interiores a120025a 86ac 4da2 bc85 01bc1ad40828

Opas pyöräilyvaatetuksen aluskerroksiin

Olemme jo puhuneet aluskerroksen tärkeydestä aiemmassa artikkelissamme “Kuinka pukeutua talven ulkoiluun keskivartaloa suojaten”. Tällä kertaa pureudumme asiaan hieman yksityiskohtaisemmin ja käymme läpi eri aluskerrosvaihtoehdot Sirokolta. Seuraavassa on lyhyt opas, jota voit soveltaa myös toisiin brändeihin, sillä erot valmistajien välillä ovat pieniä ja perustuvat pääasiassa muotoiluihin ja viimeistelyihin.

amazonas base layer women frontal

Mikä on pyöräilyvaatetuksen aluskerros?

Aluskerros on ensimmäinen ihoa koskettava vaatekappale. Sen on oltava hengittävä, nopeasti kuivuva, hyvin istuva ja mukava, ottaen huomioon sen kaksi tehtävää:

  1. Hien itseensä imeminen ja kosteuden pois siirtäminen, jotta iho pysyy kuivana.
  2. Kehon lämpötilan säätely. 

Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi luo alimmainen vaatekerros ohuen ilmakerroksen, joka suojaa kylmältä talvella ja pitää ihon kuivana ja raikkaana kesällä. Tästä syystä vaatteen on istuttava ihonmyötäisesti siten, että kangas koskettaa aina ihoa. Samalla sen tulisi myös tuntua mukavalta päällä. Alimmaisen kerroksen täytyy mahdollistaa erinomaisesti liikkuminen treenien aikana ja ehkäistä hiertymiä.

Aluskerrostyypit

Ensinnäkin, naisten ja miesten aluskerroksissa on eroavaisuuksia. Vaikka urheiluliivit tulevatkin kaikkein alimmaisiksi, emme sisällytä niitä tähän kategoriaan, vaan pysyttelemme kirjaimellisesti pelkissä aluskerroksissa.

layering combo baselayers

Aluskerroksia valmistetaan kolmesta eri kangastyypistä, jotka ovat:

  1. Synteettiset kuidut joko antibakteerisella tai hajuja estävällä käsittelyllä tai ilman sitä. Ne kuivuvat suhteellisen nopeasti.
  2. Merinovilla. Luonnon materiaali antibakteerisilla ominaisuuksilla. Merinovillakangas kuivuu hitaammin.
  3. Merinovillan ja synteettisten kuitujen seos. Erityisen hyvin istuva, kevyt ja nopeasti kuivuva materiaali.

Myös hihojen pituuksissa on kolmea eri tyyppiä:

  1. Pitkähihainen
  2. Lyhythihainen
  3. Hihaton.

Yleisimmät yhdistelmät sekä miehille että naisille ovat seuraavat:

  1. Hihattomat aluskerrokset, jotka on valmistettu mesh-tyyppisestä synteettisestä kankaasta.
  2. Lyhythihaiset aluskerrokset, jotka on valmistettu mesh-tyyppisestä synteettisestä kankaasta.
  3. Lyhythihaiset aluskerrokset, jotka on valmistettu merinovillasta tai merinovillan ja synteettisten kuitujen seoksesta.
  4. Pitkähihaiset aluskerrokset, jotka on valmistettu merinovillasta tai merinovillan ja synteettisten kuitujen seoksesta.

layering velocity

Milloin käyttää aluskerrosta pyöräillessä

Kukin aluskerrostyyppi on suunniteltu käytettäväksi tietyissä tilanteissa:

  • Mesh-kankaasta valmistetut hihattomat aluskerrokset ovat täydellisiä käytettäväksi yli 15 ºC:ssa aina 25–30 ºC:een lämpötiloihin saakka. Useimmat pyöräilijät käyttävät niitä jopa kuumina kesäpäivinä tunteakseen olonsa mukavammiksi pitämällä jotain henkseleiden alla tai suojatakseen kehoaan pitkien laskujen aikana. Tämä on myös aluskerros, joka sinun tulisi pukea yllesi käyttäessäsi sisäharjoitusvastusta kotonasi.
  • Lyhythihaisia mesh-kankaasta valmistettuja aluskerroksia voidaan käyttää myös samassa lämpötilavaihteluvälissä kuin aiempaakin, ottaen huomioon, että näiden kahden välinen merkittävin ero on hihojen pituus. Erinomainen asia tämäntyyppisessä aluskerroksessa on se, että se siirtää pois hikoilun aiheuttamaa kosteutta huomattavasti tehokkaammin kuin pyöräilypaita. Tämä tarkoittaa sitä, että se tehostaa hengittävyyttä, viilentää kehoa ja pitää sen kuivana.
  • Sekä lyhyitä että pitkähihaisia merinovilla-aluskerroksia voidaan käyttää -5 ºC:een lämpötilasta ylöspäin, tai ainakin kunnes ne alkavat tuntua liian lämpimiltä. Merinovilla ei ole sopivin vaihtoehto yli 20 ºC:een kesäpäiviin, mutta kaikki riippuu toki henkilökohtaisista mieltymyksistäsi sekä siitä, kuinka helposti palelet.
  • Aluskerroksen säilyttäminen pyöräilypaidan taskussa voi olla fiksu veto, sillä voit helposti laittaa sen yllesi tauolla pitkällä matkalla tai pitkää laskua varten. Se estää kehoasi viilenemästä liikaa ylläpitämällä kehon lämpöä ja imemällä itseensä kosteutta.

Puhumme nyt pyöräilyn aluskerroksista, mutta ei huolta – emme kerro kellekään, jos päätät pitää niitä ylläsi muissakin tilanteissa (kuten muita lajeja treenatessasi tai ulkoaktiviteettien aikana). Jopa merinovillaisia aluskerroksia voidaan käyttää päivittäin alusvaatteena, kiitos niiden erinomaisten lämpöominaisuuksien sekä hyvän – joskaan ei liian tiukan – istuvuuden. Jos et ole kokeillut pitää niitä ylläsi muutoin kuin pyörän selässä niin kannustamme kokeilemaan; et taatusti pety!

Kuinka käyttää aluskerroksia pyöräillessä

Aluskerroksen täytyy olla kosketuksissa ihon kanssa ja tästä syystä se onkin valmistettu käytettäväksi bib-shortsien henkseleiden alla, eikä niiden päällä. Näin aluskerros mukautuu kehosi muotoihin täydellisesti.

Sekä lyhythihaisia että hihattomia kerroksia voidaan käyttää yhdessä minkä tahansa laisten vaatteiden kanssa – kaikki riippuu mieltymyksistäsi. Ne voidaan yhdistää sekä lyhyt- että pitkähihaisiin pyöräilypaitoihin, kevyisiin takkeihin tai jopa talvitakkeihin. Pitkähihainen aluskerros sopii paremmin yhteen pitkähihaisen paidan, kevyen takin tai talvitakin kanssa, sillä se ei näyttäisi hyvältä lyhythihaisen paidan alla.

layering compact e788aa68 3631 4d57 9051 977d8949e714

Aluskerroksen tärkeimmät ominaisuudet

Olemme jo maininneet näistä ensimmäisen: aluskerroksen täytyy olla hyvin istuva, jotta se asettuu ylle ihoa myötäillen.

Mitä vähemmän saumoja kankaassa on, sitä parempi. Saumojen täytyy olla myös piilotettuna paikkoihin, joissa ne eivät rajoita liikkeitä ja/tai saa aikaan minkäänlaista epämukavuuden tunnetta. Niiden täytyy olla sisäpuolen sijaan ulkona ja tarpeeksi tasaisia, jotta vältytään kitkalta, hiertymiltä ja niin edelleen.

Pääntien on oltava pyöreä eikä liian korkea, jottei se törrötä pyöräilypaidasta. Jos haluat ekstrasuojaa kaulallesi talvella, on tarjolla malleja, joissa on korkeampi kaulaosa ja joita voidaan käyttää lämpimien talvitakkien alla.

Olipa hihan pituus mikä tahansa, niin varmista, että aluskerroksessa on viistossa kulkeva sauma, joka kulkee kainalosta solisluuhun (raglan-hiha). Toisin kuin ne hihat, joissa sauma kulkee olkapään yllä, ei raglan-hiha rajoita liikkeitämme. Lisäksi se mukautuu parempiin käsivarsien asentoon pyörällä ajaessamme.

srx pro team base layer women lifestyle estudio 06

Kuinka pitää aluskerros hyvässä kunnossa

Olipa aluskerroksesi valmistettu synteettisistä kuiduista tai merinovillasta, suositellaan sen pesemistä joka tapauksessa niin pian kuin mahdollista treenin jälkeen. Mitä aiemmin, sen parempi, erityisesti synteettisistä materiaaleista valmistettujen vaatteiden kohdalla, sillä jopa antibakteerisesti tai hajuja ehkäisevästi käsitellyt vaatteet menettävät ominaisuuksiaan ajan mittaan. Jos et pese tämän tyyppisiä vaatteita, tulee niistä lopulta oikeita pahalta haisevia bakteeripesäkkeitä. Näin ei käy merinovillan kohdalla, mutta tämäkin materiaali on usein yhdistetty synteettisiin kuituihin, joten muista pestä nämäkin vaatteet pian, ellet sitten satu rakastamaan hien tuoksua vaatteissasi!

Aluskerrokset ovat hyvin herkkiä vaatteita, joten ole varovainen pesukonetta käyttäessäsi, sillä ne voivat upota rummun uumeniin tai tarttua muiden vaatekappaleiden vetoketjuihin tai tarranauhoihin. Pese aluskerroksesi käsin tai käytä pesupussia.

Ja ole varovainen, sillä jotkin kankaat – erityisesti merinovilla – voivat kutistua, jos ne pesee kuumassa vedessä. Tarkasta valmistajan suositukset, jotta lopputuloksena ei ole lasten kokoa oleva aluskerros.

Jos viileä vesi ei ole riittävä irrottamaan likaa ja pahaa hajua, on markkinoilla erityisiä hajunpoistoon sopivia pyykinpesutuotteita, jotka ovat jopa vahvempia kuin Mathieu Van der Poelin loppukiri Strade Bianchessa vuonna 2021.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit