cover2 f2c79aae 524d 4458 88e4 f30d7cb333e7

10 Pyöräilyn Etua Naisille

Pyöräilyllä on monia tärkeitä hyvinvointia edistäviä etuja naisille, olipa kyse sitten pyörän käyttämisestä liikkuessa paikasta toiseen tai urheilutarkoituksessa tapahtuneesta pyöräilystä lajin eri variaatioineen. Osa valitsee kulkupelikseen sähköisen maastopyörän ja toiset urbaanin taiteltavan version. Moni pyöräilee rauhassa koko perheen voimin ja toiset nauttivat pitkän matkan reiteistä läpi vuoristosolien – pyöräilyä voi totisesti harrastaa hyvin monella eri tavalla ja intensiteetillä.

Sinun täytyy kuitenkin tuntea kehosi ja tietää niin vahvuutesi kuin heikkoutesi, jotta kykenet paremmin päättämään, millainen pyöräily juuri itsellesi sopii. Tämä auttaa myös asettamaan saavutettavissa olevia lyhyen aikavälin tavoitteita. Mahdottomia tavoitteita ei kannata asettaa, sillä se saa vain turhautumaan. Muista nauttia jokaisesta treenistäsi tai matkastasi ja lopulta saavutat jotain sellaista, jota et olisi osannut kuvitellakaan. Matkan varrella huomaat pyöräilyn positiiviset vaikutukset terveyteesi, kehoosi, mieleesi ja koko elämääsi. Tässä on niistä muutamia:

  • Pyöräily parantaa verisuonielimistön terveyttä lisäämällä keuhkojen kapasiteettia, polttamalla rasvaa koko kehosta sekä alentamalla kolesterolia ja verenpainetta parantaen näin verenkiertoa.

  • Pyöräily vahvistaa jalkojen ja pakaroiden lihaksia. Se auttaa myös ehkäisemään selluliittia stimuloimalla alaraajoihin kerääntynyttä rasvaa ja nestettä.

  • Säännöllinen pyöräily ja terveellinen, tasapainoinen ruokavalio pitävät rasvakudoksen määrän hallinnassa ja auttavat myös pudottamaan muutaman lisäkilon, jos sinulla sattuu sellaisia olemaan. Lievästi tai merkittävästi ylipainoisille on pyöräily myös täydellinen valinta ollessaan vähärasitteinen urheilulaji – nilkkasi, polvesi ja lonkkasi kiittävät!

  • Naiset kärsivät miehiä useammin niveltulehduksista, joten jos nivelesi ja nivelsiteesi aiheuttavat sinulle päänvaivaa ja haluat silti urheilla, on pyöräily täydellinen kulkutapa, jolla liikut paikasta toiseen ja pysyt ennen kaikkea aktiivisena.

  • Säännöllisellä pyöräilyllä on tehostava vaikutus myös vastustuskyvyn toimintaan. Birminghamin yliopiston tutkimuksessa saatiin selville, että säännöllisesti pyöräilevän vanhuksen kateenkorva eli tyymus (peräisin kreikankielisestä sanasta ‘thýmos’, mikä tarkoittaa “elämän energiaa”) tuotti yhtä paljon T-soluja, kuin 20-vuotiaan henkilön kateenkorva. Kateenkorva on rauhanen, joka tunnetaan sen terveyttä ja vastustuskykyä ylläpitävästä vaikutuksestaan.

  • Pyöräilyn terveysedut eivät ole pelkästään fyysisiä, sillä myös mielemme hyötyy siitä. Pyöräilyn aikana tuotetut endorfiinit ovat mielenterveydellemme hyväksi. Onnellisuushormonit ovat fysiologisia sidoksia, jotka yhdistävät hyvinvoinnin tunteen ja urheilun.

  • Kaupungissa liikkuminen pyörällä on vähemmän stressaavaa kuin autoilu, ja mitä pyöräilijäystävällisempi kotikaupunkisi on, sitä helpompi siellä on tietenkin liikkua. Saatat jopa päästä määränpäähäsi nopeammin kuin autolla ja säästää aikaa. Kaikki kuitenkin riippuu kaupungista, sillä Alankomaiden, Belgian ja Tanskan kaupunkien kaltaiset pyöräilyparatiisit eivät vielä ole yleisiä maailman muissa kolkissa.

  • Pyöräily on myös loistava tapa tyhjentää mieli, vapauttaa jännitystä, unohtaa arjen ongelmat, tehostaa luovuutta tai selkeyttää henkisiä esteitä, antaen uusien ideoiden ja ajatusten muodostua. Puhumattakaan siitä onnellisuuden tunteesta, jonka saat, kun hyppäät pyöräsi selkään, lähdet reitillesi ja pyöräilet hieman kauemmaksi kuin edellisenä päivänä, pyöräilet hieman nopeammin tai yksinkertaisesti väsyt vähemmän kuin viimeksi jatkaen innoissasi siitä, mihin viime kerralla jäit. Itsevarmuutesi ja -luottamuksesi kohoavat ja voimaannut saavutettuasi asettamasi tavoitteet.

  • Pyöräilyllä on myös mahdollisuus muuttaa ajattelutapaamme. Tulemme tietoisiksi fyysisestä olemuksestamme, keskitymme enemmän terveyteemme ja teemme parhaamme ylläpitääksemme tervettä elämäntyyliä. Voisi jopa sanoa, että se muuttaa koko elämämme, sillä pyörän selässä vietetty aika tarkoittaa terveellisten elämäntottumusten omistavien ihmisten ympäröimänä olemista. Se tarkoittaa myös vähemmän aikaa epäterveellisempien tai suoranaisesti haitallisten vapaa-ajan aktiviteettien harrastamiseen.

  • Ja mikä mahtavinta, pyöräilyn ansiosta pääset viettämään enemmän aikaa perheesi, kumppanisi tai ystäviesi kanssa. Yksi pyöräilyn parhaista puolista on se, että voit harrastaa sitä yksin tai seurassa, eikä pyöräretkelle lähteminen tee hyvää ainoastaan sinulle, vaan myös läheisimmillesi. Ei väliä, oletteko samalla tasolla toistenne kanssa – hidasta ja anna muidenkin voittaa aina aika ajoin! 🙂

Nämä ovat tietenkin vain joitain niistä monista hyödyistä, joita pyöräily voi naisille tarjota. Jos sinulla ei vielä ole pyörää, niin hanki sellainen, joka sopii tarpeisiisi ja tavoitteisiisi. Pyydä tarvittaessa myös ammattiapua sovittaaksesi sen kehollesi sopivaksi, sillä käyttömukavuus on ensiarvoisen tärkeä seikka nauttiaksesi sekä matkasta että seurasta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit