fotocromaticas f415fa94 d1b9 4c4b 9623 fb4a758f7ce1

Är fotokroma solglasögon bra för cykling?

Mångsidigheten av fotokroma linser gör dem perfekta för cykling, detta eftersom det är en sport med skiftande ljusförhållanden orsakade av väder och oförutsägbar terräng. I det här inlägget ska vi svara på några av de vanligaste frågorna om dem. Låt oss komma igång:

Vad är fotokroma solglasögon och hur fungerar de?

Glasen på fotokroma solglasögon blir klarare eller mörkare beroende på effekterna av ultraviolett strålning. Om det är mycket soligt blir de mörkare och om det inte finns någon sol återvänder de till sitt klarare tillstånd. Men du kan vara säker på att de , oavsett om glasen är klara eller mörka, blockerar UVA och UVB-strålar, och det enda som varierar är mängden glasljus som kommer igenom. 

Detta uppnås tack vare molekyler som förändrar sin struktur när de utsätts för UV-strålar. I ett nötskal: en kemisk reaktion äger rum där bindningen mellan kol- och syreatomer i molekyler bryts när den utsätts för solljus/UV-strålar. Denna process är vändbar och när glasen har tagits bort från solljus/UV-strålar återgår de till sitt ursprungliga klara tillstånd. Ren magi.

Hur lång tid tar det för fotokroma glas för att ändra färg eller reagera?

Övergångstiden från det ljusaste till det mörkaste läget varierar beroende på glasens kvalitet. Ju snabbare de ändras desto bättre är glasen. För de bästa stilarna tar det cirka 1 minut och resultaten kan variera beroende på de yttre ljusförhållandena. Att åka in i en tunnel är inte detsamma som att gå igenom en stig där soliga och skuggiga områden växlar.

Övergången kan gå snabbare eller långsammare men den är alltid gradvis, aldrig plötslig. Om vi tänker på allt som kan hända under 1 minut på en cykel, då kanske till och med detta verkar för länge, men det är så snabb som modern teknik blir. I vilket fall erbjuder fotokroma solglasögon utan tvekan fler fördelar än nackdelar.

Hur mörka är fotokroma glas?

Fotokroma glas är inte lika mörka som vanliga solglasögon. Ett vanligt solglas har en djup svart ton som döljer ögonen och blockerar mer ljus. Ett fotokromt glas är rökigt svart, men visar ögonen.

De bästa glasen möjliggör större variationer i synlig ljusöverföring (VLT) som sträcker sig från kategori 0 till kategori 4, där kategori noll låter mest ljus komma igenom och kategori 4 blockerar mest ljus. Fotokroma glas i sitt nästan klara tillstånd tillåter ungefär 43-80% av ljusöverföring (kategori 1), medan de bara släpper igenom 8-18% (kategori 3) när de mörknar.

När ska man använda fotokroma solglasögon?

MTB-cyklister är de som får ut mesta möjliga av fotokroma solglasögon eftersom de åker i terräng där ljusförhållandena förändras snabbt och radikalt på några minuter. Till exempel behöver de inte ta av sig solglasögonen i en skog med svagt ljus och kan därmed undvika att tappa kontrollen över cykeln eller få något i ögonen.

På vägen och i bergen kan du använda den här typen av solglasögon om du ger dig ut mycket tidigt eller mycket sent när det inte finns någon sol eller om du ska återvända på natten. I dessa situationer är fotokroma solglasögon mycket bättre än de vanliga eftersom du inte behöver ta av dem. Alla cyklister är skyldiga till detta, men vi måste erkänna att det faktum att vi inte bär solglasögon får våra ögon att tåra upp och vi kommer troligen att attackeras av insekter som bara verkar vänta på det här ögonblicket.

Slutligen är de perfekta för molniga dagar eller tider när du vet att solen bara lyser ett ögonblick. Fotokroma glas är också användbara i lätt regn eftersom de hjälper dig att se bättre än vanliga glas. I situationer med mycket svagt ljus eller dålig sikt, som dimma, kan du använda olika färger av fotokroma glas som ger mer definition tack vare högre kontrast och hjälper till att avlasta dina ögon.

Finns det polariserade fotokroma solglasögon?

Ja, vissa avancerade fotokroma glas är också polariserade för att undvika reflektioner. Du behöver inte leta länge – vi har polariserade fotokroma glas i våra Siroko-kollektioner.

Vilka är nackdelarna med fotokroma solglasögon?

Vi har redan nämnt några av dem. Den första är att förändringen inte sker omedelbart, så vi kan hamna i en tunnel och när vi kommer ut har glaset knappt förändrats.

Situationen skulle dock vara densamma med vanliga solglasögon, och fotokroma glas ger oss en större ljusöverföringsintervall. Dessutom, efter en tunnel kommer vanligtvis en till.

Ett annat problem är att fotokroma glas av plast – tillverkade med triacetatcellulosa (TAC) eller polykarbonat (PC) – tappar sina egenskaper över tiden, men vi pratar om ganska lång tid, cirka 2-3 år. Låt oss vara ärliga, när de väl slits ut har du säkert redan köpt ett nytt par. Fotokroma mineralglas håller en livstid men de är också tyngre, mycket dyrare, mer känsliga och rekommenderas inte för cykling.

Slutligen fungerar vissa typer av fotokroma glas inte bra i extrema temperaturer, eftersom vissa av deras föreningar är termokroma såväl som fotokroma. Det betyder att glaset vid en viss temperatur kan förbli klart och inte mörkare eller vice versa. Men inga bekymmer! För det första talar vi om mycket höga eller mycket låga temperaturer. Och för det andra är högkvalitativa fotokroma glas inte temperaturkänsliga och fungerar perfekt under extrema förhållanden, något våra tester hittills har visat.

Vi hoppas att den här artikeln kunde svara på dina frågor om fotokroma glas och hjälpa dig att tydligt se deras potential för mountainbike och vägcykling.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar