errores ciclismo 5c5e7720 4423 4d5f 89b2 8a0608aa1522

Topp 10 vanligste feil å unngå når du sykler

Som nybegynnersyklister gjør vi mange feil – og de kan skje når som helst. Noen av dem skyldes mangel på kunnskap, ettersom vi trenger tid og erfaring for å lære, andre er gjort bevisst, på grunn av overmot. Ved å forklare disse vanligste nybegynnerfeilene for syklister håper vi å hjelpe deg med å unngå dem, slik at sykkelturen blir tryggere og morsommere.

Troen på at du trenger det beste utstyret og den beste sykkelen

Ikke la tankene om at du ikke har de perfekte klærne, tilbehøret og sykkelen hindre deg i å sykle. Det som virkelig teller er iver og glede ved å praktisere denne spennende sporten. Lidenskap er det eneste du trenger sammen med en sykkel og en hjelm, noe som fører oss til den neste feilen.

Sykle uten sykkelhjelm

“Jeg tar ikke på bilbeltet, det er rett rundt hjørnet”. Høres kjent ut, ikke sant? Sykkelhjelmer er like viktige. Det er sant at bruken i mange land ikke er obligatorisk, men vår anbefaling er at alle, både voksne og barn, skal bruke hjelm hele tiden. Hvis du skal begynne å sykle og ikke har sykkelhjelm kan du gå til en lokal butikk og få råd om hvordan du velger den rette. Forsikre deg om at du bruker den riktig, det høres kanskje helt koko ut, men noen syklister klarer å ta den på seg bak-frem.

Kjenn dine grenser

Ikke prøv å gå frem for fort, for langt, for tidlig. Selvfølgelig bør du prøve å gjøre fremgang og forbedre deg, men ta deg god tid. Ikke la et skritt fremover bety to skritt tilbake. Når profesjonelle starter en ny treningssesong begynner de med turer med veldig lav intensitet for gradvis å komme i form. Lær av dem.

Bruk av undertøy under shortsen

Bruk aldri undertøy under sykkelshorts, for hvis de ikke de er direkte på huden din vil de ikke gjøre jobben sin, nemlig å fjerne svette, unngå gnagsår og gi komfort til rumpa og skrittet. Det du kan gjøre er å ha på deg sykkelspesifikke bibstrømpebukser, slik mange fagfolk gjør. Ikke bruk trenings leggings da de har en tendens til å skli ned. Dette bringer oss til en annen vanlig feil.

Ikke planlegg en tur uten å sjekke værmeldingen for å velge de riktige klærne

Hvis du skal på en lang tur eller planlegger å tilbringe mange timer på sykkelen bør du sjekke værmeldingen for å bestemme hva du skal ha på deg. Hvis klærne du har på deg ikke er varme nok blir du kald, men hvis du tar på deg for mye varme klær vil du ende opp med å bli overopphetet. Om vinteren eller på kalde dager anbefaler vi å bruke ekstra lag, da du alltid kan åpne opp eller ta dem av. Resten av året er det lurt å ha en vindtett sykkelvest og armvarmere i lommene.

Drar på tur uten reservedeler, verktøy og penger

Det skjer med alle syklister. Måten å unngå å bli strandet på er å aldri ta salvesken eller verktøysettet av sykkelen. Du bør alltid ha med deg følgende: 1-2 innertuber, 2 dekkhendler, lappesaker, en pumpe eller CO2-kassetter, et multiverktøy med kjedebryter og litt penger til nødsituasjoner. Selvfølgelig må du vite hvordan du fikser et punktert sykkeldekk eller et ødelagt kjede, for det nytter ikke å ha verktøyene hvis du ikke vet hvordan du bruker dem..

Ikke har med snacks eller vann og spiser og drikker ikke nok

Hver syklist har opplevd å treffe veggen og gå sukkertom (plutselig utmattelse og tap av energi). Uansett nivå, disse tingene skjer, men du må i det minste sørge for at du har snacks eller penger for å redde deg ut av situasjonen. Fyll flasken din før du drar, og legg en matbit eller penger i lommen på sykkeltrøya eller jakken. Drikk vann selv om du ikke føler deg tørst. Dessuten anbefales det vanligvis å spise hvert 40. minutt, men alt avhenger av treningsintensiteten, nivået til hver syklist og av hva du spiste til frokost om morgenen og til middag dagen før.

Ikke innstille setehøyden riktig 

Å sette setet for lavt eller for høyt er en vanlig feil. Hvis kneet gjør vondt foran er det sannsynligvis fordi setet ditt er satt lavere enn det burde. Hvis du føler smerte bak på kneet, er setet ditt for høyt. Den enkleste metoden for å finne riktig høyde er å sitte på setet og plassere hælen på pedalen med kranken på det laveste punktet. Benet ditt skal være nesten helt rett. Lener du deg mot en vegg, et tre eller en bil, bør du kunne tråkke med hælene.

Ikke sjekke sykkelen før avreise

Sykkelhjelm, shorts uten undertøy, reservedeler, mat, drikke … klar til å sykle mange mil! Men vent! Har du sørget for at du kan stoppe sykkelen din om nødvendig? Ikke glem å sjekke om bremsene fungerer. Sjekk også dekktrykket. Lavt trykk forårsaker mer friksjon, noe som betyr at du mister mer energi, dekket slites ned fortere og du risikerer en punktering. Hvis du ikke veier mye må du ikke blåse opp dekkene til det maksimale anbefalte trykket, da det vil få sykkelen til å sprette og du vil føle hver eneste hump i veien. Til slutt må du sørge for at kjedet ikke knirker, smør det om nødvendig. Ikke la det suge opp for mye olje, og hvis det er veldig skittent må du rengjøre det først.

Tenker at biler, fotgjengere eller andre syklister ser deg

Selv om du bruker sykkellys, vest eller klær med reflekterende detaljer er det bedre å anta at du er usynlig og forutse mulige bevegelser fra andre biler og fotgjengere. Spesielt når det er rundkjøringer, kryss og overganger. På veier med liten eller ingen skulder er det bedre å kjøre en meter fra kanten. På denne måten blir du mer synlig for sjåførene, og de vil ikke prøve å kjøre forbi deg hvis det ikke er plass til det. Hvis du sykler for nær høyre kant (venstre i land med venstrekjøring) har du ikke plass til å korrigere kursen din eller for å unngå mulige hull i veien.

Vi har allerede gjort disse feilene for deg, så vi håper du ikke vil gjenta de fleste av dem. Mange kan unngås ved å planlegge turen og forberede sykkelen på forhånd, andre ved å lære av erfaring vi får med hver sykkeltur, mens noen faktisk må læres selv. Tenk på oss neste gang du treffer veggen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke publiseres. Påkrevde felt er markert *

Fremhevede artikler