equipacion basica 788b08fe e801 4ed8 9057 40c4bfbf5248

Základní Cyklistické Vybavení Pro Začátečníky

Ať už si pro jízdu na kole vyberete horské nebo silniční kolo, v obou případech je vhodné používat základní vybavení, a přestože není považováno za povinné (kromě helmy), pomůže Vám cítit se pohodlně a plně si užít jízdu na kole.

  • Bezpečnost:

    Helma vám může zachránit život a v mnoha zemích je dokonce povinná při jízdě mimo město. Škála přileb je opravdu obrovská a lehce najdete přiměřenou ochranu pro silniční i horskou cyklistiku, aniž byste museli utratit spoustu peněz. Pamatujte si, že helma by se neměla na hlavě pohybovat, tak vyberte správnou velikost a pohodlný model.

    Zadní a přední světla, které slouží k lepší viditelnosti jsou nutností. Jestli jezdíte na kole pravidelně, zvažte světla s USB nabíjecími bateriemi, abyste zbytečně neutráceli za jednorázové baterie.

    Zámek na kolo je dobrovolná investice, ale pokud cítíte, že je třeba chránit vaše kolo před zloději, nerozmýšlejte se dvakrát a kupte si jeden, ať se nemusíte zbytečně obávat, když někde zaparkujete. 

  • Oblečení na kolo:

    Cyklistické kraťasy a cyklistický dres s krátkým rukávem v létě, dlouhým rukávem v zimě. Můžete jezdit v teplákách a mikině, ale vaše tělo (především hýždě) určitě ocení extra vložku na pohodlné sezení, dokonalý střih, prodyšnost a ventilaci, které vám poskytne toto lehoučké oblečeni vyrobené speciálně pro cyklistiku. 
  • Cyklistické doplňky:

    Jak už samo jméno napovídá, nejsou nezbytnou nutností, ale určitě je oceníte. Vítejte ve světě: “není třeba, ale….” Především z bezpečnostních důvodů zmíníme dva typy užitečných cyklodoplňků: Cyklistické brýle a Rukavice.

    Cyklistické brýle. Můžu nosit moje klasické sluneční brýle? Odpověď zní, ano i ne. Určitě NE, pokud jsou obroučky z kovu, určitě ANO, pokud jsou obroučky z plastu. V každém případě sportovní brýle jsou lehčí, pohodlnější, bezpečnější, a také nabízejí lepší ochranu proti větru než klasické sluneční brýle.

    Rukavice. Nejsou primárně nutné, ale vycpané rukavice vám zaručí pohodlí a bezpečnost při možném pádu. Při jízdě na horském kole je jejich použití opravdu vhodné.

  • Sada nářadí na opravu kol:

    Píchlá duše: pokud nemáte bezdušové pneumatiky (uvnitř s kapalinou, která utěsňuje menší píchnutí), budete potřebovat montpáky, duši o velikosti kola a pumpičku k nafouknutí. Jestli povezete také malou krabičku se záplatami na duši a lepidlo, vrátíte se domů klidně s více jak jedním píchnutím.

    Víceúčelové nářadí s nýtovacími kleštěmi na řetězy, které umožňuje opravu zlomeného řetězu, bez něj budete muset dojet domů jako dítě na odstrkovadle.

    Kam vše uložit? Máme více jak možností:

    Klasicky můžete vše poskládat do zadní kapsy cyklistického dresu. Není to nejpohodlnější varianta, ale určitě je nejlevnější.

    Nejběžnější volbou se širokou škálou možností je brašna na kolo. Jsou dostupné v různých velikostech, záleží jen na tom, co chcete ukládat. Základní typy jsou brašna pod sedlo, na řidítka, nosič, rám, atd.

    Cyklistická láhev nebo držák jsou velmi praktické, ale nakonec budete mít jen jednu láhev vody (nebo žádnou jestli máte jen jednu z variant). 

  • Pamatujte na jídlo a pití

    Budete potřebovat jednu nebo více lahví na vodu. Můžete si také pořídit hydratační batoh a umístit do něj také nářadí.

    Jídlo. Jedete pouze na chvilku a myslíte si, že nebudete nic jíst, ale i tak si raději vezměte něco sebou, třeba banán do kapsy u dresu. Energetická želatina a tyčinky jsou další skvělou volbou (mějte vždy na paměti, že obaly patří do koše, ne do strouhy, či pole).  

  • Mobilní telefony

    Díky mobilním telefonům a různým aplikacím (Google, Maps, Wikilos, Komoot, BikeMap, atd.) víme kam jedeme, kolik ujedeme, mapy, trasy, atd. Existuje několik skvělých držáků na telefony třeba na rám, či řidítka. Některé modely brašen na kolo mají dvojí funkci, lze v nich přímo vidět na obrazovku a uložit jídlo, či nářadí.

V tomto průvodci vás nechceme navádět ke koupi vybavení ještě než si vylezete na kolo. Důležité je začít s tou nejjednodušší věcí: jezdit a šlapat. Časem pak uvidíte, co opravdu potřebujete.

Ještě bychom na závěr doporučili jak pro začátečníky, tak pro pokročilé: s dobře nabitým telefonem nezapomeňte také na občanský průkaz a nějaké ty drobné.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články