errores comunes 433e2d02 6ace 4b95 bac3 fc5ba40d6e6a

10 chyb, kterých se cyklisté dopouští při jízdě na kole

Znalost je vždy výhoda, to platí i v cyklistice. Schopnost poučit se z vlastních chyb vám v budoucnu pomůže se jim vyhnout. Proto, ať už jste začátečník nebo zkušený cyklista, sestavili jsme pro vás seznam 10-ti nejčastějších chyb v cyklistice, kterým se můžete vyhnout. Tentokrát se zaměříme na chyby, kterých se nejčastěji dopouštíme v sedle.

Přílišná sebedůvěra

Jedna z hlavních chyb, které dělá každý cyklista – bez ohledu na úroveň. Všichni ji dobře známe už od úplného začátku: „Podívejte, mami, bez držení!“ až po mistra světa Juliana Alaphilippa, který zvedl ruce na oslavu vítězství a nakonec prohrál na posledním metru. A přijít o vítězství v závodu je tím menším zlem, protože nadměrné sebevědomí může mít mnohem horší následky, například nehodu.

Buďte vždy opatrní; respektujte své možnosti a nepodstupujte zbytečná rizika, zejména při neznámém sjezdu, ale také při pomalé jízdě, kdy máte dojem, že je vše pod kontrolou a dění na silnici nevěnujete pozornost.

Nerespektování dopravních pravidel

Toto je nejviditelnější chyba, kterou dostanou cyklisté sežrat od všech chodců a řidičů. Začíná to něčím tak nevinným, jako jet na červenou a přechází to až v nešvar dnešní doby, používání mobilu při jízdě. Ať hodí první kámen, kdo je bez viny a budeme tu mít více dlažebních kostek než na trati Paris-Roubaix.

Neexistuje žádná výmluva: pokud dostaneme pokutu, můžeme si stěžovat a naříkat, že město není cyklo-friendly, že řidiči také používají telefony, ale zákon se prostě musí dodržovat. Informujte se o dopravních předpisech ve vaší zemi nebo zemi, kterou se chystáte navštívit, protože pravidla se mohou lišit.

Být nedostupný nebo neříct kam vyrážíte

Není to problém, jedete-li se skupinou, v které zůstanete až do návratu domů. Jezdíte-li na kole sami, myslete na své drahé. Přemýšlejte o své rodině, partnerovi, svých dětech a vžijte se do nich. Představte si, jaké by to bylo, kdyby vás nemohli najít nebo zastihnout.

Proto, když jdete na kole, mějte vždy plně nabitý telefon a řekněte svým blízkým, kde budete. Existují telefonní aplikace, které vám umožňují sdílet vaši polohu v reálném čase, a další, které vám umožňují nouzové telefonní hovory v případě nehody. Cyklistické počítače mají také možnost odeslat zprávu vašim nouzovým kontaktům.

Nevypnout se z pedálu

Pokud používáte nášlapné pedály poprvé, BUĎTE OPATRNÍ! Před jízdou na kole byste se měli pokusit připnout a vypnout, aby při zastavení nehrozilo, že spadnete. Měli byste také vědět, jak v případě potřeby rychle vypnout. I když tento typ pedálů nepoužíváte poprvé, buďte opatrní s novými nášlapnými pedály a zarážkami, protože jsou vždy tužší a je obtížnější se vysunout.

Zde je doporučení, jak se vypnout z pedálů: nejdříve procvičte stání a naučte se udržovat rovnováhu bez vypnutí se – velmi užitečná dovednost, která vám poskytne čas v jakékoli neočekávané situaci a pomůže vám předejít pádu. Ale určitě je nejdůležitější vědět, jak se co nejrychleji vypnout z pedálů.

Vždy trénovat nadoraz

Cyklisté dělají tuto chybu velmi často, když začnou trénovat bez informací nebo dohledu.  Pokud jdete ven jen proto, abyste tvrdě trénovali, riskujete přetažení. Naše tělo potřebuje odpočinek pro fyziologickou adaptaci, aby mohlo zlepšit fungování. Pokud udržujete tělo v neustálé zátěži, a to přitom potřebuje čas na zotavení, nemá možnost se zlepšit a v důsledku toho ani váš výkon. Možná se časem zlepší, ale mnohem pomalejším tempem.

Brát to s lehkostí a vyjet si na příjemné projížďky při aktivním odpočinku je také trénink. Nejlepší věc, kterou můžete udělat, je vyhledat si informace, požádat o radu ostatní cyklisty a nechat si poradit od kvalifikovaného trenéra, který může navrhnout osobní tréninkový plán podle vaší úrovně a vašich cílů. Jak víte, informace jsou základ k úspěchu.

Brzdit příliš rychle

To je velmi častá chyba mezi cyklisty začátečníky, protože nezkušenost se potýká s různými neočekávanými situacemi, pocitem nejistoty, když poprvé nasedáme na kolo, a nedostatkem dovednosti v manipulaci s brzdovými pákami. Pokud je stisknete příliš silně, může se stát jedna z těchto dvou věcí: buď dostanete smyka na zadní kolo nebo přelétnete přes řídítka. A to nechcete!

Brzdění musí být pozvolné, proto je vhodné vyzkoušet si páky a brzdy, abyste si na ně zvykli. Brzdění je mnohem progresivnější, pokud používáte ráfkové brzdy, zatímco kotoučové brzdy mají větší výkon a existuje větší šance na příliš ostré brzdění.

Brzdění v zatáčce

Neříkáme, že byste neměli brzdit v zatáčce – musíte to udělat – ale neměli byste čekat, až k ní dojedete, ani příliš prudce brzdit, když už kolo nakloníte. Musíte začít brzdit ještě v zpřímené poloze, než se do zatáčky dostanete. To vám umožní lepší zatáčení (přizpůsobení polohy vašeho těla a kola tak, aby co nejefektivněji bralo zatáčku) a sníží sílu brzdění, když nakloníte kolo do zatáčky. Pokud počkáte až do poslední sekundy, budete muset v zatáčce stále prudce brzdit, čímž zvýšíte riziko pádu.

Nesprávné používání přehazovačky

Věnovali jsme už celý článek tématu jak používat přehazovačku, ale protože je zcela běžné vidět cyklisty v různých disciplínách a úrovních, jak je používají špatně, je nasnadě si to krátce připomenout.

Kromě všech problémů, které jsme v tomto příspěvku zmínili, je dalším problémem použití nesprávného převodu nebo kadence. Může to vést k houpání (pohyb trupu nahoru a dolů) při jízdě s velmi nízkou kadencí a silným tlakem na pedály; říká se tomu broušení a v zásadě to vypadá, jako byste chtěli pohánět nohy zbytkem vašeho těla. Na druhou stranu můžete také skončit poskakováním v sedle kvůli vyšší kadenci, nedostatečné pro vaši rychlost nebo terén. Odpovídající rozsah kadence je mezi 80 a 100 RPM (otáčky pedálu za minutu). Každý cyklista má vlastní.

Nevarovat skupinu za vámi

Ať už jste silniční nebo horský cyklista, pokud jedete ve skupině, měli byste vzít v úvahu, že nejste sami na silnici, trati, cestě, singletracku atd. Pokud jste v čele a jste první, kdo viděl výmoly, hrboly nebo jakýkoli jiný typ překážek, měli byste varovat zbytek skupiny křičením nebo ukazováním – v ideálním případě obojím – na typ a místo problému.

Nebojovat proti větru nebo bojovat až moc

Pojďme k další chybě, které se mnoho cyklistů dopouští – úmyslně nebo neúmyslně – při ježdění ve skupině. Je častější vidět cyklistu, který příliš nebojuje s větrem, než cyklistu, který se mu postaví, ale logicky, je-li jezdec, co se nikdy nežene dopředu, musí přijít jiný, který to udělá.

Jsou mezi námi cyklisté, kteří se provinili tím, že přeháněli a tlačili boj s větrem do extrému, ale to jsou většinou výjimky. Když k tomu dojde a nejsou nejsilnější ve skupině, poslední kilometry se jim mohou stát skutečným utrpením.

V ideálním případě by všichni cyklisté ve skupině měli vstoupit do rotace. Pokud někdo není tak trénovaný jako ostatní, měl by se pokusit dostat do skupiny dobře chráněné. Ale samozřejmě, pokud se během stoupání nebo závěrečného sprintu dostane do čela, s největší pravděpodobností skončí na černé listině.

Když už mluvíme o větru, zakončíme povídání první zmíněnou chybou: přehnanou sebedůvěrou. Pustit řidítka není dobrý nápad, když je vítr příliš silný. Pokud si musíte obléknout návleky na ruce nebo zapnout cyklistickou vestu, zastavte a udělejte to v klidu. Vyhnete se nehodě.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články