segundamano 6131b0fd cccb 4e50 884d 32e88c0b7c33

Waar je op moet letten als je een tweedehands fiets koopt

Als je van plan bent een fiets te kopen of als je al een tijdje fietst en de fiets die je hebt wilt verbeteren of aanpassen, is de tweedehandsmarkt een goede plek om op zoek te gaan. De volgende tips zullen je laten zien dat het veel gemakkelijker is dan het kopen van een tweedehands auto, omdat er minder elementen zijn die defect kunnen zijn en je de kans hebt om de essentiële onderdelen van de fiets te zien en te testen, zelfs als je geen expert bent of geen professioneel gereedschap hebt. Aan het eind van deze handleiding vindt je ook enkele suggesties om je te helpen bij je zoektocht en aankoop. 

Hier is waar je op moet letten als je een tweedehands fiets koopt:

Fietsframe en vork

Begin met de vork en ga verder met het frame, waarbij je het gehele oppervlak nauwkeurig controleert. Als het frame van metaal (aluminium of staal) is, controleer dan of er geen verfblaasjes of -belletjes (een teken van corrosie) zijn en of er geen deuken in het frame zitten. Bij een carbonfiets is het moeilijk om barsten in het carbon te zien die tot breuk kunnen leiden, maar het is de moeite waard om te controleren of er geen vreemde krommingen in de buizen zitten.

Let op de linker achtervork onder de ketting en aan de rechterkant van de trapas. Op deze plaatsen heeft de ketting de neiging te stoten, eraf te vallen en tussen de kettingbladen en het frame te komen, wat grote sporen achterlaat als er geen goede bescherming is. 

Beweeg het stuur naar links en rechts tot het punt waar het het frame raakt, controleer beide kanten om te zien of er geen deuken zijn, veroorzaakt door een ongeluk of doordat de fiets is gevallen toen hij tegen de muur leunde.

Andere onderdelen om te controleren zijn: De verbinding tussen de zitbuis en de bovenbuis, de derailleurhanger (het deel dat de derailleur met het frame verbindt), de patten van de achter- en voorvork (waar de wielen aan het frame en de vork vastzitten) en de onderkant van de fiets (draai hem ondersteboven en kijk eronder om verrassingen te voorkomen). 

Controleer bij de vering van mountainbikes of ze goed werken en goed vergrendelen, of er geen grote krassen op de stangen zitten en of er geen olielekken zijn. Hetzelfde geldt voor MTB’s met achtervering (full suspension MTB-fietsen). Bij deze modellen moet ook worden gecontroleerd of de vering goed aan het frame is bevestigd en of de as of assen waarop de vering draait niet rammelen en niet beschadigd zijn, aangezien deze zones veel druk moeten kunnen weerstaan. Controleer de werking van de vering door op de fiets te stappen en een ritje te maken.

Balhoofd

Controleer of er geen speling in het balhoofd zit. Om dit te checken, knijp je beide remmen in en schommel je de fiets heen en weer. Als er speling in het balhoofd zit, zal je een kloppend geluid horen. 

Het is geen dure reparatie, maar als de speling er al lange tijd zit, kan het sporen op de vork of het frame hebben achtergelaten. Het is ook een teken dat de eigenaar niet de moeite heeft genomen om het probleem te verhelpen.

Wielen

Draai ze rond en controleer of ze uitgelijnd zijn en of het geluid dat de wielnaaf maakt soepel is (niet alsof je koffie aan het malen bent). Zwaar gebruikte wielen van een oudere fiets mogen iets uit balans zijn, maar meer dan 1-2 mm is een serieus probleem.

Controleer als de wielen draaien of de remblokken of remschijven niet wrijven. Ga met je handen over de spaken om de spanning te controleren en ga met je vinger over het hele remoppervlak van de velg om te controleren of het glad is, zonder merkbare sporen buiten de normale slijtage. Als je holle of bolle gebieden opmerkt, wees dan voorzichtig, het wijst op vervorming of overmatige slijtage. Aluminium velgen hebben kleine gaatjes (verzonken puntjes) in het remoppervlak, die een zeer goede slijtage-indicator zijn. Als je ze niet ziet, is het tijd om de velgen te vervangen.

We moeten de lagers controleren. Pak het wiel vast en probeer het zijdelings te bewegen. Als het wiel veel beweegt, moet je het laten repareren in een werkplaats en vergeet niet dat een goedkope fiets die veel reparaties nodig heeft, niet meer zo goedkoop is.

Het is belangrijk te controleren of de banden niet overmatig versleten zijn. Net als bij de velgen maken de fabrikanten kleine gaatjes die als slijtage-indicatoren dienen. Als je die niet ziet, betekent dat dat de band nog maar kort meegaat. Controleer ook of er geen grote insnijdingen of vlakke plekken zijn als gevolg van hard remmen.

Aandrijving

Aangezien het om een groep onderdelen gaat, moet je kijken hoe ze als geheel werken en ze dan een voor een controleren om te zien waar het probleem of de schade kan zitten. Stap op de fiets en begin met het schakelen van alle versnellingen om te zien of ze goed werken en goed reageren op de schakelaars.

Het is gemakkelijk te zien dat een ketting in slechte staat is, maar om te zien hoe lang de ketting nog meegaat, moet je schakelen naar de versnelling waarin de ketting het meest gespannen is (grote kettingring en een tussentandwiel op een racefiets of mountainbike met dubbele kettingring, of een groot tandwiel op een fiets met enkele kettingring). Zodra de versnelling is ingeschakeld, neem je de ketting met twee vingers vast om hem los te maken van het kettingring. Als het enige moeite kost, betekent dit dat de ketting nog bruikbaar is; als hij gemakkelijk loskomt, zal hij binnenkort moeten worden vervangen.

Om de staat van de kettingbladen en de cassette te controleren, kijk naar de tanden. Ze moeten de vorm van een vulkaan hebben, zonder puntige uiteinden. Als je ziet dat ze meer op haaientanden lijken, betekent dit dat ze erg versleten zijn. Als je naar de kettingbladen kijkt, pak dan de cranken vast, laat ze tegendraaien (naar achteren bewegen) om te zien of ze soepel werken en probeer ze zijdelings te bewegen om te zien of er speling in de trapas zit. Maak terwijl je bukt van de gelegenheid gebruik om de trappers te controleren, voor het geval er speling is of ze niet goed ronddraaien.

De werking van de voor- en achterderailleur moet worden gecontroleerd door te schakelen en dat hebben we al gedaan toen we op de fiets stapten. Om een eventueel probleem op te sporen, moet je ze met je vingers indrukken of aan de bijbehorende kabel trekken, ze moeten gemakkelijk bewegen. De staat van de achterderailleur zal je het verhaal vertellen van eventuele vroegere botsingen of valpartijen. Als je grote krassen of deuken ziet, kan de fiets een ongeluk gehad hebben – houd daar rekening mee en controleer het frame grondig. Andere tekenen van een val zijn: slijtplekken op de zijkanten van het zadel, op de schakel- en remhendels en op het uiteinde van de handvaten.

Remmen

Het eerste wat je moet controleren is of ze goed kunnen worden bediend met de handgrepen, en of ze, wanneer je ze loslaat, snel loskomen en niet tegen het wiel schuren. Kijk altijd goed naar de remblokken, zowel bij een fiets met schijfremmen (mountainbike of racefiets) als bij een fiets met velgremmen. Net als bij de versnellingen kan je ook door gewoon aan de remkabels te trekken en de rembruggen met je handen te bewegen, nagaan of alles in goede staat is.

Bouten en snelkoppelingen

Laten we vooral niet al die elementen vergeten die de onderdelen en componenten van de fiets verbinden en bij elkaar houden. Een beetje corrosie en roest op de bouten is niet echt gevaarlijk, maar een volledig verroeste bout is een groot probleem. Bekijk ze goed, want als ze vastzitten, kunnen ze schade veroorzaken aan een belangrijker element zoals het frame of de vork. Als de bouten gestripte koppen hebben, zal het moeilijk zijn om de fietsonderdelen los of vast te draaien. Bovendien is het een teken dat de eigenaar misschien niet zo voorzichtig is als hij beweert te zijn. 

Draai ten slotte de snelspanners van de wielen los en weer vast om te controleren of ze goed werken en of de vorkuiteinden en het frame in goede staat zijn. 

Stap op de fiets 

Wij hebben je al aangeraden om op de fiets te stappen om de vering en de versnellingen te controleren, maar aarzel niet om dit zo vaak te doen als nodig is. Zo kan je controleren of er geen bijgeluiden zijn in het balhoofd of de trapas wanneer je op de trappers staat en kracht uitoefent. Controleer ook of de fiets goed remt en of het frame jouw maat is. 

Nu je weet waar je op moet letten bij een tweedehands fiets, volgen hier enkele suggesties die als leidraad kunnen dienen bij je zoektocht en je aankoop:

Vragen voor jezelf en de verkoper

Stel jezelf eerst drie simpele vragen: Waar ga je de fiets voor gebruiken? Hoeveel ben je bereid uit te geven? Welke fietsmaat heb je nodig?

Stel de eigenaar alle vragen die je hebt: Hoe lang heb je de fiets al? Hoe lang heb je hem gebruikt? Heb je de originele factuur? Wanneer heeft de fiets voor het laatst een onderhoudsbeurt gehad? Welke grote reparaties heb je gehad? Is er iets mis met de fiets? Al deze vragen zullen je helpen om zowel de verkoper als de fiets te leren kennen.

Doe online onderzoek, maar koop in persoon

Of je nu een specifiek model wilt of gewoon op zoek bent naar een fiets en je hebt er een gevonden die je bevalt, struin websites, forums, winkels, sociale media af en verzamel alle informatie over de fiets, de onderdelen en de oorspronkelijke prijs, en de meningen van gebruikers die hetzelfde model hebben gehad. 

Als het je eerste fiets is, raden we je niet aan om hem online te kopen, tenzij de verkoper betrouwbaar is (controleer online reviews) of de web/app je aankoopbescherming biedt. Je kan zeker een fiets vinden in je buurt die aan je wensen voldoet, zodat je hem persoonlijk kan bekijken en alles kan controleren waarover we het in deze post hebben gehad. Als je nog steeds terughoudend bent, spreek dan af met de verkoper om elkaar te ontmoeten in een professionele fietsenmaker voor een inspectie of ga direct naar een tweedehands fietsenwinkel.  

Fietsen draait niet alleen om looks

Laat je niet afschrikken door een versleten zadel of een vuil handvat, want die zijn gemakkelijk te vervangen. Hetzelfde geldt voor schaafplekken van kabels of schoenafdrukken op de trappers. Dit zijn puur cosmetische zaken. Concentreer je op de structurele en functionele elementen van de fiets, want die zijn de doorslaggevende factor als je meteen na aankoop wilt gaan fietsen.

Te goed om waar te zijn

Als je je onderzoek hebt gedaan, informatie hebt ingewonnen en een ongelooflijk koopje hebt gevonden, is de kans groot dat er iets mis mee is en dat je uiteindelijk een fiets koopt met een verborgen probleem, een gestolen fiets of, in het ergste geval, het slachtoffer wordt van oplichterij. Wees voorzichtig, vooral bij online aankopen.

We hopen dat deze checklist voor kwaliteitscontrole en de handleiding voor het kopen van een tweedehands fiets van nut zullen zijn. En vergeet niet om wat geld opzij te leggen voor de basisuitrusting om te beginnen met fietsen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen