cover 131

Eri pyöräilykenkätyypit: Ovatko ne sen arvoiset?

Jos amerikkalainen pyöräilijä Lachlan Morton kykeni vuonna 2021 suoriutumaan Alt Tour -haasteesta Ranskan ympäriajon reitillä sandaaleissa, ei varmasti ole epäilystä siitä, että sinäkin pystyt ajamaan pyörää melkein minkä tahansa tyyppisissä kengissä (no, et ehkä kuitenkaan korkkareissa). Jos kuitenkin kysyt tältä EF Education–EasyPost -kuljettajalta (tai ihan keltä tahansa tavalliselta pyöräilijältä) kannattaako erikseen lajia varten suunnitellut pyöräilykengät ostaa, vastaa hän epäröimättä myöntävästi. Syyt ovat seuraavat:

 • Voimansiirto parantuu
 • Polkeminen tehostuu
 • Ajomukavuus kasvaa
 • Turvallisuus lisääntyy
image 15

Epävarmuutta aiheuttaa se vaihe, kun olet jo päättänyt ostaa pyöräilykengät, mutta nyt pitäisi vielä toteuttaa se. Markkinoilta löytyy kenkiä kaikentyyppisiä pyöräilyn alalajeja varten. Lisäksi jokaisesta kategoriasta löytyy valtava valikoima malleja, joista valita riippuen siitä, kuinka aiot käyttää niitä. Voimme karkeasti jaotella tyypit kolmeen pääkategoriaan:

 1. Maantiepyöräilykengät
 2. Maastoon sopivat pyöräilykengät: MTB-, gravel- ja CX-kengät
 3. Pyöräilykengät työmatkoille ja peruspyöräilyyn

Maantiepyöräilykengät

image 16

Nämä on suunniteltu käytettäväksi pääosin maantiepyöräilyssä. Jotkin mallit soveltuvat myös gravel- tai maastopyöriin, mutta niihin niitä ei suositella. Nämä ovat niiden tärkeimmät ominaisuudet:

 • Jäykkä pohja. Se voi olla valmistettu kovasta muovista tai hiilikuidusta. Tarjolla on eri jäykkyystasoja riippuen tasosta ja pyöräilytyylistä.
 • Upottamattomat klossit, jotka työntyvät pohjan ulkopuolelle, mikä tekee niillä kävelemisestä vaikeaa.
 • Pitävät kumielementit pohjassa varpaiden ja kantapään alueella tarjoamaan parempaa pitoa kävellessä.
 • Kevyet ja mahdollistavat hyvän ilmanvaihdon, vaikka markkinoilta löytyy myös paremmin suljettuja ja painavampia talvimalleja.
 • Suunniteltu kaksi-, kolmi- ja nelipulttisille klossijärjestelmille.
image 1

Triathlon-ajokengät ovat osa tätä ryhmää. Ainoa ero maantiekenkien ja triathlon-kenkien välillä on se, että triathlon-kenkien sulkemisjärjestelmä tekee kenkien pukemisesta ja riisumisesta helpompaa, tehden vaihdoksesta niin nopean kuin mahdollista. Kiitos BOA- tai ATOP-kaksoissulkemisjärjestelmän, valitsevat yhä useammat triathlon-urheilijat käyttöönsä tavalliset maantiepyöräilykengät.

Maastoon sopivat pyöräilykengät: MTB-, gravel- ja CX-kengät

image 17

Nämä kengät on suunniteltu poluille, reiteille ja pikkuteille ja kaikkiin sellaisiin olosuhteisiin ja maastoihin, joissa on noustava pois pyörän selästä, käveltävä ja väistettävä erilaisia esteitä tai astuttava niille jalkaisin. Niiden tärkeimmät ominaisuudet ovat:

 • Vankka päällinen, joka on varustettu vahvikkeilla eri osissa kenkää, erityisesti varpaiden ja kantapään alueella.
 • Keveys ja ilmanvaihto riippuvat mallista, mutta yleisesti ottaen ne ovat painavampia ja suljetumpia kuin maantiepyöräilymallit.
 • Upotetut klossit, jotka eivät työnny pohjan ulkopuolelle, mikä tekee niillä kävelemisestä helpompaa.
 • Jäykkä pohja. Myös valmistettu kovasta muovista tai hiilikuidusta. Markkinoilta löytyy malleja, jotka ovat yhtä jäykkiä kuin maantiepyöräilykengät, sekä hyvin joustavia kenkiä, jotka on suunniteltu tekemään mäkisessä maastossa kävelystä helpompaa.
 • Kuvioinnilla varustettu pohja. Tämä tarjoaa pitoa, otetta ja vakautta niin polkiessa kuin kävellessäkin. Joihinkin malleihin voidaan asentaa metallinastoja pohjaan varpaiden alueelle tarjoamaan parempaa pitoa ja helpottamaan kävelemistä.
 • Saatavilla avopolkimille, kaksipulttisille klossijärjestelmille sekä molempien poljinmallien yhdistelmälle.
image 18

Maastokäyttöön sopivien pyöräilykenkien joukosta löytyy aivan yhtä paljon valinnanvaraa kuin mitä pyöräilyn alalajejakin on olemassa. Ne vaihtelevat aina XCO-malleista (jotka ovat samanlaiset kuin maantiepyöräilykengät, mutta varustettuna pohjan kuvioinnilla) freeride-pyöräilykenkiin, jotka muistuttavat skeittikenkiä, mutta ollen vain jäykempiä ja tarjoten paremman otteen.

Pyöräilykengät työmatkoille ja peruspyöräilyyn

image 19

Ulkoapäin nämä muistuttavat hyvin paljon tavallisia vaellus- tai kaupunkikenkiä. Niillä on kuitenkin joitain samoja ominaisuuksia kuin maantie- ja maastopyöräilyyn sopivilla pyöräilykengillä.

 • Jäykkä pohja, mutta silti joustavampi kuin maastopyöräilyyn tarkoitetuissa kengissä.
 • Mukavat käyttää pyöräillessä, mutta mikä tärkeintä, loistavat myös silloin, kun on noustava pyörän selästä ja käveltävä.
 • Upotetut klossit tai ei klosseja.
 • Pienemmät nastat ja/tai matalampi kuviointi pohjassa.
 • Monipuoliset. Tarjolla on maantiepyöräilyyn, maastopyöräilyyn ja työmatkapyöräilyyn sopivia malleja.
 • Saatavilla avopolkimille, kaksipulttisille klossijärjestelmille sekä molempien poljinmallien yhdistelmälle.
image 20

Myös tässä ryhmässä on laajalti valinnanvaraa. Mallien joukosta löytyy muun muassa kylmiä talvia varten valmistettuja malleja, joiden kanssa pyöräilee työmatkat kuivin jaloin, sekä sandaaleja kaksipulttisine klossijärjestelmineen, jotka sopivat täydellisesti rannalle pyöräilyyn kuumalla kesäsäällä.

Kuten varmasti huomasit, löytyy markkinoilta suorastaan loputtomasti mahdollisuuksia, joiden joukosta jokainen pyöräilijä löytää kengät, jotka sopivat parhaiten heidän omiin tarpeisiinsa. Jos pyöräilet säännöllisesti, eikä sinulta vielä löydy pyöräilykenkiä, suosittelemme lämpimästi hankkimaan sellaiset – niiden ansiosta ajomatkasi paranevat paitsi suorituskyvyn, mutta mikä tärkeintä, myös käyttömukavuuden ja turvallisuuden osa-alueilla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit