calcetines 0b7945c7 19ed 46fd 8f99 7215f7d38d26

Sukat: piristysruiske pyöräilijälle

Mikään ei vedä vertoja sille tunteelle, jonka saa pukiessaan jalkaansa upouudet pyöräilysukat. Kyse ei ole pelkästään vaikutuksesta, jonka huomaa jaloissaan, sillä se tapaa myös kohentaa mielialaa. Yhdessä pyöräilyvaatteiden ja pyörän kanssa sukat toimivat eräänlaisena piristysruiskeena, joka saa meidät kerta toisensa jälkeen asumaan ulos ja nousemaan pyörän selkään. Tästä lähtien et pysty enää syyttämään Sirokoa siitä, ettei pyöräilyvarusteesi piristäisi sinua tarpeeksi, sillä mallistomme on vihdoin täydentynyt myös pyöräilysukilla. 8 mallia 8 eri värissä yksinkertaisella ja minimalistisella tyylillä varustettuna, jotta voisit yhdistää ne helposti pyöräilypaitojesi, bib-shortsiesi sekä pyöräilyliiviesi- ja takkiesi designien ja värien kanssa.

Älä kuitenkaan käytä mallisi valintaan liian kauaa, sillä pyöräilysukat ovat nykyisin yksi alan suosituimmista ja eniten kysytyistä vaatekappaleista. Tämä johtuu paitsi siitä, että pyöräilymaailma on pullollaan hyviä sukkia arvostavia urheilijoita, mutta myös siitä, että niiden hinta ja käytännöllisyys tarkoittavat käytännössä sitä, että ne päätyvät Sirokon ostoskorien täytteeksi alta aikayksikön.

Ensimmäisessä pyöräilysukkien mallistossa päädyimme keskimittaiseen designiin. Sukat on valmistettu synteettisistä kuiduista (95 % nailonia ja 5 % elastaania), joissa uskomme hengittävyyden, käyttömukavuuden, istuvuuden ja kompression yhdistyvän tehokkaimmalla mahdollisella tavalla.

s1 green alpe dhuez cycling socks packaging 1

Kärki on saumaton ja jalkapöydän alue on valmistettu mikroperforoidusta kankaasta tuomaan lisämukavuutta; lisäksi se siirtää kosteutta ja pitää jalat kuivempina kenkien sisällä.

Varmistaaksemme oikean istuvuuden olemme varustaneet sukkamme erityisleveällä sukansuulla sekä y-muotoisella kannalla ja elastisella jalkaholvin kaistaleella, joka sijoittuu jalkapöydän ja kantakalvon alueille lisätukea tuomaan. Nämä kolme teknistä yksityiskohtaa yhdistettynä korkean suorituskyvyn kompressiokankaaseen saavat sukan mukautumaan miellyttävästi säärten alaosaan, nilkkaan ja jalkaterään ja pitävät sen paikoillaan ajon aikana.

Kaikki 8 mallia ovat saatavilla kolmessa koossa: XS–S, M–L ja XL–XXL.

Pyöräilysukat: kirjoitetut ja kirjoittamattomat säännöt

Ainoa pyöräilysukkia koskeva kirjoitettu sääntö on peräisin Union Cycliste Internationalelta (Kansainväliseltä pyöräilyliitolta, UCI:ltä) ja se kuuluu näin: “Kilpailuissa käytettävät sukat eivät saa ylittää korkeutta, joka määritetään ulomman kehräsluun keskiosan ja pohjeluun pään keskiosan puolivälin mukaan.” Lyhyesti sanottuna sukka ei saa yltää yli sääriluun puolen välin nilkan ja polven välissä. UCI otti käyttöön tämän säännön johtuen markkinoilla olevista aerodynaamisista sukkamalleista, jotka tarjoavat jopa paremmat aerodynaamiset ominaisuudet kuin paljas iho. Mutta minkä tyyppisiä etuja nämä sukat sitten mahdollistavat? Valmistajien tuulitunneleissa teettämät testit ovat osoittaneet hyödyn olleen 3–4 wattia normaaliin sukkaan verrattuna. Mitä suurempi nopeus, sitä suurempi hyöty, joka voi kohota jopa 20 säästettyyn wattiin – sukkadoping-hälytys! Tämä ei välttämättä kuulosta paljolta ja vaikka suurta kiertoajoa tai kilpailua ei voitakkaan hyvillä sukilla, vaan ennemminkin vahvoilla jaloilla ja kestävyydellä, voi kyseinen etu kuitenkin olla erottava tekijä voiton ja häviön välillä aika-ajoissa, joissa aerodynamiikalla on valtava merkitys.

On olemassa myös kirjoittamattomia sääntöjä, jotka monet pyöräilijät ottavat hyvin vakavasti (kenties liiankin vakavasti). Näihin kuuluvat muun muassa se, ettei valkoisia sukkia saa käyttää mustien kenkien kanssa tai mustia sukkia valkoisten kenkien kanssa. Tässä on kyse tyylistä, tai sen puutteesta, riippuen siitä, keneltä kysytään.

black white socks

Tämä ei kuitenkaan ole asia, josta kannattaisi olla liian huolissaan, sillä usein juuri ne pyöräilijät, jotka eivät käytä valkoisia sukkia mustien kenkien kanssa, käyttävät sitten valkoisia sukkia mustien pitkälahkeisten bib-housujensa päällä yhdistäen ne mustiin kenkiin. Tämä tuo meidät jälleen yhden mielipiteitä jakavan aiheen pariin: kuuluuko sukat laittaa pitkälahkeisten bib-housujen alle vai päälle? Jälleen kerran kyseessä on makuasia ja asukokonaisuusmieltymykset. Jos arvostat hienoja sukkia ja haluat esitellä uutta sukkamalliasi, niin pue ne ihmeessä trikoiden päälle. On myös päivänselvää, että jos haluat pitää niitä muiden vaatteidesi päällä, ei ole järkeä käyttää kengänsuojia, sillä ne peittävät sukat, joita haluat esitellä. Ota huomioon, että joissain pitkälahkeisten bib-housujen malleissa on heijastavia yksityiskohtia säären alaosassa. Nämä luonnollisesti jäävät peittoon, jos puet sukat niiden päälle. Toisaalta on olemassa myös sellaisia pitkälahkeisia bib-housuja, jotka on varustettu stirrup-yksityiskohdilla (jalkaterän lenkeillä: nauhoilla tai remmeillä, jotka kulkevat jalkaterän alta), joiden kanssa päälle puettu sukka näyttää paljon paremmalta.

Maku- ja väriasioita

Nyrkkisääntönä voitaisiin sanoa, että valkoiset sukat näyttävät hyviltä valkoisten kenkien kanssa ja loogisesti mustat sukat hyviltä mustien kenkien kanssa. Muutoin kyse on makuasioista ja värimieltymyksistä, vaikkakin voimme antaa muutaman yksinkertaisen vinkin:

Varmista, että sukkasi sopivat yhteen kenkiesi, pyöräsi, pyöräilypaitasi, bib-shortsiesi, pyöräilykypäräsi… tai ihan minkä tahansa muun vaatteen tai asusteen kanssa – tai vähintään toistensa kanssa! Olemme jopa nähneet tapauksia, joissa yhden sukan hukannut pyöräilijä on yksinkertaisesti yhdistänyt jäljelle jääneen parin toisen parittoman sukan kanssa.

Jos bib-shortsisi ovat mustat, niin pyri yhdistämään niihin sukat, joiden väri on niin lähellä pyöräilypaitasi väriä/värejä kuin mahdollista. Jos valitset värin, jota ei löydy pyöräilypaidastasi tai bib-shortseistasi, saattaa yhdistelmä olla huono, mutta toisaalta se voi olla myös mielenkiintoinen. Esimerkiksi Ineos Grenadiers -joukkueen (entinen Sky) jäsenet käyttävät yleensä valkoisia sukkia valkoisten kenkien kanssa yhdistäen ne muun asun tummiin sävyihin (musta, tummansininen jne.) ja lopputulos näyttää todella hyvältä.

ineos socks

Jos tykkäät yhdistellä eri värejä, pyri siihen, että asusi sopii yhteen pyöräsi kanssa ja että värisi ovat sopusoinnussa keskenään perusväriteorian mukaisesti.

Pidä huolta jaloistasi ja sukistasi

Emme halua ryhtyä saarnaamaan, mutta hyvä henkilökohtainen hygienia ja jaloista huolehtiminen – kiinnitä erityistä huomiota kynsiin – pidentää sukkien käyttöikää.

Ajattele hyviä pyöräilysukkia jalkateriesi, nilkkojesi ja säärtesi alaosien suojaajana seuraavilta:

  • Osuminen polkimiin (kipu on väistämätöntä, mutta ilman sukkia vammat olisivat pahempia).
  • Naarmut ja haavat, joita saa oksista, nokkosista tai pensaista ajettaessa maasto- tai gravel-pyörällä.
  • Kenkien aiheuttama hankaus. Lisäksi sukat imevät hikeä siirtäen kosteuden pois jalkateristä.
  • Kylmyys. Jalkaterät ja säärten alaosat pysyvät lämpiminä.

Kaikista edellä mainituista syistä johtuen joutuvat sukat kovalle koetukselle. Ne altistuvat jatkuvasti auringolle, lialle, pölylle, mudalle sekä vedelle sateen yllättäessä kesken matkan tai ajaessamme lätäkön läpi. Ne pestään, kuivataan ja sama rumba alkaa alusta. Pidentääksesi sukkiesi elinikää voit noudattaa suosituksia, jotka annamme pyöräilyvaatteiden huoltamista koskevassa artikkelissamme. On kuitenkin vain luonnollista, että sukkien väri haihtuu lopulta ja kuidut haurastuvat, minkä myötä sukka menettää sen alkuperäisiä ominaisuuksiaan.

Uuden sukkaparin ostamista ei tarvitse viivytellä aivan viime hetkeen saakka. Kun olomme ei tunnu vaatteissamme mukavalta, emme suoriudu yhtä hyvin ja hyvä ulkomuoto on monelle tärkeä mielialankin kannalta. Emme ole testanneet sukkiamme tuulitunnelissa, mutta olemme varmoja siitä, että hyvä olo ja mukava asu toimivat piristysruiskeena, joka antaa enemmän voimaa kuin kaikki ne watit, jotka säästäisimme aerodynaamiset sukat jalassa.

socks models a9132273 b29c 4260 b65f 7aeac0635b5b

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit