fotocromaticas 7e47adff abf3 41ae 8cf8 495e49690530

Er fotokromiske sportsbriller bra for sykling?

Allsidigheten til fotokromiske glass gjør dem perfekte for sykling, siden det er en sport med skiftende lysforhold forårsaket av været og uforutsigbart terreng. I dette innlegget skal vi svare på noen av de vanligste spørsmålene om dem. La oss komme i gang:

Hva er fotokromiske sportsbriller og hvordan fungerer de?

Glassene i fotokromiske sportsbriller blir klarere eller mørkere avhengig av støynivået til den ultrafiolette strålingen. Hvis det er veldig solfylt blir de mørkere, og hvis det ikke er sol går de tilbake til sin klarere tilstand. Men vær trygg, enten de er klare eller mørke, glassene blokkerer UVA- og UVB-stråler, og det eneste som varierer er mengden lys som kommer gjennom.

Dette oppnås takket være molekyler som endrer strukturen når de utsettes for UV-stråler. I et nøtteskall: en kjemisk reaksjon finner sted der bindingen mellom karbon og oksygen atomer i molekylet brytes når den utsettes for sollys / UV-stråler. Denne prosessen er reversibel, og når glassene fjernes fra sollys / UV-stråler går de tilbake til sin opprinnelige klare tilstand. Ren magi.

Hvor lang tid bruker fotokromiske glass på å skifte farge eller reagere?

Overgangstiden fra det lyseste til det mørkeste punktet varierer avhengig av objektivets kvalitet. Jo raskere det skifter jo bedre blir glassene. I de beste variantene tar det rundt 1 minutt, og resultatene kan variere avhengig av de ytre lysforholdene. Å kjøre inn i en tunnel er ikke det samme som å gå på en sti hvor solrike og skyggefulle områder veksler.

Overgangen kan gå raskere eller langsommere, men den er alltid gradvis, aldri brå. Hvis vi tenker på hva som kan skje i løpet av 1 minutt på en sykkel kan selv det virke for lenge, men det er så raskt som moderne teknologi tillater. I alle fall gir fotokromiske sportsbriller uten tvil flere fordeler enn ulemper.

Hvor mørke blir fotokromiske glass?

Fotokromiske glass blir ikke så mørke som en vanlig solbrille. En normal solbrille har en dyp svart tone som skjuler øynene og blokkerer mer lys. Fotokromiske glass er røyksvarte og viser øynene.

De beste glassene gir større variasjoner i synlig lystransmisjon (VLT) fra kategori 0 til kategori 4, med kategori null som gjør at mest mulig lys kan passere og kategori 4 blokkerer mest lys. Fotokromiske glass i nesten klar tilstand tillater omtrent 43-80% av lystransmisjonen (kategori 1), mens de bare mørkner 8-18% (kategori 3).

Når skal du bruke fotokromiske sportsbriller?

MTB-syklister er de som får mest mulig ut av fotokromiske sportsbriller fordi de kjører på terreng der lysforholdene endres raskt og radikalt i løpet av få minutter. For eksempel trenger de ikke ta av seg sportsbrillene i en skog med dårlige lysforhold og dermed unngå å miste kontrollen over sykkelen eller få noe i øynene.

På landeveien og i fjellet kan du bruke denne typen sportsbriller hvis du drar ut veldig tidlig eller veldig sent når det ikke er sol, eller hvis du kommer tilbake om natten. I disse situasjonene er fotokromiske sportsbriller mye bedre enn de vanlige, da du ikke trenger å ta dem av. Alle syklister er skyldige i dette, men vi må innrømme at det å ikke bruke solbriller får øynene til å fylles opp med tårer, og vi vil mest sannsynlig bli angrepet av insekter som ser ut til å bare vente på denne muligheten.

De er også perfekte for overskyede dager eller tider når du vet at solen skinner bare et lite øyeblikk om gangen. Fotokromiske glass er også nyttige i lett regn, da de hjelper deg med å se bedre enn vanlige glass. I situasjoner med svært lite lys eller dårlig sikt, for eksempel i tåke kan du ty til forskjellige farger på fotokromiske glass som gir mer definisjon på grunn av høyere kontrast og vil hjelpe deg med å avlaste øynene.

Finnes det polariserte fotokromiske sportsbriller?

Ja, noen avanserte fotokromiske glass er også polariserte for å unngå refleksjoner. Du trenger ikke lete lenge – vi har polariserte fotokromiske glass i Siroko-kolleksjonene våre.

Hva er ulempene med fotokromiske sportslbriller?

Vi har allerede nevnt noen av dem. Den første er at endringen ikke skjer umiddelbart, så vi kan komme inn i en tunnel, og når vi kommer ut har glassene knapt endret seg.

Imidlertid vil situasjonen være den samme med normale solbriller, og fotokromiske glass gir oss mer lysoverføringsområde. Og hei, etter en tunnel kommer vanligvis enda en tunnel til.

Et annet problem er at fotokromiske glass av plast – laget med triacetatcellulose (TAC) eller polykarbonat (PC) – mister egenskapene over tid, men vi snakker om ganske lang tid, rundt 2-3 år. La oss være ærlige, du har allerede kjøpt et nytt par når de slites ut. Fotokromiske briller med mineralglass varer livet ut, men de er også tyngre, mye dyrere, delikate og anbefales ikke til sykling.

Til slutt fungerer noen typer fotokromiske glass ikke bra i ekstreme temperaturer, da noen av forbindelsene deres er termokrome så vel som fotokromiske. Det betyr at glassene kan forbli klare og ikke mørke, eller omvendt ved en viss temperatur. Men ikke bekymre deg! For det første snakker vi om veldig høye eller veldig lave temperaturer. Og for det andre er fotokromiske glass av høy kvalitet ikke temperaturfølsomme og fungerer perfekt under ekstreme forhold som testene våre har vist så langt.

Vi håper denne artikkelen var i stand til å svare på spørsmålene dine om fotokromiske glass og hjelpe deg med å se potensialet for terrengsykling og landeveissykling tydelig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke publiseres. Påkrevde felt er markert *

Fremhevede artikler