cover 128

5 parasta naisten maantiepyörää vuodelle 2022

Ovatko naiset todella niin erilaisia miehiin verrattuna, että he tarvitsevat erityiset pyörämallinsa? No, se riippuu. Sukupuolten välillä on totisesti fyysisiä eroavaisuuksia, mutta ne eivät välttämättä tarkoita sitä, että naiselle parhaiten sopiva pyörä olisi juuri hänen sukupuoltaan ajatellen valmistettu. Olisihan tämä melkoisen rankkaa yleistämistä – ja yleistämisestä ei koskaan seuraa mitään hyvää, niin pyöräilyssä kuin muutoinkaan elämässä. Naisten pyörät on suunniteltu pienikokoisille tai hyvin pienikokoisille naisille, joilla on lyhyt yläruumis, siihen nähden pitkät jalat sekä kapeat hartiat. Kaikki naiset eivät tietenkään ole vartalotyypiltään tällaisia. Jos kuitenkin olet lyhyehkö nainen, saattaa jokin seuraavista naisten maantiepyöristä olla juuri sitä, mitä etsit:

Canyon Ultimate CF SL 8 WMN Aero

image

Ottaen huomioon saksalaisbrändin laadun sekä mallin hinnan, komponentit ja juuri oikeanlaisen väriyhdistelmän, emme voisi aloittaa listaustamme millään muulla pyörällä kuin tällä Canyonin naisille suunnatulla nousuosuuksien mallilla. Se sisältää viimeisimmän version Shimano Ultegra Di2 12v:stä, tehomittarin, DT Swiss ARC 1600 -kiekot Schwalbe-renkailla ja Selle Italia SLR -mallin leveämmän sekä lyhytnokkaisen satulan pehmusteilla, jotka on suunniteltu naisten anatomiaa ajatellen. Loput ovat brändin omia komponentteja. Pyörä painaa 7,6 kg ja hintaa sillä on 4 299 €. Se on saatavilla alkaen koosta 3XS (alle 160 cm pitkät naiset) aina kokoon M (yli 178 cm pitkät naiset) saakka.

Pääeroavaisuudet unisex-malliin verrattuna ovat geometria (samassa koossa naisten malli on pienempi tai kompaktimpi), saatavilla olevien kokojen määrä (unisex-malleja on saatavilla ko’oissa 2XS–2XL), paino (unisex-malli on hieman kevyempi) sekä hinta (naisten versio on 500 € edullisempi).

Liv Langma

image 3

Taiwanilainen polkupyörävalmistaja Giant valmistaa erityisesti naisille suunnattuja pyöriä erillisen brändinsä, Livin alla. Langma-malli vastaa Giantin kuuluisaa TCR:ää. Se on myös pyörä (tosin joillakin eri komponenteilla varustettuna), jota käyttävät naispyöräilijät Liv Racing Xstrassa sekä Team BikeExchange-Jaycossa naisten World Tourilla vuonna 2022. Liv Langma Advanced Pro Disc 0 sisältää myös Shimano Ultegra Di2 12v:n, mutta ilman tehomittaria. Kaikki muut komponentit, mukaan lukien kiekot, ovat brändin omia. Malli on saatavilla koosta 2XS (145–157 cm pitkille naisille) alkaen kokoon L (yli 170 cm pitkille) saakka. Hinnaltaan se on 5 799 € ja painoa sillä on noin 7,5 kg.

Cube Axial WS C:62

image 2

Tason alempaa – niin sekä komponenttiensa kuin hintansa osalta – löydämme tämän aero-mallin Cubelta, joka on yksi lempibrändeistämme. Cube Axial WS C:62 on varustettu langattomalla ja elektronisella Sram Rival eTap AXS 12v -vaihtajalla, Fulcrum Racing 44 DB -kiekoilla ja Continental GP5000 -renkailla. Loput ovat brändin omia komponentteja. Se on saatavilla ko’oissa 47, 50, 53 ja 56 (vastaavat noin kokoja 2XS–M). Se painaa 8,5 kg ja sen ohjevähittäishinta on 3 399 €.

Scott Contessa Addict RC 15

image

Jos tämä pyörä kestää Team DSM:n alankomaalaissprintteri Lorena Wiebesin voimat, tuoden voittoja saksalaisjoukkueelle vuodesta 2020 lähtien, tuo se eittämättä potkua myös sinun treeneihisi. Scott Contessa Addict RC 15 on naisten versio Scott Addictin unisex-mallista. Kuten aiemmissa tapauksissa, kahden mallin eroavaisuudet tulevat esille geometriassa (samassa koossa naisten versio on unisex-mallia kompaktimpi), saatavilla olevissa ko’oissa (2XS–L Contessa-mallissa ja 2XS–2XL unisex-mallissa) ja ohjevähittäishinnassa, joka on tässä tapauksessa 6 099 € (300 € unisex-mallia vähemmän). Molemmat on varustettu Shimano Ultegra Di2 12v:llä ja brändin omilla komponenteilla. Kokonaispainoa kertyy noin 7,5 kg.

Trek Émonda SL 7

EmondaSL7 22 35046 A Primary

Jos olet yhtä intohimoinen pyöräharrastaja kuin me täällä Sirokolla, suunnittelet kenties jo jättäväsi tähän julkaisuun kommentin, jossa huomautat, ettei tämä malli ole itse asiassa erityisesti naisille suunniteltu. No, olet tietysti oikeassa. Trekillä ei ole erityisesti naisille suunnattuja maantiepyöriä, sillä vuonna 2020 brändi hankkiutui eroon kaikesta sukupuolierittelystä. Tästä vuodesta eteenpäin brändi on yksinkertaisesti tarjonnut malleja, joita ei ole määritelty sukupuolten mukaan – valikoimasta löytyy pienempiä malleja, joita on geometriansa osalta sovitettu sopimaan lyhyemmille henkilöille.

Émonda SL 7 on saatavilla peräti 8 koossa (koot 47–62) ja sen ohjevähittäishinta on 6 099 €. Malli on varustettu Shimano Ultegra Di2 12v:llä ja brändin omilla Bontrager-komponenteilla. Unisex-pyörästä täytyy todennäköisesti vaihtaa satula naisille tarkoitettuun malliin, mutta mikä tahansa Trek-jälleenmyyjä vaihtaa sen varmasti ongelmitta (aivan kuten minkä tahansa muun komponentin, jonka vaihtoa tarvitset saadaksesi pyörästäsi hyvin istuvan).

Kaiken tämän jälkeen, ja vaikka olisitkin lyhyt nainen, suosittelemme kokeilemaan unisex-pyöriä niiden pienimmissä ko’oissa, sillä unisex-mallien valikoima on huomattavasti suurempi. Lisäksi on todennäköistä, että pienten muutosten (satula, ohjainkannatin, ohjaustanko jne.) avulla kykenet sovittamaan sen mittoihisi ja tarpeisiisi. Onhan paras pyörä kuitenkin sellainen, joka sopii juuri sinulle parhaiten, ei väliä sillä, mitä sukupuolta edustat.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit