errores ciclismo 18d2e17f a299 48af 837b 02361975d9e5

Top 10 mest almindelige fejl under cykelture

Som begyndercyklist laver vi mange fejl – og de kan ske når som helst. Nogle af dem skyldes manglende viden, da vi har brug for tid og erfaring for at lære dem, og andre opstår bevidst på grund af for meget selvtillid. Ved at forklare disse mest almindelige fejl for begyndercyklister håber vi at hjælpe dig med at undgå dem, så dine cykelture er sikrere og sjovere.

Du tror, at du har brug for det bedste udstyr og den bedste cykel

Lad ikke ideen om ikke at have det perfekte tøj, tilbehør og cykel forhindre dig i at cykle. Hvad der virkelig tæller er iver og glæde ved at udøve denne spændende sport. Passion er det eneste, du har brug for sammen med en cykel og en hjelm, hvilket bringer os til den anden fejltagelse.

Cykling uden cykelhjelm

“Jeg har ikke sikkerhedssele på, det er lige rundt om hjørnet”. Det lyder velkendt, ikke? Cykelhjelme er lige så vigtige . Det er rigtigt, at brugen i mange lande ikke er obligatorisk, men vores anbefaling er, at alle, både voksne og børn, altid skal have dem på. Hvis du skal begynde at cykle, og du ikke har en cykelhjelm, skal du gå til en lokal butik og få råd om, hvordan du vælger den rigtige. Sørg for at have den på korrekt, skørt som det måske lyder, så formår nogle cyklister at tage dem på baglæns.

Kend dine grænser

Forsøg ikke at cykle for hurtigt, for langt eller for tidligt. Selvfølgelig skal du prøve at gøre fremskridt og forbedre dig, men tag dig god tid. Lad ikke et skridt fremad betyde to skridt tilbage. Når professionelle starter en ny træningssæson, begynder de med ture af meget lav intensitet for gradvist at komme i form. Lær af dem.

Brug undertøj under dine cykelshorts

Brug aldrig undertøj under dine bibshorts, for hvis de ikke er direkte på din hud, gør de ikke deres job: fjerne sved, undgå gnidning og give komfort til dine baller og skridt. Det du kan gøre er at have cykel specifikke bib-strømpebukser på over dem, som mange professionelle gør. Brug ikke træningstights, da de har tendens til at glide ned. Dette bringer os til en anden almindelig fejl.

Ikke at forberede sig på ruten på forhånd og ikke tjekke vejrudsigten for at vælge det rigtige tøj

Hvis du tager på en lang rute eller planlægger at tilbringe mange timer på cyklen, skal du tjekke vejrudsigten for at beslutte, hvad du skal have på. Hvis dit tøj ikke er varmt nok, bliver du kold, men hvis du tager for meget varmt tøj på, ender du med at blive overophedet. Om vinteren eller på kolde dage anbefaler vi at have nogle ekstra lag på, da du altid kan tage dem af. I resten af året er det en god ide at have en vindtæt cykelvest og armvarmere i lommerne.

Ikke at have reservedele, værktøj og penge med

Det sker for alle cyklister. Måden at undgå at blive strandet på er aldrig at tage sadeltasken eller opbevaringsflasken af cyklen. Du skal altid have følgende: 1-2 slanger, 2 dækhåndtag, 2 limløse pletter , en pumpe eller CO2-patroner, et multiværktøj med kædeafbryder og nogle penge til nødsituationer. Selvfølgelig skal du vide, hvordan du løser et fladt cykeldæk eller en ødelagt kæde, for det har ingen mening at have værktøjet, hvis du ikke ved, hvordan du bruger dem.

Ikke at have snacks eller vand og ikke spise eller drikke nok

Hver cyklist har oplevet ramme muren[1]  på ruten (pludselig træthed og tab af energi). Uanset niveauet sker disse ting, men i det mindste skal du sørge for at have snacks eller penge for at redde situationen. Fyld din bidon inden, du tager afsted og læg en snack eller nogle penge i en lomme på din cykeltrøje eller jakke. Drik vand, selvom du ikke føler dig tørstig. Desuden anbefales det generelt at spise hvert 40. minut, men alt afhænger af træningens intensitet, niveauet for hver cyklist og af hvad du havde til morgenmad om morgenen og til middag dagen før.

Forkert Indstilling af sadelhøjden

At indstille sadlen for lavt eller for højt er en almindelig fejl. Hvis den forreste del af dit knæ gør ondt, er det sandsynligvis fordi din sadel er indstillet lavere end den burde. Hvis du føler smerter bag på knæet, er din sadel for høj. Den nemmeste metode til at finde den rigtige højde er at sidde på sadlen og placere din hæl på pedalen med krumtap på det laveste punkt. Dit ben skal være næsten helt lige. Hvis du læner dig mod en væg, et træ eller en bil, skal du være i stand til at træde med dine hæle.

Ikke at tjekke cyklen, inden du tager afsted

Cykelhjelm, bibshorts uden undertøj, reservedele, mad, væske… klar til turen! Vent! Har du sørget for, at du kan stoppe din cykel, hvis det er nødvendigt? Glem ikke at tjekke, om bremserne fungerer. Tjek også dæktrykket. Lavt tryk forårsager mere friktion, hvilket betyder at miste mere energi, slid på dækket og risikerer en punktering. Hvis du ikke vejer meget, må du ikke pumpe dækkene op til det maksimale anbefalede tryk, da det får cyklen til at hoppe, og du vil føle hver eneste lille bump på vejen. Endelig skal du sørge for, at kæden ikke er knirkende, smør den om nødvendigt. Blød det dog ikke i olie, og rengør det først, hvis det er meget snavset.

At tro at biler, fodgængere eller andre cyklister ser dig

Selvom du bruger cykellys, en vest eller tøj med reflekterende detaljer, er det bedre at antage, at du er usynlig og forudse mulige bevægelser af andre køretøjer og fodgængere. Især når der er trafik cirkler, kryds og fodgængerovergange. På veje med lille eller ingen skulder er det bedre at køre en meter fra kanten. På denne måde vil du være mere synlig for chaufførerne, og de prøver ikke at overhale dig, hvis der ikke er plads til det. Hvis du kører for tæt på højre kant (venstre i lande med venstrekørsel), har du ikke plads til at rette din kurs eller undgå mulige huller eller forhindringer på vejen.

Vi har allerede lavet disse fejl for dig, så vi håber, at du ikke gentager de fleste af dem. Mange kan undgås ved at planlægge ruten og forberede cyklen på forhånd, andre ved at lære af de erfaringer, vi får med hver cykeltur, mens nogle skal du faktisk lave dig selv. Tænk på os næste gang du rammer muren.

Efterlad en kommentar

Din email-adresse vil ikke blive offentliggjort.