guantes cover e5f7636d 00eb 4eb1 ac8c 19556a9769e7

Erityyppiset pyöräilyhanskat ja miksi käyttää niitä

Pyöräilyhanskat eivät ole lajin harrastamisen kannalta välttämättömät, mutta tarpeelliset silloin, jos haluaa välttää käsiensä vaurioitumisen kaatumistilanteissa. Ekstrasuoja ei ole ainoa niiden mukanaan tuoma hyöty ja onkin olemassa monia muita syitä sille, miksi jokaisen pyöräilijän tulisi käyttää hanskoja (kuten ajomukavuus, turvallisuus ja tärinänvaimennus).

Olemme valmistelleet tämän lyhyen pyöräilyhanskaoppaan, jotta sinä voit löytää itsellesi oikeat hanskat jokaiseen pyöräilyn alalajiin ja vuodenaikaan:

Hanskatyypit

Markkinoilla on kahta eri päätyyppiä:

 1. Kynsikkäät – lyhyen sormiosan sisältävät tai sormettomat pyöräilyhanskat. 
 2. Sormikkaat – pitkän sormiosan sisältävät pyöräilyhanskat.

Kynsikkäät – lyhyen sormiosan sisältävät tai sormettomat pyöräilyhanskat

Tämä on yleisin pyöräilyhanskatyyppi, erityisesti kesällä ilman ollessa kuuma, kiitos niiden keveytensä, käyttömukavuutensa ja hengittävyytensä. Kynsikkäät soveltuvat mihin tahansa pyöräilyn alalajiin, paitsi lajeihin, kuten enduro ja alamäkiajo, joissa suositaan täyspitkiä sormikkaita. Osa pyöräilijöistä valitsee mieluummin täyspitkän sormikasmallin cross-country-pyöräilyynkin.

aero black cycling mittens feed 03 flotando

Kynsikkäät voivat tarjota enemmän tai vähemmän suojaa viileää ilmaa ja tuulta vastaan, mutta yleisesti ottaen ne eivät sovellu alle 10 °C:een lämpötiloihin – ellei sinulle tule pyöräillessä hyvin kuuma tai ellet satu harrastamaan hyvin intensiivisiä treenejä. Erilaisten mallien valikoima on valtava. Tarjolla on malleja aina äärimmäisen kevyistä aerodynaamisista aika-ajokynsikkäistä (jotka koostuvat käytännössä ohuesta kankaasta ilman pehmusteita) hanskoihin, jotka on varustettu geelipehmusteilla, hien ja nenän pyyhkimiseen tarkoitetulla pinnalla ja rystyssuojilla. Tärkeimmät ominaisuudet ovat:

 • Synteettiset kankaat
 • Napakka, melko napakka tai väljä istuvuus.

Mallista riippuen kynsikkäät voivat sisältää (tai olla sisältämättä) seuraavia ominaisuuksia:

 • Ranteiden tarranauhakiinnikkeet
 • Hien ja nenän pyyhkimiseen tarkoitetut pinnat
 • Heijastavat yksityiskohdat
 • Geelipehmusteet kämmenellä
 • Ominaisuudet, jotka parantavat otetta ohjaustangosta
 • Hihnat tai kankaat, jotka helpottavat kynsikkäiden pukemista ja pois ottamista.

Oikean koon valitseminen on ensiarvoisen tärkeää. Jos käsine on liian suuri, se ei sovi käteesi hyvin ja turvallisuuden ja käyttömukavuuden lisäämisen sijaan saattaa tulos olla päinvastainen.

Sormikkaat – pitkän sormiosan sisältävät pyöräilyhanskat

Pitkän sormiosan sisältävissä hanskoissa riittää valinnanvaraa. Tarjolla on nimittäin malleja kaikentyyppiseen pyöräilyyn ja jokaiselle vuodenajalle, oli sää sitten kuuma, kylmä tai sateinen. Jaamme täyspitkät sormikkaat seuraavaan neljään kategoriaan:

 1. Kesäsormikkaat. Käytetään pääasiassa maastopyöräilyssä, niiden ominaisuuksien muistuttaessa kynsikkäitä sillä erotuksella, että sormiosat ovat täyspitkät.
 2. Välikausisormikkaat. Tarjoavat hieman enemmän lämmöneristystä joko paksumman kankaan tai synteettisten/luonnollisten teknisten kankaiden, kuten merinovillan avulla.
 3. Kylmään säähän tarkoitetut sormikkaat ja talvisormikkaat. Nämä täyspitkät sormikkaat pitävät kädet lämpiminä ja suojaavat alhaisilta lämpötiloilta ja tuulelta. Materiaaleihin lukeutuvat esimerkiksi Gore-Tex®, Windstopper®, PrimaLoft®, Polartec® ja monet muut, riippuen brändistä ja ominaisuuksista. Valmistukseen voi olla käytetty myös merinovillaa tai nahkaa. Jotkin mallit ovat melko ohuita ja kevyitä, kun taas toiset voivat muistuttaa talvihanskoja tai lämpimiä lapasia. Osa on varustettu pidemmällä varrella, jotta kylmyys ei pääse puremaan takin ja hanskan välisen raon läpi. Varsi voi olla säädettävä ja siinä voi olla yksinkertainen suu, kuminauha, tarranauhakiinnitys tai hihna. Välttämättä siinä ei ole lainkaan säätöominaisuutta.
 4. Sadehanskat. Täyspitkät sadesormikkaat on varustettu erilaisia teknisiä kalvoja tai kankaita, kuten neopreeniä, käyttäen tarkoituksena tehdä niistä yhäkin vedenkestävämmät. Vaikka kaikki pyöräilijät haluavatkin pitää kätensä ja jalkansa kuivina sateella, on 100-prosenttisen vesitiiviiden pyöräilyvaatteiden tai -asusteiden valmistaminen vaikeaa hengittävyyttä heikentämättä. Jos pyöräilet tarpeeksi kauan sateella, tulevat hanskasi lopulta kastumaan ja tällöin tärkeintä on pitää kädet lämpiminä.

gloves01

Täyspitkien sormikkaiden kohdalla on jo mainitsemiemme lämpötila- ja sääolosuhteiden lisäksi olemassa vielä kaksi tärkeää seikkaa, jotka kannattaa ottaa huomioon:

 • Valitse oikea koko. Jos hanskat ovat liian isot, liikkuvat sormesi ja koko kätesi niissä ja ote ohjaustangostasi huononee. Lisäksi liika kangas voi tehdä jarrujen käyttämisestä ja vaihteiden vaihtamisesta vaikeaa. Liian pieni hanska voi häiritä verenkiertoa estäen verta virtaamasta käsiin ja lämmittämästä niitä.
 • Kosketusnäyttökäyttöön sopiva etusormen materiaali. Voit käyttää näillä paitsi älypuhelintasi, myös joitain kosketusnäytöllä varustettuja pyörätietokoneita. 

Tutustutaanpa seuraavaksi tärkeimpiin syihin sille, miksi sinun tulisi käyttää hanskoja sekä yleisimpiin syihin sille, miksi monet pyöräilijät päättävät olla käyttämättä niitä. On toki myös niitä pyöräilijöitä, jotka ovat kahden ääripään välissä käyttäen hanskoja vain tietyissä tilanteissa (kilpailuissa, urheilutapahtumissa tai ryhmäajossa) tai tiettyjä pyöräilyn alalajeja harrastaessaan (maasto- tai gravel-pyöräily tai enduro).

Syyt pyöräilyhanskojen käyttämiselle 

siroko srx aero race bib short lifestyle 00

 • Parempi ote ja hallinta ohjaustangosta, erityisesti, jos kätesi hikoilevat runsaasti.
 • Ne imevät hikeä pitäen kätesi kuivina, mikä lisää ajomukavuutta ja turvallisuutta. Jos nimittäin painat jarruvipua märin sormin, saattaa sormesi helposti lipsua, millä on mahdollisesti ikäviä seuraamuksia.
 • Ylimääräistä iskunvaimennusta, jos hanskasi sisältävät geelipehmusteet tai muunlaisen pehmustuksen. Ne voivat myös ehkäistä loukkaantumisia.
 • Hanskat suojaavat käsiä onnettomuus- tai kaatumistilanteessa. Onhan käsillä vastaan ottaminen tavallinen refleksi maata lähestyttäessä.
 • Sinun ei edes tarvitse kaatua huomataksesi hanskojen käytön edut, sillä maastopyöräilyssä täyspitkät sormikkaat tarjoavat suojaavan kerroksen, joka estää käsiisi kohdistuvat hiertymät, haavat ja naarmut.
 • Niitä voi käyttää pyyhkiäkseen nenän ja kuivatakseen hikeä kasvoilta. Jotkin mallit on varustettu tätä varten tarkoitetulla pinnalla.
 • Oikeanlaiset hanskat suojaavat meitä myös luonnollisesti kylmältä ilmalta ja sateelta, sillä tapaavathan säälle alttiit kätemme viilentyä nopeasti pyöräillessä.
 • Vältyt kovettumilta, jotka voivat muodostua ihoosi, jos vietät liikaa aikaa pyöräsi selässä tai pitelet ohjaustangosta liian tiukasti kiinni.

Syyt pyöräilyhanskojen käyttämättömyydelle

mvdp no gloves

 • Rusketusrajojen välttäminen.
 • Parempi tuntuma ohjaustangosta ja yhteys pyörään. Tätä mieltä ovat myös monet ammattilaiset, kuten Mathieu van der Poel.
 • Pyöräilyhanskat voivat lisätä käsien kuumenemista ja hikoilua.
 • Kämmenesi eivät lähes koskaan hikoile, joten et tarvitse ekstrakerrosta kämmeniesi ja ohjaustangon väliin.
 • Hyvällä iskunvaimennuksella varustettujen kahvojen tai ohjaustangon teipin käyttäminen.
 • Nenän niistäminen vauhdissa pitämällä kiinni toisesta sieraimesta. Tällöin nenän pyyhkimiseen ei tarvita hanskaa.
 • Erilaiset uskomukset ja taikausko.

Me emme muuten ole yhtä mieltä edellä mainittujen syiden kanssa – ne ovat yksinkertaisesti pyöräilyhanskoja käyttämättömien ihmisten argumentteja. Turvallisuus on meille tärkein prioriteetti, mutta loppupeleissä sinä olet ainoa, joka voi päättää, kannattaako niitä käyttää vai ei. Toivomme vain, että jos päätät ajaa ilman käsineitä, et opi virheestäsi kantapään kautta kaatumalla tai joutumalla onnettomuuteen. Jotkut meistä toki oppivat parhaiten virheistään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit