cover2 ca8c4db9 f3ba 4405 b0a3 285637f8155f

10 Voordelen Van Fietsen Voor Vrouwen

Fietsen biedt vele belangrijke voordelen voor vrouwen, of je je fiets nu als vervoermiddel gebruikt of een van de varianten van de sport beoefent. Van elektrische mountainbikes tot vouwfietsen voor in de stad, en van mamafietsen tot langeafstandsroutes over bergpassen, er zijn genoeg manieren om op de fiets te stappen en te genieten van de ervaring om je eigen tempo te kiezen.

Maar eerst moet je je eigen lichaam, je sterke en je zwakke punten kennen om te kunnen beslissen hoe je je fiets gaat gebruiken en om haalbare doelen voor de korte termijn te kunnen stellen. Stel geen onhaalbare doelen, want dan raak je alleen maar gefrustreerd. Geniet gewoon van elke rit en je komt waar je nooit gedacht had te kunnen komen. Gaandeweg zul je de voordelen van het fietsen zien voor je gezondheid, je lichaam, je geest en je leven. Om er maar een paar te noemen:

 • Fietsen verbetert de cardiovasculaire gezondheid door het vergroten van de longcapaciteit en het verbranden van vet in het hele lichaam, het verlagen van cholesterol en bloeddruk en daarmee het verbeteren van de bloedcirculatie.

 • Fietsen versterkt de spieren van de benen en bilspieren. Fietsen helpt cellulitis te verminderen door de opbouw van vet en vocht in de onderste ledematen te stimuleren.

 • Regelmatig fietsen en een gezonde, evenwichtige voeding houden je lichaamsvet in toom en helpen je die extra kilo’s kwijt te raken. Als je overgewicht of obesitas hebt, is fietsen perfect omdat het een sport is met weinig impact. Je enkels, knieën en heupen zullen je dankbaar zijn!
   
 • Vrouwen hebben ook vaker last van artritis, dus als je problemen hebt met je gewrichten of gewrichtsbanden en wat sport wilt beoefenen, is een fiets het perfecte voertuig om te bewegen en actief te blijven.

 • Regelmatig fietsen verbetert ook ons immuunsysteem. Uit een studie van de Universiteit van Birmingham bleek dat de thymus (van het Griekse woord ‘thýmos’ dat “levensenergie” betekent, een orgaan dat bekend staat als de gezondheids- en immuniteitsklier) van een oudere persoon die regelmatig fietste evenveel T-cellen genereerde als die van een 20-jarige.

 • De voordelen van het fietsen zijn niet alleen fysiek, onze geest profiteert er ook van. Onze geestelijke gezondheid zal profiteren van het vrijkomen van endorfines die tijdens het fietsen worden geproduceerd. De gelukshormonen zijn de fysiologische schakels die het gevoel van welzijn en lichaamsbeweging met elkaar verbinden.

 • Je per fiets door de stad verplaatsen veroorzaakt minder stress dan autorijden, en hoe fietsvriendelijker je stad is, hoe makkelijker het zal zijn om je te verplaatsen. Misschien ben je zelfs sneller op je bestemming en bespaar je tijd – het hangt allemaal af van de stad waar je woont, want fietsparadijzen zoals Nederland, België of Denemarken zijn nog niet gebruikelijk in de rest van de wereld.

 • Fietsen is ook een uitstekende manier om je geest te zuiveren, spanning los te laten, je dagelijkse problemen te vergeten, de creativiteit te stimuleren of mentale blokkades op te ruimen, zodat er nieuwe ideeën en gedachten naar voren komen. Om nog maar te zwijgen van het geluksgevoel als je op de fiets stapt, een route begint en iets verder komt dan de dag ervoor, iets sneller gaat, of gewoon minder moe wordt dan de vorige keer, enthousiast om weer op de fiets te springen. Ons zelfvertrouwen en gevoel van eigenwaarde verbeteren, en we voelen ons krachtig na het bereiken van de doelen die we hadden gesteld.

 • Fietsen verandert ook onze mentaliteit. We worden ons bewust van onze fysieke vorm, richten ons meer op onze gezondheid en doen ons best om een gezonde levensstijl te behouden. Je zou kunnen zeggen dat het ons leven verandert omdat de tijd die we doorbrengen met fietsen betekent dat we omringd worden door mensen met gezonde leefgewoonten. Je zult die tijd niet besteden aan andere, minder gezonde of direct schadelijke vrijetijdsactiviteiten.

 • En tot slot kun je door te fietsen meer tijd doorbrengen met je familie, partner of vriendinnen. Een van de mooie dingen van het fietsen is dat je het alleen of in gezelschap kunt doen, en samen fietsen is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je geliefden. Het maakt niet uit of je niet op hetzelfde niveau bent en elkaar niet kunt bijhouden, gewoon afremmen en elkaar af en toe laten winnen. :))

Dit zijn natuurlijk slechts enkele van de vele voordelen van het fietsen voor vrouwen. Als je geen fiets hebt, zoek dan een fiets die voldoet aan je behoeften of doelen en vraag om hulp om hem aan te passen aan je lichaam, want comfortabel fietsen is essentieel om te kunnen genieten van zowel de rit als het gezelschap.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen