errores ciclismo 9edb62f5 ada3 4c5e 98a8 e242f32bea6a

Topp 10 Vanligaste Misstagen att Undvika vid Cykling

Som nya cyklister gör vi många misstag – och de kan hända när som helst. Några av dem beror på brist på kunskap, eftersom vi behöver tid och erfarenhet för att lära oss, andra görs medvetet på grund av överblåst självförtroende. Genom att förklara dessa vanligaste misstagen som nybörjare gör hoppas vi hjälpa dig att undvika dem, så att dina cykelturer blir säkrare och roligare.

Tanken att du behöver den bästa utrustningen och den bästa cykeln

Låt inte tanken att du inte har de perfekta kläderna, tillbehören och cykeln hindra dig från att börja cykla. Det som verkligen räknas är iver och glädje att träna denna spännande sport. Passion är det enda du behöver tillsammans med en cykel och en hjälm, vilket leder oss till det andra misstaget.

Att cykla utan cykelhjälm

“Jag använder inte bilbältet, det är ju bara runt hörnet”. Låter bekant, eller hur? Cykelhjälmar är precis lika viktiga. Det är sant att användningen i många länder inte är obligatorisk, men vår rekommendation är att alla, både vuxna och barn, ska använda dem hela tiden. Om du ska börja cykla och inte har en cykelhjälm, gå till en lokal butik och få råd om hur du väljer rätt. Se till att du använder den korrekt, det kanske låter galet, men vissa aningslösa cyklister lyckas sätta på dem bak och fram. 

Känn dina gränser

Försök att inte köra för fort, för långt, för tidigt. Naturligtvis bör du försöka göra framsteg och bli bättre, men ta det lugnt. Låt inte ett steg framåt betyda två steg tillbaka. När proffs startar en ny träningssäsong börjar de med väldigt låga turer och låg intensitet för att gradvis komma i form. Lär dig av dem.

Använda underkläder under dina cykelbyxor

Använd aldrig underkläder under dina dina cykelbyxor, för om de inte är direkt på huden kommer de inte att göra sitt jobb: evakuera svett, undvika skav och ge stöd för rumpan och grenen. Vad du kan göra är att använda långa cykelbyxor över dem, som många proffs gör. Använd inte gym eller fitness leggings eftersom de brukar glida ner. Detta leder oss till ett annat vanligt misstag.

Att inte förbereda rutten i förväg och inte kolla väderprognosen för att välja rätt kläder

Om du ger dig ut på en lång rutt eller planerar att spendera många timmar på cykeln, kolla väderprognosen för att avgöra vad du ska ha på dig. Om kläderna du använder inte är tillräckligt varma blir du kall, men om du klär på dig för mycket varma kläder kommer du att bli överhettad. På vintern eller på kalla dagar rekommenderar vi att du har några extra lager eftersom du alltid kan öppna upp eller ta av dem. Under resten av året är det bra att ha en vindtät cykelväst och armvärmare i fickorna på tröjan.

Att inte ta med reservdelar, verktyg och pengar

Detta händer alla cyklister. Man undviker att bli strandsatt genom att aldrig ta av sadelväskan eller verktygsflaskan från cykeln. I den bör du alltid ha med dig följande: 1-2 innerslangar, 2 däckjärn, 2 limfria lappar, en pump eller CO2-patroner, ett multiverktyg med kedjebrytare och lite pengar för nödsituationer. Självklart måste du veta hur du fixar ett platt cykeldäck eller en trasig kedja, för det har ingen mening att ha verktygen om du inte vet hur du använder dem.

Att inte ta med snacks eller vatten, och att inte äta eller dricka tillräckligt

Varje cyklist har upplevt att gå in i väggen, s.k. ‘bonking’ eller ‘hitting the wall’ på engelska, när de är ute på vägen (plötslig trötthet och förlust av energi). Dessa saker händer oavsett nivå, men se till att du har snacks eller pengar för att rädda situationen. Fyll din sportflaska innan du ger dig ut och lägg ett mellanmål eller lite pengar i fickan på din cykeltröja eller jacka. Drick vatten även om du inte känner dig törstig. Dessutom rekommenderas det i allmänhet att äta något var 40:e minut, men allt beror på träningens intensitet, nivån för varje cyklist och vad du hade till frukost på morgonen och till middag dagen innan.

Att inte ställa in sadelhöjden korrekt

En sadel som är satt för lågt eller högt är ett vanligt misstag. Om framsidan av dina knän gör ont beror det förmodligen på att sadeln är lägre än vad den borde vara. Om du känner smärta på baksidan av knäna är din sadel för hög. Det enklaste sättet att hitta rätt höjd är att sitta på sadeln och sätta hälen på pedalen med veven på sin lägsta punkt. Ditt ben bör vara nästan helt rakt. Om du lutar dig mot en vägg, ett träd eller en bil, bör du kunna trampa med hälarna.

Att inte kontrollera cykeln innan du ger dig iväg

Cykelhjälm, cykelbyxor utan underkläder, reservdelar, mat, hydrering… redo att åka flera mil! Vänta! Har du försäkrat dig om att du kan stanna din cykel om det behövs? Glöm inte att kontrollera om bromsarna fungerar. Se även över trycket i däcken. Lågt tryck orsakar mer friktion, vilket innebär att man tappar mer energi, sliter på däcket och riskerar en punktering. Om du inte väger mycket, pumpa inte upp däcken till maximalt rekommenderat tryck eftersom det får cykeln att studsa och du kommer att känna varje liten stöt på vägen. Slutligen, se till att kedjan inte är gnisslig, smörj den vid behov. Blötlägg den inte i olja, och om den är mycket smutsig, rengör den först.

Tron att bilar, fotgängare eller andra cyklister ser dig

Även om du använder cykellampa, väst eller kläder med reflekterande detaljer, är det bättre att anta att du är osynlig och förutse eventuella rörelser från andra fordon och fotgängare. Speciellt när det finns rondeller, korsningar och övergångsställen. På vägar med liten eller ingen vägren är det bättre att cykla en meter från kanten. På så sätt blir du mer synlig för förarna och de kommer inte att försöka köra om dig där det inte finns något utrymme att göra det. Om du cyklar för nära högerkanten (vänster i länder med vänstertrafik) har du inget utrymme för att korrigera din kurs eller undvika möjliga gropar eller hinder på vägen.

Vi har redan gjort dessa misstag åt dig så vi hoppas att du inte kommer att upprepa de flesta av dem. Många kan undvikas genom att planera rutten och förbereda cykeln i förväg, andra genom att lära sig av erfarenheterna vi får med varje cykeltur, medan några faktiskt måste göras själv. Tänk på oss nästa gång du går in i väggen.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar