fotocromaticas fdb0e704 3ade 4b90 9891 ea0e2621802e

Sopivatko fotokromaattiset aurinkolasit pyöräilyyn?

Fotokromaattisten linssien monipuolisuus tekee niistä täydelliset pyöräilyyn, sillä onhan kyseessä urheilulaji, jossa koetaan jatkuvasti sään ja arvaamattoman maaston aiheuttamia muuttuvia valaistusolosuhteita. Tässä julkaisussa vastaamme joihinkin niitä koskeviin yleisimpiin kysymyksiin. Aloitetaan:

Mitkä ovat fotokromaattiset aurinkolasit ja kuinka ne toimivat?

Fotokromaattisten aurinkolasien linssit kirkastuvat tai tummenevat riippuen ultraviolettisäteilyn vaikutustasosta. Jos sää on hyvin aurinkoinen, ne tummenevat ja ellei auringonpaistetta ole lainkaan, palautuvat ne niiden kirkkaaseen olomuotoonsa. Voit kuitenkin olla varma siitä, että olivatpa linssit kirkkaat tai tummat, ehkäisevät ne UVA- ja UVB-säteitä ja ainoa muuttuva asia on valon määrä, joka pääsee niiden lävitse.

Tästä reaktiosta on kiittäminen molekyylejä, jotka muuttavat rakennettaan altistuessaan UV-säteille. Pähkinänkuoressa: tapahtuu kemiallinen reaktio, jossa molekyylin hiili- ja happiatomien välinen sidos rikkoutuu, kun se altistuu auringonvalolle/UV-säteille. Tämä prosessi on peruttavissa oleva ja kun linssit viedään pois auringonvalosta / UV-säteiden vaikutuksesta, ne palaavat niiden alkuperäiseen kirkkaaseen tilaansa. Silkkaa taikuutta.

Kuinka kauan fotokromaattisilta linsseiltä kestää vaihtaa väriä tai reagoida valaistuksen muutoksiin?

Muutosaika kirkkaimmasta tummimpaan asteeseen vaihtelee linssin laadusta riippuen. Mitä nopeammin se muuttuu, sitä parempi linssi on kyseessä. Parhaimmilta malleilta se vie noin minuutin ja tulokset voivat vaihdella riippuen ulkoisista valaistusolosuhteista. Tunnelin läpi kulkeminen ei ole sama asia, kuin kulkeminen reittiä pitkin, jolla aurinkoiset ja varjoisat alueet vaihtelevat.

Muutos voi olla nopeampi tai hitaampi, mutta se on aina asteittainen, eikä koskaan tapahdu yhtäkkiä. Jos mietimme, mitä kaikkea ehtii tapahtua pyörän selässä minuutin aikana, voi jopa tämä aikakin vaikuttaa liian pitkältä, mutta se on kuitenkin nopein modernin teknologian mahdollistama aika linssien kirkkauden muutoksille. Joka tapauksessa fotokromaattiset aurinkolasit tarjoavat enemmän hyötyjä kuin haittoja.

Kuinka tummia fotokromaattiset linssit ovat?

Fotokromaattinen linssi ei ole yhtä tumma kuin normaali tumma linssi. Normaalissa linssissä on syvä, musta sävy, joka piilottaa silmät ja estää enemmän valoa pääsemästä läpi. Fotokromaattinen linssi on savuisen musta, ja jättää silmät näkyville.

Parhaat linssit mahdollistavat suuremmat vaihtelut näkyvän valon läpäisyssä (VLT) vaihdellen kategoriasta 0 kategoriaan 4, jossa nollakategoria päästää eniten valoa lävitseen ja neloskategoria puolestaan estää suurimman osan valosta. Lähes kirkkaimmassa tilassaan olevat fotokromaattiset linssit päästävät läpi noin 4380 % valoa (kategoria 1) ja tummentuneina puolestaan vain 818 % (kategoria 3).

Milloin käyttää fotokromaattisia aurinkolaseja?

Maastopyöräilijät ovat heitä, jotka saavat eniten irti fotokromaattisista aurinkolaseista ajaessaan maastoissa, joissa valaistusolosuhteet muuttuvat radikaalisti ja nopeasti, jopa minuuteissa. Heidän ei esimerkiksi tarvitse fotokromaattisia laseja käyttäessään ottaa lasejaan pois metsässä, jonka valaistusolosuhteet ovat alhaiset. Näin he eivät joudu pelkäämään pyörän hallinnan menettämistä ajaessaan yhdellä kädellä aurinkolaseja pois ottaessaan tai sitä, että jokin ulkoinen häiriötekijä lentäisi silmään.

Maantieajossa ja vuoristoissa voit käyttää tämän tyyppisiä aurinkolaseja, jos lähdet matkaan hyvin aikaisin tai hyvin myöhään, kun aurinko on jo laskenut tai jos aiot palata takaisin vasta pimeän jälkeen. Näissä tilanteissa fotokromaattiset aurinkolasit ovat paljon parempi vaihtoehto kuin normaalit aurinkolasit, sillä niitä ei tarvitse ottaa ollenkaan pois päästä. Jokainen pyöräilijä on varmasti kokenut tämän, mutta ilman pyöräilylaseja ajaminen saa silmät vetistämään ja tiedossa on mitä todennäköisimmin hyönteisten isku, sillä ne suorastaan vaikuttavat odottaneen sitä hetkeä, kun otat aurinkolasit päästäsi.

Fotokromaattiset lasit ovat täydelliset myös pilvisinä päivinä tai reiteillä, joiden aikana tiedät auringon paistavan kirkkaasti vain hetken. Fotokromaattiset linssit ovat hyödylliset myös kevyen sateen iskiessä, sillä niillä näet paremmin kuin normaaleilla linsseillä. Hyvin vähäisen valon tai huonon näkyvyyden, kuten sumun tai usvan, tapauksissa voit turvautua eri värisiin fotokromaattisiin linsseihin. Ne tarjoavat paremman terävyyden johtuen korkeammasta kontrastista, eikä silmiesi tarvitse ponnistella niin paljoa hyvin nähdäksesi.

Onko markkinoilla polarisoituja fotokromaattisia aurinkolaseja?

Kyllä, jotkin korkeatasoisimmista fotokromaattisista linsseistä ovat myös polarisoituja heijastuksien välttämiseksi. Liian kaukaa ei näitä tarvitse kuitenkaan lähteä etsimään, sillä löydät polarisoituja fotokromaattisia linssejä Siroko-mallistoistamme.

Onko fotokromaattisissa aurinkolaseissa huonoja puolia?

Olemme jo maininneet niistä muutamia. Ensimmäinen niistä on se, ettei muutos tapahdu välittömästi, joten saatat ajaa tunneliin ja ulos tullessasi on linssin tummuusaste hädin tuskin muuttunut. Tilanne olisi kuitenkin sama normaalien aurinkolasien kanssa ja fotokromaattiset linssit mahdollistavat suuremman valon läpäisyn vaihteluvälin. Ja hei, yhtä tunnelia seuraa usein toinen.

Toinen ongelma on se, että muoviset fotokromaattiset linssit – jotka on valmistettu selluloosa-triasetaatista (TAC) tai polykarbonaatista (PC) – menettävät ominaisuuksiaan ajan mittaan. Puhumme kuitenkin melko pitkästä ajasta, noin 23 vuodesta. Olet mitä todennäköisimmin ostanut jo uudet siihen mennessä, kun vanhojen lasiesi ominaisuudet heikkenevät. Fotokromaattiset mineraalilinssit kestävät eliniän, mutta ne ovat myös painavampia, huomattavasti kalliimpia ja hauraampia, eikä niitä suositella pyöräillessä käytettäviksi.

Ja viimeiseksi, jotkin fotokromaattisista linssityypeistä eivät toimi hyvin äärimmäisissä lämpötiloissa, sillä jotkin niiden sisältämistä yhdisteistä ovat fotokromaattisuuden lisäksi termokromaattisia. Tämä tarkoittaa sitä, että tietyssä lämpötilassa saattaa linssi pysyä kirkkaana tummentumatta tai toisin päin. Mutta ei huolta! Ensinnäkin tähän vaaditaan hyvin kokeita tai hyvin matalia lämpötiloja. Ja toiseksi, korkealaatuiset fotokromaattiset linssit eivät ole lämpötiloille herkkiä ja toimivat täydellisesti äärimmäisissä olosuhteissa, kuten testimme ovat tähän mennessä osoittaneet. 

Toivottavasti sait tästä artikkelista vastauksia fotokromaattisia linssejä koskeviin kysymyksiisi ja sait selkoa niiden erinomaisesta käyttöpotentiaalista maasto- ja maantiepyöräilyssä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit