equipacion basica c8a34c5f aa57 409f 820b d7174ac0f48b

Basisuitrusting Voor Beginnende Fietsers

Of je nu een mountainbike of een racefiets kiest om te beginnen met fietsen, in beide categorieën wordt een basisuitrusting gebruikt en hoewel ze niet als essentieel worden beschouwd (afgezien van de helm), zullen ze je helpen om je comfortabel te voelen en volop van de rit te genieten.

  • Veiligheid:

    Een helm kan je leven redden en het gebruik ervan is in veel landen verplicht. Er is een grote verscheidenheid aan helmen en je zal adequate bescherming vinden voor zowel fietsen op de weg als mountainbiken, zonder dat je veel geld hoeft uit te geven. Vergeet niet dat de helm niet mag bewegen op je hoofd, dus kies de juiste maat en een comfortabel model.

    Een achterlicht en een koplamp om je te helpen zien en gezien te worden is een must. Als je je fiets veel gebruikt, overweeg dan te investeren in lichten met oplaadbare USB-batterijen om te voorkomen dat je een fortuin uitgeeft aan wegwerpbatterijen.

    Een fietsslot is optioneel, maar als je denkt dat je je fiets moet beschermen tegen dieven, aarzel dan niet en koop er een, zodat je je geen zorgen hoeft te maken als je je fiets onderweg ergens stalt.

  • Fietskleding:

    Korte fietsbroeken en wielershirts met korte mouwen in de zomer, en lange mouwen in de winter. Natuurlijk kan je fietsen in een trainingsbroek en een T-shirt of een sweater, maar je lichaam (vooral je kont) zal de extra zeemvulling van de fietsbroek en de perfecte pasvorm, het ademend vermogen en de ventilatie van lichtgewicht kleding die ontworpen is om in te fietsen, op prijs stellen.

  • Accessoires:

    Zoals de naam al zegt, ze zijn niet nodig. Welkom in het eindeloze universum van: “het is niet essentieel maar…” dus zullen we het om veiligheidsredenen slechts over twee soorten fietsaccessoires hebben: fietsbrillen en handschoenen.

    Fietsbrillen. Kan ik mijn gewone zonnebril dragen? Ja en nee. NEE als het montuur van metaal is, en JA, als het van plastic is. In elk geval zijn sportzonnebrillen lichter, comfortabeler en veiliger, en bieden ze betere bescherming tegen de wind dan gewone zonnebrillen.

    Handschoenen. Ze zijn niet essentieel, maar gevoerde handschoenen maken de route comfortabeler en veiliger in het geval dat je valt. Het gebruik van handschoenen is zeker aan te raden als je gaat mountainbiken.
  • Fietsreparatieset:

    Lekke band: Als je geen tubeless banden hebt (met vloeistof erin die kleinere lekken dicht), heb je bandenlichters nodig, een binnenband voor jouw bandenmaat en een pomp om hem weer op te pompen. Als je ook een doosje met plakkers en lijm bij je hebt, kun je zelfs met meer dan één lekke band nog thuiskomen.

    Multi-functioneel fietsgereedschap met een kettingbreker om een gebroken ketting te kunnen repareren, want zonder ketting moet je naar huis rijden als een kind op een loopfiets.

    Waar laten we dit allemaal? Er zijn verschillende opties:

    De ouderwetse optie is om alles in de achterzakken van je wielershirt te stoppen. Het is duidelijk niet de meest comfortabele optie, maar zeker wel de goedkoopste.

    De beste optie is een fietstas. Die zijn er in verschillende maten, afhankelijk van wat je erin wilt stoppen. Er zijn zadeltassen, stuurtassen, bovenbuistassen, frametassen, enz.

    Opbergflessen of pods voor gereedschap zijn heel handig, maar ze nemen wel ruimte in je bidonhouder(s) in beslag.

  • Vergeet niet om te hydrateren en te eten

    Je moet minstens één waterfles bij je hebben, maar je kunt ook kiezen voor een hydration pack en dat gebruiken om je gereedschapsset mee te nemen.

    Snacks. Ook al ga je maar 1 uur op pad en denk je niet dat je honger zult krijgen, een banaan in je wielershirt meenemen is nooit een slecht idee. Energiegels en repen zijn een andere eenvoudige en praktische optie (vergeet niet om je wikkels altijd in de vuilnisbak te deponeren).

  • Smartphone

    Dankzij mobiele telefoons en alle gratis apps (Google Maps, Wikiloc, Komoot, BikeMap, enz.) weet je waar je naartoe gaat, hoeveel km je aflegt, plan je routes, enz. Er zijn verschillende handige telefoonhouders voor op de stuurpen of aan het stuur. Sommige gereedschapstassen hebben een dubbele functie: je kunt er je gsm in opbergen zoals in een telefoonhouder maar ook je snacks en gereedschap. 

We willen je er niet van overtuigen om materiaal te kopen vooraleer je op de fiets zit. Het is belangrijk om met het eenvoudigste te beginnen: trappen. Tijd en oefening zullen uitwijzen welke uitrusting je nodig hebt.

We willen ook nog een paar laatste aanbevelingen doen voor zowel beginners als gevorderden: laad je mobieltje op voor je vertrekt voor een rit en neem altijd je ID en wat geld mee voor het geval dat.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen