaf de knie naar beneden. 
image 9
  1. Ze beschermen de fiets tegen vuil. Als je ooit zonder spatborden op pad bent gegaan in de regen of op een natte weg vol plassen, weet je hoe vies je fiets uiteindelijk wordt. Er blijft van alles plakken aan het frame, de voorvork, de remmen, de aandrijving en dat alles vormt een bende die je later moet schoonmaken, drogen en invetten om pech te voorkomen en je fiets weer klaar te maken voor de volgende rit. Dankzij spatborden kan je een groot deel van het winteronderhoud vermijden en bovendien verlengen ze de levensduur van je fiets en zijn onderdelen.
image 10
  1. Ze beschermen de fietsers achter je. Spatborden zijn in sommige groepen fietsers in bepaalde perioden van het jaar verplicht om te voorkomen dat medefietsers nat worden. Zo komt iedereen met relatief schone en droge kleren weer thuis. 
image

Als je in een groep rijdt en je hebt wel spatborden en de rest niet, zorg er dan voor dat je voorop fietst, anders zijn je achterwerk en je rug beschermd, maar je voorkant wordt blootgesteld aan water en vuil.

  1. Ze verbeteren de veiligheid. Zoals we al hebben gezegd, voorkomt een spatbord bij het mountainbiken dat modder op je gezicht en in je ogen terechtkomt. En als de fietser vooraan spatborden draagt, zal zijn achterwiel geen watersproeier worden die de fietsers achterop verblindt.
  2. Ze helpen je het gebrek aan motivatie te bestrijden en moedigen je aan om vaker op de fiets te stappen. Als je dankzij de spatborden langer droog en warm kunt blijven, zijn ze de perfecte moodbooster tegen winterapathie.  
image 11

Opstaan, uit het raam kijken en zien dat het regent of dat de wegen nat zijn en het er niet naar uitziet dat ze snel droog zullen worden, kan ontmoedigend zijn. Maar als je weet dat je toch kunt gaan fietsen omdat je spatborden en de juiste kleding hebt, voel je je als een kind met regenlaarzen en een waterdichte jas aan, klaar om in alle plassen te springen. Laten we plezier maken!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen