cover 122

6 pyöräilyvarustetta ja kohtaa pyörässä, jotka jäävät puhdistamatta

Puhdas, kunnolla öljytty pyörä ei ainoastaan toimi paremmin, mutta myös näyttää paremmalta. Sama pätee pyöräilyvaatteisiin – puhtaita bib-shortseja on aina mukavampi ja hygieenisempi käyttää, kuin sellaisia, jotka ovat vielä edellisestä treenistä likaiset ja hikiset. Lisäksi niiden käyttöikä pitenee, kun niitä pesee säännöllisesti. Pyöräilyvaatteiden huoltoa koskevassa blogipostauksessamme olemme jo jakaneet monia puhdistusvinkkejä, mutta varusteisiin ja pyörään itsessään kuuluu useita muita osia ja kohtia, joita et välttämättä tule puhdistaneeksi niin usein, kuin pitäisi.

Kypärä: pehmusteet ja hihnat

Käytössä kypärään kertyy sekä hikeä että likaa. Mitä enemmän hikoilet, sitä perusteellisemmin kypärä pitäisi puhdistaa. Erityisen tärkeää tämä on, jos harrastat maasto- tai gravel-pyöräilyä, sillä tomu ja multa sekoittuvat hikeen. Hyvä puoli tässä on se, että mitä likaisempi kypärä on, sitä helpompi on nähdä kaikki siihen kertynyt lika ja hankkiutua siitä eroon nopeammin. Vaikka kypäräsi näyttäisi puhtaalta, tulisi sen pehmusteet ja hihnat puhdistaa silti säännöllisesti.

enduro helmet

Useimmiten pehmusteet voi irrottaa ja pestä yhdessä pyöräilyvaatteiden kanssa, kunhan muistaa olla varovainen, ettei vahingossa hukkaa niitä. Hihnoja puolestaan ei voi irrottaa kypärästä, mutta pehmusteet irrotettuasi voit pestä hihnat käyttäen kosteaa liinaa ja neutraalia saippuaa. Puhdista näin myös kypärän sisäpuoli. Huuhdo kypärä sen jälkeen viileällä vedellä ja anna kuivua.

Pyöräilyaurinkolasit: kehykset ja kumiosat

Aivan kuten kypärän, pyörän tai vaatetuksen tapauksessa, tulisi pyöräilyaurinkolasien linssit puhdistaa heti niiden mentyä likaisiksi. Jos et tiedä, kuinka se tulisi tehdä, kannattaa tutustua tähän blogipostaukseen. Siinä kerroimme, että kaikentyyppistä likaa ei näe ensisilmäyksellä, ja että tämä lika kerääntyy lasien kehyksiin sekä sankojen ja nenäkappaleen kumiosiin.

limpiar gafas 5757ba83 c3f1 4643 99ac 95f2ccaf1239

Poista linssit ja kumiosat kehysten puhdistamista varten. Pese sitten kehykset juoksevan veden alla vanhalla hammasharjalla käyden läpi joka ikisen kohdan. Pese kumiosat neutraalilla saippualla ja haalealla vedellä. Huuhtele kaikki osat hyvin viileällä vedellä, kuivaa, ja aseta kumiosat takaisin kehyksiin. Kiinnitä lopuksi linssit.

Sykemittari: ranneke

Yleensä sykemittarin ranneketta tulee puhdistettua joko liian vähän tai liian paljon, eikä parhailla mahdollisilla menetelmillä. Useimmat valmistajat suosittelevat huuhtelemaan rannekkeen jokaisen käyttökerran jälkeen hien irrottamiseksi. Joka 5–7 käyttökerran välein (riippuen mallista tai hien/lian määrästä) tulisi se pestä käsin viileässä vedessä pienellä määrällä saippuaa. Huomaa: sitä ei saa pestä pesukoneessa tai laittaa kuivausrumpuun, sillä tämä voi johtaa pariliitosongelmiin sykemittarin ja pyörätietokoneen välillä.

Sisäharjoitusvastus

mat indoor cycling

Tapaamme hikoilla melkoisen paljon sisäharjoitusvastuksella pyöräillessämme – tiedossa on siis paljon suoloja, happoja ja kosteutta. Tämä yhdistelmä voi saada aikaan ruostumista yllättävissä osissa pyörääsi, eikä näitä osia välttämättä voida korjata. Tässä aiemmassa blogipostauksessamme annoimme neuvoja siihen, kuinka puhdistaa ja kuivata sisäharjoitusvastus jokaisen treenikerran jälkeen. Lisäksi, jos hikoilet paljon ja käytät sisäharjoitusvastusta kovatehoisiin treeneihin, tulisi sinun säännöllisesti tarkkailla merkkejä korroosion ja/tai suolojen kertymisen varalta ohjaustangon teipin alta, satulasta ja satulatolpasta sekä sen päästä että kiristimestä. Varmista, että satulatolppa liikkuu satulaputkeen ja siitä pois oikein.

Juomapullot ja nesteytysjärjestelmät

Pyöräilyssä käytettävät juomapullot ovat yleisimmin muovipulloja, joissa on kaikenlaisia sopukoita, reunoja, aukkoja sekä juomiseen käytettävä kapea suukappale. Ne altistuvat jatkuvasti lämmölle ja lialle. Lisäksi niitä saatetaan täyttää runsaasti sokeria ja suolaa sisältävillä juomilla. Tilanne on samankaltainen nesteytysjärjestelmien tapauksessa. Kaikki tämä takaa erinomaiset lisääntymisolosuhteet bakteereille.

hydro bike water bottle lookbook 01 mobile

Tästä julkaisusta löydät oppaan juomapullojen pesemiseen. Voit käyttää näitä menetelmiä myös nesteytysjärjestelmien puhdistamiseen, ja näin voit varmistaa, ettet saa ainakaan juomisesta vatsaongelmia pyöräillessäsi.

Kengät ja pohjalliset

Kengät laitetaan yleensä jalkaan pukeutumisen loppuvaiheessa, ja siksi mekin päätämme tämän blogijulkaisun pyöräilykenkäaiheella. Ellet sitten satu olemaan siisteysfriikki tai pidä pyöräilykenkiäsi erityisessä arvossa, on todennäköistä, että niille käy sama kuin kypärälle ja pyöräilyaurinkolaseille: niitä tulee puhdistettua vain silloin, kun ne likaantuvat näkyvästi. Ja usein tässä kohtaa on jo liian myöhäistä, sillä lika kerääntyy myös kenkiin, tehden sen irrottamisesta vaikeampaa. Tästä syystä – ja vaikka ne eivät mielestäsi olisi vielä likaiset – tulisi kengät puhdistaa joka tapauksessa 1–2 käyttökerran jälkeen tai vähintään kerran viikossa. Tässä Rides of Japan -kanavan tarjoama opetusvideo aiheesta:

Jos harrastat maasto-, gravel- tai cyclocross-pyöräilyä, täytyy sinun puhdistaa kenkiäsi entistä perusteellisemmin, jotta pääset eroon kaikesta pyöräilyn aikana kenkiin kertyneestä mullasta ja mudasta. Voit ottaa jopa kovemmat keinot käyttöön ja pestä kengät käyttäen painepesuria, jolla peset pyöräsi. Tai voit ottaa hellävaraisemman lähestymistavan ja katsoa mallia tästä Trekin videosta:

Älä pese pyöräilykenkiäsi pesukoneessa tai laita niitä kuivausrumpuun, sillä voit vahingoittaa joko niitä tai samaan aikaan mahdollisesti pesemiäsi tai kuivaamiasi vaatteita. Pohjalliset voi kuitenkin aivan hyvin pestä pesukoneessa. Älä laita niitä lämmönlähteen lähelle kuivataksesi niitä. Ne on parasta antaa kuivua ilmavassa paikassa poissa suorasta auringonvalosta. Kuivataksesi ne nopeammin voit käyttää sanomalehteä, pyyhettä tai rättiä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit