interiores 12912aba 10cb 4309 9fee 426b7153cef7

Een handleiding voor ondershirts om in te fietsen

We hebben het al gehad over het belang van ondershirts in ons vorige artikel: “Wat draag je in de winter om je core te beschermen?”. Deze keer gaan we iets dieper op de materie in en lichten we de verschillende ondershirts van Siroko toe. Het is een korte handleiding die je gemakkelijk kunt toepassen op andere merken, aangezien de verschillen tussen de fabrikanten klein zijn en voornamelijk gebaseerd zijn op ontwerpen en afwerkingen.

amazonas base layer women frontal

Wat is een ondershirt om in te fietsen?

Een ondershirt is het eerste kledingstuk dat in aanraking komt met de huid. Het moet ademend, sneldrogend, goed passend en comfortabel zijn, aangezien het twee taken heeft:

  1. Zweet absorberen en vocht afvoeren om je huid droog te houden
  2. De lichaamstemperatuur regelen

Om deze twee doelstellingen te bereiken zorgen ze voor een dun laagje lucht dat ons beschermt tegen de kou in de winter en onze huid droog en koel houdt in de zomer. Daarom moeten ze goed passen, zodat de stof altijd de huid raakt, en tegelijkertijd comfortabel zijn om te dragen. Ze moeten helpen de bewegingen tijdens de training te verbeteren en schuren voorkomen.

Soorten ondershirts

Om te beginnen is er een verschil tussen ondershirts voor vrouwen en voor mannen. We zullen sportbeha’s niet in deze categorie opnemen, zodat we ons – letterlijk – bij onze ondershirts kunnen houden.

layering combo baselayers

Er zijn drie soorten stof:

  1. Synthetische vezels met of zonder antibacteriële en reukwerende behandeling. Ze drogen vrij snel op.
  2. Merinowol. Natuurlijke stof met antibacteriële eigenschappen. Het duurt langer om op te drogen.
  3. Mengsel van merinowol en synthetische vezels. Deze zijn bijzonder goed passend, lichtgewicht en sneldrogend.

Er zijn ook drie soorten mouwlengtes:

  1. Lange mouwen
  2. Korte mouwen
  3. Mouwloos

De meest voorkomende combinaties voor zowel mannen als vrouwen zijn:

  1. Mouwloze ondershirts van synthetische mesh stoffen
  2. Ondershirts met korte mouwen van synthetische mesh stoffen
  3. Ondershirts met korte mouwen van merinowol of een mengsel van merinowol en synthetische vezels
  4. Ondershirts met lange mouwen van merinowol of een mengsel van merinowol en synthetische vezels

layering velocity

Wanneer draag je een ondershirt bij het fietsen?

Elk type ondershirt is ontworpen om in bepaalde situaties te worden gebruikt:

  • Mouwloze ondershirts van mesh-stof zijn perfect voor temperaturen boven de 15 ºC en tot 25-30 ºC. De meeste fietsers gebruiken ze zelfs op warme zomerdagen om zich comfortabeler te voelen door iets onder de bretels te dragen of als bescherming tijdens een lange afdaling. Dit is de basislaag die je moet aantrekken als je thuis je indoor fietstrainer gebruikt.
  • Ondershirts van mesh-stof met korte mouwen kunnen ook in hetzelfde temperatuurbereik worden gebruikt als de vorige, aangezien het belangrijkste verschil tussen de twee slechts de lengte van de mouwen is. Het mooie van dit type ondershirt is dat het zweet veel beter afvoert dan een wielershirt; dat betekent dat het ademend vermogen wordt vergroot, het helpt af te koelen en het lichaam droog te houden.
  • Ondershirts van merinowol met korte of lange mouwen kunnen worden gebruikt vanaf -5 ºC, of tenminste totdat je het te warm krijgt. Het is niet de meest geschikte optie voor zomerdagen boven de 20 ºC, maar dat hangt allemaal af van je persoonlijke voorkeur en hoe gevoelig je bent voor lage temperaturen.
  • Een ondershirt in een van de zakken van je wielershirt doen kan handig zijn, omdat je het tijdens een pauze op een lange route of tijdens een lange afdaling eenvoudig kunt aantrekken. Het zorgt ervoor dat het lichaam niet overmatig afkoelt door de lichaamswarmte vast te houden en zweet te absorberen.

En ja, we hebben het hier over ondershirts om te fietsen, maar geen zorgen, je kunt ze ook bij andere gelegenheden te dragen (zoals bij andere sporten of buitenactiviteiten). Ondershirts van merinowol kunnen zelfs dagelijks als onderkleding worden gebruikt, dankzij hun uitstekende thermische eigenschappen en hun goede – maar niet te strakke – pasvorm. Als je nog niet geprobeerd hebt ze te dragen als je niet op de fiets zit, raden wij je aan dat te doen; je zult niet teleurgesteld worden.

Hoe gebruik je een ondershirt bij het fietsen?

Een ondershirt moet goed aansluiten op de huid, en is daarom gemaakt om onder de bretels van de fietsbroek te worden gedragen en niet erover. Op die manier kan het ondershirt perfect op je lichaam worden afgestemd.

Zowel de laagjes met korte mouwen als die zonder mouwen kunnen met alle soorten kledingstukken worden gebruikt, het is helemaal aan jou. Ze kunnen worden gecombineerd met wielershirts met korte of lange mouwen, lichte jacks of zelfs winterjacks. Een ondershirt met lange mouwen past beter bij een wielershirt met lange mouwen, een licht jack of een winterjack, omdat het esthetisch gezien niet goed zou staan onder een wielershirt met korte mouwen.

layering compact e788aa68 3631 4d57 9051 977d8949e714

De belangrijkste eigenschappen van een ondershirt

Het eerste hebben we al genoemd: Een ondershirt moet nauwsluitend zijn, zodat het goed op de huid aansluit.

Hoe minder naden de stof heeft, hoe beter. De naden moeten verborgen zijn op plaatsen waar zij onze bewegingen niet beperken en/of geen ongemak kunnen veroorzaken. Ze moeten aan de buitenkant zitten en niet aan de binnenkant, en vlak genoeg zijn om wrijving, schuren, enz. te voorkomen.

De hals moet rond zijn en niet te hoog, zodat hij niet buiten de trui uitsteekt. Als je je nek in de winter extra wilt beschermen, zijn er andere ontwerpen die een hogere hals hebben en onder een thermisch winterjack kunnen worden gebruikt.

Ongeacht de lengte van de mouw, zorg ervoor dat je ondershirt een diagonale naad heeft van onderarm tot sleutelbeen (raglanmouw). In tegenstelling tot de mouwen waarvan de naad net boven de schouder zit, beperkt de raglanmouw onze bewegingen niet. Bovendien past hij zich beter aan de positie van de armen aan tijdens het fietsen.

srx pro team base layer women lifestyle estudio 06

Hoe verzorg je je ondershirt?

Of je ondershirt nu van synthetische vezels of merinowol is gemaakt, het is aan te bevelen het zo snel mogelijk na de training te wassen. Hoe eerder hoe beter, vooral die van synthetische vezels, want zelfs kledingstukken met antibacteriële en reukwerende handelingen verliezen na verloop van tijd hun eigenschappen. Als je dit soort stof niet wast, wordt het uiteindelijk een voedingsbodem voor allerlei bacteriën en een bron van nare geurtjes. Dit gebeurt niet met merinowol, maar omdat het vaak gecombineerd wordt met synthetische vezels, moet je het wassen als je niet wilt dat je ondershirts nare geurtjes krijgen.

Ondershirts zijn uiterst kwetsbare kledingstukken, dus wees voorzichtig als je de wasmachine gebruikt, want ze kunnen in de trommel blijven haken en vastraken aan ritsen of klittenband van andere kledingstukken. Was je ondershirts met de hand of gebruik een waszakje.

En let op, sommige stoffen, vooral merinowol, kunnen krimpen als je ze te heet wast. Controleer het wasvoorschrift van de fabrikant, zodat je niet met een ondershirt in kindermaat zit.

Als koud water niet voldoende is om vuil en nare geurtjes te verwijderen, zijn er speciale wasmiddelen voor het verwijderen van geurtjes die sterker zijn dan de laatste aanval van Mathieu Van der Poel bij de Strade Bianche in 2021.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen