interiores fac52338 bcca 43fc a6df 7c3ff795e203

En guide til teknisk undertøy for sykling

Vi har allerede snakket om viktigheten av teknisk undertøy i vår forrige artikkel om Hva Du Skal Ha På Deg Om Vinteren For Å Holde Oppe Kjernetemperaturen. Denne gangen skal vi gå litt mer i detalj og forklare forskjellige alternativer for undertøy fra Siroko. Her er en kort guide som du enkelt kan bruke på andre merker, da forskjellene mellom produsenter er små og hovedsakelig basert på design og finish.

amazonas base layer women frontal

Hva er et teknisk undertøy i sykling?

Et undertøy er det første plagget som berører huden. Det må være pustende, hurtigtørkende, godt tilpasset og behagelig, med tanke på at det har to jobber:

 1. Absorbere svette og fukt bort fuktighet for å holde huden tørr.
 2. Regulere kroppstemperaturen.

For å nå disse to målene skaper dette plagget et tynt lag med luft som beskytter oss mot kulde om vinteren og holder huden tørr og frisk om sommeren. Derfor må de passe tett slik at stoffet alltid berører huden, samtidig som det er behagelig å ha på seg. De må bidra til å forbedre bevegelsene under treningsøktene og forhindre gnagsår.

Typer teknisk undertøy

For det første skilles det mellom undertøy for kvinner og for menn. Vi inkluderer ikke sports-BH i denne kategorien, slik at vi – bokstavelig talt – kan holde oss til basislagene våre.

layering combo baselayers

Det er tre typer i henhold til stoff:

 1. Syntetiske fibre enten med eller uten antibakteriell behandling og mot lukt. De tørker ganske fort.
 2. Merinoull. Naturlig stoff med antibakterielle egenskaper. De tar lengre tid å tørke.
 3. Blanding av merinoull og syntetiske fibre. De er spesielt godt utstyrt, er lette og hurtigtørkende.

I henhold til ermelengden er det også tre typer:

 1. Langermet
 2. Kortermet
 3. Ermeløs

De vanligste kombinasjonene for både menn og kvinner er:

 1. Ermeløse undertøy laget av syntetisk stoff av netting.
 2. Kortermet undertøy laget av syntetisk stoff av netting.
 3. Kortermet undertøy laget av merinoull eller merinoull + blanding av syntetisk fiber.
 4. Langermede undertøy laget av merinoull eller merinoull + blanding av syntetisk fiber.

layering velocity

Når skal du bruke et teknisk undertøy i sykling

Hver type undertøy er designet for å brukes i visse situasjoner:

 • Ermeløse undertøy laget av nettingstoff er perfekte for temperaturer over 15 ºC og opp til 25-30 ºC. De fleste syklister bruker dem selv på varme sommerdager for å føle seg mer komfortable ved å ha på seg noe under selene eller som beskyttelse under en lang utforkjøring. Dette er undertøylaget du bør ta på når du bruker innendørs sykkelruller hjemme.
 • Kortermet undertøy laget av mesh nettingstoff kan også brukes under samme temperaturområde som den forrige, gitt at hovedforskjellen mellom de to bare er ermelengden. Det som er bra med denne typen undertøy er at det fjerner fuktighet fra svette mye bedre enn en sykkeltrøye; det betyr at det forbedrer pusteevnen, hjelper til å kjøle seg ned og holde kroppen tørr.
 • Både korte og langermede merinoullundertøy kan brukes fra -5 ºC og oppover, eller i det minste til du føler at du begynner å koke over. Det er ikke det mest passende alternativet for sommerdager over 20 ºC, men alt avhenger av dine personlige preferanser og hvor følsom du er for lave temperaturer.
 • Å ha undertøy i en av lommene på sykkeltrøyen din kan være nyttig, ettersom du kan ta den på mens du tar en pause på en lang tur eller i en lang utforbakke. Det holder kroppen fra å kjøle seg ned for mye ved å opprettholde kroppsvarmen og absorbere svette.

Og ja, vi snakker om sykkelundertøy her, men ikke bekymre deg, vi forteller deg ikke at du ikke kan bruke dem ved andre anledninger (for eksempel til å utføre andre idretter eller utendørsaktiviteter). Selv undertøy av merinoull kan brukes som undertøy på daglig basis takket være de utmerkede termiske egenskapene, samt den gode – men ikke for stramme – passformen. Hvis du ikke har prøvd å bruke dem når du ikke er på sykkelen, foreslår vi at du gjør det; du blir ikke skuffet.

Hvordan bruke undertøy i sykling

Undertøy må være i nærkontakt med huden, og av den grunn er det laget for å brukes under sykkelshortselene og ikke over dem. På denne måten kan du få undertøy perfekt tilpasset kroppen din.

Både kortermet og ermeløse lag kan brukes med alle slags plagg, alt er opp til deg. De kan brukes med både kort- og langermede sykkeltrøyer, lette jakker eller vinterjakker. Et langermet undertøy passer bedre til en langermet jersey, en lett jakke eller en vinterjakke, da det estetisk sett ikke ser bra ut under en kortermet trøye.

layering compact e788aa68 3631 4d57 9051 977d8949e714

Nøkkelfunksjoner for undertøy

Vi har allerede nevnt den første: Undertøy må være tettsittende slik at det passer godt til huden.

Jo færre sømmer stoffet har, jo bedre. Sømmene må være skjult på steder der de ikke begrenser bevegelsene våre og/eller kan skape noen form for ubehag. De må være på utsiden og ikke på innsiden, så vel som flate nok til å unngå friksjon, gnagsår etc.

Halsen må være rund og ikke for høy slik at den ikke stikker ut av trøya. Hvis du vil ha ekstra beskyttelse for nakken din om vinteren, er det noen andre design som har en høyere hals og kan brukes under en termisk vinterjakke.

Uansett ermelengde, sørg for at undertøy har en diagonal søm fra underarm til kragebein (raglanhylse). I motsetning til de ermene der sømmen er like over skulderen, begrenser ikke raglanhylsen våre bevegelser. Videre tilpasser den seg bedre til armens posisjon når du sykler.

srx pro team base layer women lifestyle estudio 06

Hvordan ta godt vare på undertøy

Enten det er laget av syntetisk fiber eller merinoull, anbefales det å vaske undertøy så snart som mulig etter treningen. Jo raskere jo bedre, spesielt de som er laget av syntetiske fibre, fordi selv plagg med antibakteriell behandling og luktbeskyttelse mister egenskapene med tiden. Hvis du ikke vasker denne stofftypen, blir den en samlingsplass for alle slags bakterier og en kilde til dårlig lukt. Dette skjer ikke med merinoull, men da det ofte kombineres med syntetiske fibre, bør du vaske det hvis du ikke vil ende opp med å si: “Jeg elsker lukten av bakterier om morgenen”.

Undertøy er ekstremt delikate plagg, så vær forsiktig når du bruker vaskemaskinen, da de kan hekte seg inne i trommelen og bli fanget i glidelåser eller borrelås fra andre plagg. Håndvask basislagene dine eller bruk en vaskepose.

Og pass på at noen stoffer, spesielt merinoull, kan krympe når de vaskes i varmt vann. Sjekk produsentens anbefalinger slik at du ikke ender med undertøy i barnestørrelse.

Hvis kaldt vann ikke er nok til å kvitte seg med smuss og dårlig lukt, er det spesielle vaskeprodukter for luktfjerning sterkere enn Mathieu Van der Poel siste angrep på Strade Bianche i 2021.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke publiseres. Påkrevde felt er markert *

Fremhevede artikler