errores ciclismo 6cabd879 f579 46ed a31e dee84f60c30a

10 yleisintä virhettä, joita välttää pyöräillessä

Teemme aloittelevina pyöräilijöinä paljon virheitä – ja voimme sortua niihin toki myöhemminkin. Jotkin virheistä johtuvat tiedon puutteesta, sillä paremmiksi oppiaksemme tarvitsemme aikaa ja kokemusta. Osa virheistä on puoliksi tietoisesti tehtyjä ja johtuvat liiallisesta itsevarmuudesta. Käymme seuraavaksi läpi näitä yleisimpiä aloittelijoille tyypillisiä virheitä ja toivomme näin voivamme auttaa sinua välttämään niitä, jotta pyöräilyreissusi olisivat turvallisempia ja entistä nautinnollisempia.

Harhaluulo siitä, että tarvitsisit huippuvarusteet ja -pyörän

Vaikkei sinulla olisikaan täydellisiä pyöräilyyn sopivia vaatteita, varusteita sekä pyörää, niin älä anna sen estää sinua aloittamasta pyöräilyharrastusta. Tärkeintä on intosi sekä tämän jännittävän urheilulajin harrastamisen nautinto. Intohimo on ainoa asia, jota tarvitset pyörän ja kypärän lisäksi – mistä päästäänkin toiseen yleiseen virheeseen.

Pyöräily ilman pyöräilykypärää

“En laita tälle pikkumatkalle turvavyötä, määränpää on aivan kulman takana.” Kuulostaako tutulta? Pyöräilykypärät ovat aivan yhtä tärkeitä kuin turvavyötkin. On toki totta, ettei pyöräilykypärän käyttäminen ole monessakaan maassa pakollista, mutta suosituksemme on että kaikki – sekä aikuiset että lapset – käyttäisivät sitä joka pyöräilymatkallaan. Jos aiot aloittaa pyöräilyharrastuksen, eikä sinulla vielä ole kypärää, niin suuntaa paikalliseen myymälään, jossa saat opastusta siihen, kuinka valita itsellesi sopivin. Varmista myös, että pidät sitä oikein. Niin hullulta kuin se kuulostaakin, ovat jotkut hieman ulalla olleet pyöräilijät onnistuneet laittamaan sen väärin päin päähänsä.

Rajojensa tiedostamattomuus

Älä yritä liian aikaisin pyöräillä liian nopeasti ja liian pitkiä matkoja. Sinun tulisi tietenkin pyrkiä kehittymään ja tulemaan paremmaksi, mutta tee se rauhassa. Älä anna hosumisen aiheuttaa takapakkeja. Kun ammattilaiset aloittavat uuden harjoittelukauden, tekevät he sen hyvin alhaisen intensiteetin treeneillä päästäkseen pikkuhiljaa kuntoon. Ota heistä oppia.

Alusvaatteiden käyttäminen bib-shortsien alla

Älä milloinkaan pue alusvaatteita bib-shortsiesi alle, sillä jos ne eivät ole ihoasi vasten, eivät ne suorita tehtäviään, jotka ovat hien siirtäminen pois iholta, hiertymien ehkäiseminen ja käyttömukavuuden lisääminen takapuolen ja haarojen alueelle. Voit kuitenkin monen ammattilaisen tapaan pukea niiden päälle pyöräilyyn sopivat bib-trikoot. Älä käytä kuntosali- tai treenitrikoita, sillä ne tapaavat valua alas. Tästä pääsemmekin seuraavaan yleiseen virheeseen.

Se, ettei suunnittele reittiä etukäteen tai tarkista säätiedotusta valitakseen oikeanlaiset vaatteet

Jos olet aikeissa lähteä pitkälle pyörälenkille tai viettää monta tuntia pyörän selässä, niin tarkasta säätiedotus päättääksesi, mitä pukea yllesi. Jos vaatteesi eivät ole tarpeeksi lämpimät, tulee treenatessa kylmä, mutta jos puolestaan puet liikaa lämmintä yllesi, tulee sinulle liian kuuma. Talvella ja muulloin viileinä päivinä suosittelemme pukemaan ylle ylimääräisiä vaatekertoja, sillä voit aina avata vetoketjun tai ottaa päällimmäisen kerroksen pois. Muina vuodenaikoina on aina hyvä idea pitää mukanaan tuulenpitävää pyöräilyliiviä ja pyöräilyyn tarkoitettuja irtohihoja pyöräilypaidan taskuissa.

Se, ettei pidä mukanaan varaosia, työkaluja ja rahaa

Havereita sattuu joka pyöräilijälle. Voit välttää pahaan paikkaan juuttumisen siten, ettet koskaan ota työkaluja sisältävää satulalaukkua tai työkalupulloa irti pyörästäsi. Valitsemasi työkalusetin tulisi aina sisältää seuraavat: 1–2 sisäkumia, 2 rengasvipua, 2 itsestään liimautuvaa paikkaa, pumppu tai CO2-patruunoita, monitoimityökalu ketjunkatkaisijalla sekä hieman rahaa hätätapauksia varten. Sinun täytyy tietenkin osata myös korjata puhjennut rengas tai poikki menneet ketjut, sillä työkaluja on turha pitää mukana, ellet voi niitä hyödyntää.

Se, ettei pidä mukanaan eväitä tai vettä eikä syö tai juo tarpeeksi

Lähes jokainen pyöräilijä on kokenut “katkeamisen” tai “bonkkaamisen” (yhtäkkisen väsymyksen ja energiatasojen laskun) kesken matkan. Olipa tasosi mikä tahansa, voi näin päästä käymään, mutta varmista ainakin, että sinulla on mukanasi eväitä tai rahaa, joilla pelastat tilanteen. Täytä vesipullosi ja ota välipala tai rahaa pyöräilypaitasi tai –takkisi taskuun ennen matkaan lähtemistä. Juo vettä silloinkin, kun ei janota. Lisäksi pitkäkestoisten treenien aikana suositellaan yleensä syömään 40 minuutin välein, vaikkakin tässä pitää ottaa huomioon myös treenin intensiteetti, pyöräilijän taso sekä se, kuinka aamulla ja edellisenä päivänä on tullut syötyä.

Se, ettei säädä satulaa oikealle korkeudelle

Satulan säätäminen liian matalalle tai korkealle on yleinen virhe. Jos polvesi etuosaan sattuu pyöräillessäsi, johtuu se todennäköisesti siitä, että satulasi on asetettu alemmas, kuin sen pitäisi olla. Jos kipu tuntuu puolestaan polvesi takaosassa, on satulasi liian korkealla. Helpoin tapa oikean satulakorkeuden löytämiselle on istua satulalle ja asettaa kantapää polkimelle siten, että kanki on sen alimassa asennossa. Jalkasi tulisi olla melkein täysin suorana. Jos nojaat seinää, puuta tai autoa vasten, tulisi sinun yltää polkemaan kantapäilläsi.

Se, ettei tarkasta pyörän kuntoa ennen matkaan lähtemistä

Pyöräilykypärä, bib-shortsit ilman alusvaatteita, varaosat, ruoka, nesteytys… valmiina kilometrien lenkille! Eipä hoppuilla. Oletko varmistanut, että kykenet pysäyttämään pyörän tarvittaessa? Älä unohda tarkastaa jarrujen toimivuutta. Tarkasta myös rengaspaine. Alhainen paine aiheuttaa enemmän kitkaa, mikä tarkoittaa suurempaa energianmenetystä, renkaan kulumista ja suurempaa renkaan puhkeamisriskiä. Jos olet kevyt, älä täytä renkaita suositeltuun maksimipaineeseen, sillä se saa pyörän pomppimaan ja tunnet joka kuopan tiessä. Varmista lopuksi myös, etteivät ketjut päästä kitisevää ääntä ja voitele ne tarpeen vaatiessa. Älä kuitenkaan läträä öljyllä ja jos ketjut ovat hyvin likaiset, puhdista ne ensin.

Se, että kuvittelee autoilijoiden, jalankulkijoiden ja muiden pyöräilijöiden näkevän itsensä

Vaikka käyttäisitkin pyörän valoja ja heijastavin yksityiskohdin varustettua liiviä tai muita vaatteita, on parasta olettaa, että olet näkymätön muille liikenteen käyttäjille ja varautua muiden ajoneuvojen ja jalankulkijoiden mahdollisiin liikkeisiin – erityisesti liikenneympyrässä, risteyksessä ja suojatiellä. Teillä, joilla on vain kapea piennar tai ei piennarta lainkaan, on paras ajaa metrin päässä reunasta. Näin autoilijat näkevät sinut paremmin, eivätkä he yritä ohittaa sinua, ellei siihen ole tarpeeksi tilaa. Jos ajat liian lähellä oikeaa reunaa, sinulla ei ole tilaa korjata ajorataasi tai välttää mahdollisia kuoppia tai muita tiellä olevia esteitä.

Olemme jo tehneet nämä virheet sinua varten, joten toivomme, ettei sinun tarvitse toistaa niistä useimpia. Monet voi välttää suunnittelemalla reitin ja valmistelemalla pyörän etukäteen. Toiset vältetään kokemuksen kautta, jota saamme lisää joka pyöräilymatkallamme ja jotkut näistä ovat vain sellaisia, jotka täytyy tehdä itse niistä oppiakseen. Muistele tätä artikkelia seuraavan kerran, kun glykogeenivarastosi tyhjenevät ja bonkkaat!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit