fotocromaticas 904dccb3 9ea6 40f7 b945 e928337c643d

Είναι καλά τα φωτοχρωμικά γυαλιά ηλίου για την ποδηλασία;

Η ευελιξία των φωτοχρωμικών φακών τους καθιστά ιδανικούς για την ποδηλασία καθώς είναι ένα άθλημα στο οποίο υπάρχουν μεταβαλλόμενες συνθήκες φωτισμού που προκαλούνται από τον καιρό και το ευμετάβλητο έδαφος. Σε αυτήν την ανάρτηση θα απαντήσουμε σε μερικές από τις πιο συχνές ερωτήσεις σχετικά με αυτό. Ας αρχίσουμε:

Τι είναι τα φωτοχρωμικά γυαλιά ηλίου και πώς λειτουργούν;

Οι φακοί στα φωτοχρωμικά γυαλιά ηλίου γίνονται πιο διάφανοι ή πιο σκούροι ανάλογα με το επίπεδο επίπτωσης της υπεριώδους ακτινοβολίας. Αν έχει πολύ ηλιοφάνεια, σκουραίνουν και αν δεν υπάρχει ήλιος επιστρέφουν στην πιο διάφανη τους κατάσταση. Αλλά μείνετε ήσυχοι, είτε είναι διάφανοι είτε σκούροι, οι φακοί εμποδίζουν τις ακτίνες UVA και UVB και το μόνο πράγμα που αλλάζει είναι η ποσότητα του φωτός που περνάει.

Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στα μόρια που αλλάζουν τη δομή τους όταν εκτίθενται στις υπεριώδεις ακτίνες. Με λίγα λόγια: λαμβάνει χώρα μια χημική αντίδραση στην οποία ο δεσμός μεταξύ των ατόμων του άνθρακα και του οξυγόνου σπάει όταν εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία/στις υπεριώδεις ακτίνες. Αυτή η διαδικασία είναι αναστρέψιμη και μόλις οι φακοί απομακρυνθούν από την ηλιακή ακτινοβολία/τις υπεριώδεις ακτίνες, επιστρέφουν στην αρχική τους διάφανη κατάσταση. Σκέτη μαγεία.

Πόσο χρόνο χρειάζονται οι φωτοχρωμικοί φακοί για να αλλάξουν χρώμα ή να αντιδράσουν;

Ο χρόνος μετάβασης από το φωτεινότερο στο πιο σκούρο χρώμα ποικίλλει ανάλογα με την ποιότητα των φακών. Όσο πιο γρήγορα αλλάζουν, τόσο καλύτεροι είναι οι φακοί. Στα καλύτερα στυλ αυτό διαρκεί περίπου 1 λεπτό και τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις εξωτερικές συνθήκες φωτισμού. Η είσοδος σε μια σήραγγα δεν είναι το ίδιο με το περπάτημα σε ένα μονοπάτι όπου εναλλάσσονται οι ηλιόλουστες και οι σκιερές περιοχές.

Η μετάβαση μπορεί να είναι πιο γρήγορη ή πιο αργή αλλά είναι πάντα σταδιακή και ποτέ απότομη. Αν αναλογιστούμε τι μπορεί να συμβεί μέσα σε ένα λεπτό επάνω στο ποδήλατο, ακόμα και αυτό μπορεί να φαίνεται πολύ μεγάλο διάστημα, αλλά τόσο γρήγορη είναι η σύγχρονη τεχνολογία. Σε κάθε περίπτωση, τα φωτοχρωμικά γυαλιά ηλίου προσφέρουν αναμφίβολα περισσότερα πλεονεκτήματα από ότι μειονεκτήματα.

Πόσο σκούροι είναι οι φωτοχρωμικοί φακοί;

Οι φωτοχρωμικοί φακοί δεν είναι τόσο σκούροι όσο οι κανονικοί φακοί. Οι κανονικοί φακοί έχουν έναν βαθύ μαύρο τόνο που κρύβει τα μάτια και εμποδίζουν το επιπλέον φως. Οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι μαύροι προς γκρι που δείχνουν τα μάτια.

Οι καλύτεροι φακοί διαθέτουν μεγαλύτερες παραλλαγές στη μετάδοση του ορατού φωτός (VLT) που κυμαίνονται από την κατηγορία 0 έως την κατηγορία 4, με την κατηγορία μηδέν να επιτρέπει τη διέλευση του επιπλέον φωτός και την κατηγορία 4 να εμποδίζει το επιπλέον φως. Οι φωτοχρωμικοί φακοί στη σχεδόν διάφανη κατάσταση επιτρέπουν περίπου το 43-80% της μετάδοσης του φωτός (κατηγορία 1), ενώ όταν σκουραίνουν μόνο το 8-18% (κατηγορία 3).

Πότε να χρησιμοποιείτε φωτοχρωμικά γυαλιά ηλίου;

Οι ποδηλάτες MTB είναι αυτοί που μπορούν να αξιοποιήσουν στο έπακρο τα φωτοχρωμικά γυαλιά ηλίου επειδή οδηγούν σε εδάφη όπου οι συνθήκες φωτός αλλάζουν γρήγορα και ριζικά μέσα σε λίγα λεπτά. Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να βγάλουν τα γυαλιά ηλίου τους σε ένα δάσος με συνθήκες χαμηλού φωτισμού και έτσι να χάσουν τον έλεγχο του ποδηλάτου ή να μπει κάτι στο μάτι τους.

Στο δρόμο και στα βουνά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτόν τον τύπο γυαλιών ηλίου εάν αναχωρείτε πολύ νωρίς το πρωί ή πολύ αργά όταν δεν υπάρχει ήλιος ή εάν πρόκειται να επιστρέψετε τη νύχτα. Σε αυτές τις καταστάσεις, τα φωτοχρωμικά γυαλιά ηλίου είναι πολύ καλύτερα από τα κανονικά καθώς δεν χρειάζεται να τα βγάζετε. Όλοι οι ποδηλάτες το κάνουν αυτό, αλλά θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι όταν δεν φοράμε γυαλιά ηλίου τα μάτια μας δακρύζουν και πιθανότατα θα δεχτούμε επίθεση από έντομα που φαίνεται να ανυπομονούν για αυτήν τη στιγμή.

Τέλος, είναι ιδανικά για τις συννεφιασμένες μέρες ή τις στιγμές που γνωρίζετε ότι ο ήλιος λάμπει φωτεινά μόνο για μια στιγμή. Οι φωτοχρωμικοί φακοί είναι επίσης χρήσιμοι όταν βρέχει ελαφριά καθώς σας βοηθούν να βλέπετε καλύτερα από τους κανονικούς φακούς. Για καταστάσεις με πολύ χαμηλό φως ή χαμηλή ορατότητα, όπως η ομίχλη ή η καταχνιά, μπορείτε να καταφύγετε σε διαφορετικά χρώματα φωτοχρωμικών φακών που προσφέρουν περισσότερη ευκρίνεια λόγω της υψηλότερης αντίθεσης για να σας βοηθήσουν να ανακουφίσετε τα μάτια σας.

Υπάρχουν πολωμένα φωτοχρωμικά γυαλιά ηλίου;

Ναι, ορισμένοι φωτοχρωμικοί φακοί υψηλής ποιότητας είναι επίσης πολωμένοι για να αποφεύγουν τις αντανακλάσεις. Δεν χρειάζεται να κοιτάξετε πολύ μακριά – έχουμε πολωμένους φωτοχρωμικούς φακούς στις συλλογές Siroko μας.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των φωτοχρωμικών γυαλιών ηλίου;

Έχουμε ήδη αναφέρει μερικά από αυτά. Το πρώτο είναι ότι η αλλαγή δεν συμβαίνει στιγμιαία, οπότε μπορεί να μπούμε σε μια σήραγγα και όταν βγούμε οι φακοί να έχουν αλλάξει ελάχιστα.

Ωστόσο, η κατάσταση θα ήταν η ίδια με κανονικά γυαλιά ηλίου, αλλά οι φωτοχρωμικοί φακοί μας δίνουν όντως μεγαλύτερο εύρος μετάδοσης φωτός. Εξάλλου μετά από μια σήραγγα συνήθως υπάρχει και άλλη μια.

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι οι πλαστικοί φωτοχρωμικοί φακοί – που είναι κατασκευασμένοι με τριοξική κυτταρίνη (TAC) ή πολυανθρακικό (PC) – χάνουν τις ιδιότητές τους με την πάροδο του χρόνου, αλλά μιλάμε για αρκετά μεγάλο διάστημα, περίπου 2-3 ​​χρόνια. Ας είμαστε ειλικρινείς, θα έχετε ήδη αγοράσει ένα καινούργιο ζευγάρι γυαλιών τη στιγμή που θα φθαρούν. Οι μεταλλικοί φωτοχρωμικοί φακοί διαρκούν για μια ζωή, αλλά είναι επίσης βαρύτεροι, πολύ ακριβότεροι, ευαίσθητοι και δεν συνιστώνται για την ποδηλασία.

Τέλος, μερικοί τύποι φωτοχρωμικών φακών δεν λειτουργούν καλά στις ακραίες θερμοκρασίες καθώς μερικές από τις ενώσεις τους είναι θερμοχρωμικές και φωτοχρωμικές. Αυτό σημαίνει ότι σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία οι φακοί μπορεί να παραμείνουν διάφανοι και να μην σκουραίνουν ή το αντίστροφο. Αλλά μην ανησυχείτε! Πρώτον, μιλάμε για πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Και δεύτερον, οι υψηλής ποιότητας φωτοχρωμικοί φακοί δεν είναι ευαίσθητοι στη θερμοκρασία και λειτουργούν τέλεια στις ακραίες συνθήκες όπως έχουν δείξει οι δοκιμές μας μέχρι τώρα.

Ελπίζουμε ότι αυτό το άρθρο κατάφερε να απαντήσει στις ερωτήσεις σας σχετικά με τους φωτοχρωμικούς φακούς και να σας βοηθήσει να δείτε ξεκάθαρα τις δυνατότητές τους στην ορεινή ποδηλασία και στην ποδηλασία δρόμου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας δεν θα δημοσιευθεί.