cover2 82a9e3c4 511f 4edd a69b 524f53d6a8ea

10 Fördelar Med Cykling För Kvinnor

Cykling erbjuder många viktiga fördelar för kvinnor, oavsett om de använder sina cyklar som transportmedel eller deltar i olika varianter av sporten. Allt från elektriska mountainbikes till hopfällbara cyklar och familjecykelturer till långa rutter över bergspass, det finns så många sätt att cykla och njuta av upplevelsen att välja din egen takt.

Men först måste du känna till din egen kropp, dina styrkor och dina svagheter, för att kunna bestämma hur du ska använda din cykel och för att sätta uppnåbara kortsiktiga mål. Sätt dig inte omöjliga mål eftersom det ofta bara leder till frustration. Njut helt enkelt av varje åktur så kommer du säkert någonstans du aldrig trodde att du skulle kunna ta dig. Längs vägen kommer du se fördelarna med att cykla för din hälsa, din kropp, ditt sinne och ditt liv. För att nämna några av dem:

 • Cykling förbättrar kardiovaskulär hälsa genom att öka lungkapaciteten och bränna fett över hela kroppen, det minskar kolesterol och blodtryck och förbättrar därmed blodcirkulationen.

 • Att cykla stärker främst musklerna i benen och sätesmusklerna. Cykling hjälper till att minska celluliter genom att stimulera ansamlingen av fett och vätska i ben och lår.

 • Regelbunden cykling och en hälsosam, balanserad kost kommer att hålla ditt kroppsfett i schack och hjälpa dig att förlora de extra kilona. Om du är överviktig är cykling perfekt eftersom det är en sport med låg stress på lederna, vilket dina anklar, knän och höfter kommer att vara tacksamma för!
   
 • Kvinnor är också mer benägna att drabbas av artrit, så om du har problem med dina leder eller ledband och vill börja med lite sport är cykeln det perfekta fordonet för att röra dig och vara aktiv.

 • Regelbunden cykling förbättrar också vårt immunförsvar. En studie från University of Birmingham fann att tymus (från det grekiska ordet “thýmos” som betyder “livsenergi”, ett organ känt som hälso och immunitetskörteln) hos en äldre person som cyklade regelbundet genererade lika många T-celler som den av en 20-åring.

 • Fördelarna med cykling är inte bara fysiska, våra sinnen får också ut det bästa av aktiviteten. Vår mentala hälsa kommer att ha nytta av de endorfiner som frigörs under en cykeltur. Glädjehormonerna är de fysiologiska länkarna som binder samman känslan av välbefinnande och fysisk träning.

 • Att åka runt i staden med cykel orsakar mindre stress än att köra bil, och ju mer cykelvänlig din stad är, desto lättare blir det att ta sig runt. Du kanske till och med kan komma till din destination snabbare och spara tid – allt beror på staden du bor i, då cykelparadis som Holland, Belgien eller Danmark ännu inte är vanliga i resten av världen.

 • Cykling är också ett utmärkt sätt att rensa sinnet, släppa spänningar, glömma dina vardagsproblem, öka kreativiteten eller rensa upp mentala blockeringar för att låta nya idéer och tankar dyka upp. För att inte tala om känslan av lycka när du sätter dig på cykeln, startar en rutt och kommer lite längre än dagen innan, åker lite snabbare eller helt enkelt blir mindre trött än förra gången, ivrig att hoppa upp på cykeln igen. Vårt självförtroende och vår självkänsla förbättras, och vi känner oss kraftfulla efter att ha uppnått de mål vi satt upp.

 • Cykling förändrar också vårt tänkesätt. Vi blir medvetna om vår fysiska form, fokuserar mer på vår hälsa och gör vårt bästa för att upprätthålla en hälsosam livsstil. Man kan säga att det förändrar våra liv eftersom cykeltiden innebär att vara omgiven av människor med hälsosamma livsstilsvanor. Du kommer inte att ägna den tiden åt andra mindre hälsosamma eller direkt skadliga fritidsaktiviteter.

 • Och slutligen, tack vare cykling kommer du kunna spendera mer tid med din familj, din partner eller vänner. En av de bästa sakerna med att cykla är att du kan göra det ensam eller i sällskap, och att cykla tillsammans är inte bara bra för dig utan också för dina nära och kära. Det spelar ingen roll om ni inte är på samma nivå och inte kan hålla jämna steg med varandra, bara sakta ner och låt dem vinna lite då och då. :))

Dessa är naturligtvis bara några av de många fördelarna med att cykla för kvinnor. Om du inte har en cykel, skaffa en som uppfyller dina behov eller mål och be om hjälp med att anpassa den till din kropp eftersom det är viktigt att vara bekväm på din cykel för att njuta av både åkturen och sällskapet.

2 kommentarer på “10 Fördelar Med Cykling För Kvinnor”

 1. Avatar

  Man upplever naturen oerhört mycket mer än om man går eller åker bil. Och cykling är sköööönt!

  1. Siroko

   Hejsan, tack för din kommentar. Cykeln låter dig röra dig längre än till fots, ta dig dit du inte kan åka med bil, färdas i den hastighet du vill och stanna när som helst. Du har helt rätt, cykling är fantastiskt. MvH

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar