interiores f3e253d2 ddcd 40b8 a6a6 7c87b0c12169

En guide til cykelundertrøjer

 • Cykeltøj
 • 7 minutters læsning

Vi har allerede talt om vigtigheden af undertrøjer i vores tidligere artikel om hvad skal du bære i vinter for at beskytte din kerne. Denne gang vil vi komme lidt mere i detaljer og forklare forskellige undertrøjer fra Siroko. Her er en kort guide, som du let kan bruge på andre mærker, da forskellene mellem producenter er små og hovedsageligt baseret på design og finish.

amazonas base layer women frontal

Hvad er en undertrøje inden for cykling?

En undertrøje er det første tøj, der rører huden. Det skal være åndbart, hurtigtørrende, godt monteret og behageligt i betragtning af at det har to opgaver:

 1. Absorbere sved og fjerner fugt for at holde din hud tør.
 2. Regulere kropstemperaturen.

For at nå disse to mål skaber denne genstand et tyndt lag luft, der beskytter os mod kulde om vinteren og holder vores hud tør og frisk om sommeren. Derfor skal de passe tæt, så stoffet altid rører huden, samtidig med at det er behageligt at have på. De skal hjælpe med at forbedre bevægelser under træning og forhindre gnidning.

Typer af undertrøjer

For det første skelnes der mellem undertrøjer for kvinder og for mænd. Vi inkluderer ikke sports-bh’er i denne kategori, så vi – bogstaveligt talt – kan holde os til vores undertrøje.

layering combo baselayers

Der er tre typer alt efter stof:

 1. Syntetiske fibre enten med antibakteriel og lugtbehandling eller uden. De tørrer op ret hurtigt.
 2. Merinould. Naturligt stof med antibakterielle egenskaber. Det tager længere tid at tørre op.
 3. Blanding af merinould og syntetiske fibre. Det er særligt veludstyret, let og hurtigtørrende.

I henhold til ærmelængde er der også tre typer:

 1. Langærmet.
 2. Kortærmet
 3. Ærmeløs 

De mest almindelige kombinationer for både mænd og kvinder er:

 1. Ærmeløse undertrøjer af syntetisk stof af mesh.
 2. Kortærmede undertrøjer lavet af syntetisk stof af mesh.
 3. Kortærmede undertrøjer lavet af merinould eller merinould + blanding af syntetisk fiber.
 4. Langærmede undertrøjer lavet af merinould eller merinould + blanding af syntetisk fiber.

layering velocity

Hvornår skal man bruge en undertrøje til cykling

Hver type undertrøje er designet til at blive brugt i visse situationer:

 • Ærmeløse undertrøje af netstof er perfekte til temperaturer over 15ºC og op til 25-30ºC. De fleste cyklister bruger dem selv på varme sommerdage for at føle sig mere komfortable ved at bære noget under selerne eller som beskyttelse under en lang tur. Dette er det grundlæggende lag, du skal tage på, når du bruger dine indendørs cykeltrænere derhjemme.
 • Kortærmede undertrøjer af meshstof kan også bruges under samme temperaturområde som det foregående, da den største forskel mellem de to er ærmelængden. Det fantastiske ved denne type undertrøje er, at det fjerner fugt fra sved meget bedre end en cykeltrøje; det betyder, at det forbedrer åndbarheden, hjælper med at køle ned og holde kroppen tør.
 • Både korte og langærmede merinouldsunderlag kan bruges fra -5ºC op eller i det mindste indtil du har lyst til at koge indeni. Det er ikke den mest egnede mulighed for sommerdage over 20ºC, men det hele afhænger af dine personlige præferencer, og hvor følsom over for lave temperaturer du er.
 • Det kan være nyttigt at opbevare et bundlag i en af lommerne på din cykeltrøje, da du blot kan tage det på, mens du er på pause under en lang rute eller i en lang nedstigning. Det stopper kroppen i at køle ned for meget ved at opretholde kropsvarmen og absorbere sved.

Og ja, vi taler om cykelundertrøjer her, men ingen bekymringer, vi siger ikke noget, hvis du beslutter at have det på ved andre lejligheder (såsom at lave andre sportsgrene eller udendørs aktiviteter). Selv merinouldsundertrøje kan bruges som undertøj på daglig basis takket være deres fremragende termiske egenskaber samt deres store – men ikke alt for stramme pasform. Hvis du ikke har prøvet at bruge dem, når du ikke er på din cykel, foreslår vi at du gør det; du bliver ikke skuffet.

Sådan bruges undertrøjer inden for cykling

En undertrøje skal være i tæt kontakt med huden, og af den grund er det lavet til at blive brugt under bibelshorts-seler og ikke over dem. På denne måde kan du få undertrøjer perfekt tilpasset din krop.

Både kortærmede og ærmeløse lag kan bruges med alle slags tøj, det er helt op til dig. De kan parres med både kort- og langærmede cykeltrøjer, lette jakker eller endda vinterjakker. En langærmet undertrøje passer bedre til en langærmet trøje, en let jakke eller en vinterjakke, da det æstetisk set ikke ser godt ud under en kortærmet trøje.

layering compact e788aa68 3631 4d57 9051 977d8949e714

Nøglefunktioner i en undertrøje

Vi har allerede nævnt den første: Et grundlag skal være tæt monteret, så det passer tæt til huden.

Jo færre søm stoffet har, jo bedre. Søm skal skjules på steder, hvor de ikke begrænser vores bevægelser og / eller kan skabe ubehag. De skal være udvendigt og ikke indvendigt såvel som flade nok til at undgå friktion, gnidning osv.

Halsen skal være rund og ikke for høj, så den ikke stikker ud af trøjen. Hvis du ønsker ekstra beskyttelse rundt om din hals om vinteren, er der nogle andre designs, der har en højere hals og kan bruges under en termisk vinterjakke.

Uanset ærmelængden skal du sørge for, at dit underlag har en diagonal søm fra underarm til kraveben (raglan ærme). I modsætning til de ærmer, hvor søm er lige over skulderen, begrænser raglan ærmet ikke vores bevægelser. Desuden tilpasser den sig bedre til armens position, når du cykler.

srx pro team base layer women lifestyle estudio 06

Sådan passer du godt på dit grundlag

Uanset om det er lavet af syntetisk fiber eller merinould, anbefales det at vaske undertrøjen så hurtigt som muligt efter træningen. Jo hurtigere jo bedre, især de, der er lavet af syntetiske fibre, fordi selv beklædningsgenstande med antibakteriel behandling og anti-lugtbehandling mister deres egenskaber med tiden. Hvis du ikke vasker denne type stof, bliver det en petriskål til alle slags bakterier og en kilde til dårlig lugt. Dette sker ikke med merinould, men da det ofte kombineres med syntetiske fibre, skal du vaske det, hvis du ikke vil ende med at sige: ”Jeg elsker lugten af bakterier om morgenen”.

Undertrøjer er ekstremt sart tøj, så vær forsigtig, når du bruger vaskemaskinen, da de kan blive fanget inde i tromlen og fanget i lynlåse eller velcro fra andre tøj. Håndvask dine undertrøjer eller brug en vaskepose.

Og pas på, da nogle stoffer, især merinould, kan krympe, når de vaskes i varmt vand. Tjek producentens anbefalinger, så du ikke ender med et grundlag i børnenes størrelse.

Hvis koldt vand ikke er nok til at slippe af med snavs og dårlig lugt, er der specielle renseprodukter til fjernelse af lugt stærkere end Mathieu Van der Poels sidste angreb på Strade Bianche i 2021.

Efterlad en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort. Påkrævede felter er markeret *

Udvalgte artikler