guantes cover 1ac4b85f 7bb0 4e56 abe7 9b3318ce1a37

Soorten fietshandschoenen en waarom je ze moet gebruiken

Handschoenen zijn niet noodzakelijk bij het fietsen, maar ze zijn van vitaal belang als we willen vermijden dat we onze handen beschadigen als we vallen. Extra bescherming is niet het enige voordeel, er zijn veel meer redenen waarom elke fietser handschoenen zou moeten dragen (comfort, veiligheid, demping). 

Wij hebben deze korte handleiding voor fietshandschoenen samengesteld, zodat je de juiste kunt vinden voor elke fiets en elke tijd van het jaar:

Soorten handschoenen

Er zijn twee hoofdsoorten op de markt:

 1. Fietshandschoenen met korte vingers of vingerloos
 2. Fietshandschoenen met lange vingers

Fietshandschoenen met korte vingers of vingerloos

De meest gebruikte soorten handschoenen, vooral in de zomer of als het warm is, vanwege hun lichtheid, comfort en ademend vermogen. Ze zijn geschikt voor alle fietsmodaliteiten, behalve voor disciplines als enduro en downhill, waar handschoenen met lange vingers gebruikelijker zijn. Sommige fietsers geven ook de voorkeur aan handschoenen met lange vingers tijdens crosscountry ritten.

aero black cycling mittens feed 03 flotando

Ze kunnen in meer of mindere mate bescherming bieden tegen kou en wind, maar ze zijn over het algemeen niet geschikt voor temperaturen onder de 10°C, tenzij je de neiging hebt om het warm te krijgen of als je van intensieve trainingen houdt. De verscheidenheid aan modellen is enorm en varieert van ultralichte aerodynamische tijdrithandschoenen die alleen bestaan uit een dun laagje stof zonder wattering, tot handschoenen met gel-inserts, neusdoekjes en knokkelbescherming. Belangrijkste kenmerken:

 • Synthetische stoffen.
 • Strakke, semi-strakke of losse pasvorm. 

Afhankelijk van het model, hebben ze wel of geen:

 • Klittenbandsluitingen aan de polsen.
 • Neus- en zweetdoekjes.
 • Reflecterende details.
 • Gel inzetstukken op de handpalm.
 • Elementen die de greep op het stuur verbeteren.
 • Bandjes of stukjes stof die helpen om ze aan en uit te trekken.

Het kiezen van de juiste maat is van cruciaal belang. Een te grote handschoen zal niet goed om je hand passen en in plaats van veiligheid en comfort te bieden, kun je er juist op achteruit gaan.

Fietshandschoenen met lange vingers

Er is een grote verscheidenheid aan handschoenen met lange vingers, want er zijn modellen voor alle soorten fietsen en voor elk moment van het jaar, of het nu warm, koud of regenachtig is. Laten we de handschoenen met lange vingers in de volgende categorieën onderverdelen:

 1. Zomerhandschoenen met lange vingers. Hoofdzakelijk gebruikt bij MTB. De kenmerken zijn vergelijkbaar met die van handschoenen met korte vingers, maar dan met lange vingers
 2. Tussen-seizoenen handschoenen met lange vingers. Ze bieden iets meer thermische bescherming, hetzij omdat de stof dikker is, hetzij omdat ze al voorzien zijn van een synthetische of natuurlijke technische stof zoals merinowol.
 3. Winter en koud weer handschoenen met lange vingers. Houden de handen warm en beschermen ze tegen lage temperaturen en wind. Ze zijn gemaakt van stoffen als Gore-Tex®, Windstopper®, PrimaLoft®, Polartec®, en een eindeloos aantal namen, afhankelijk van het merk en hun verschillende eigenschappen. Ze kunnen ook merinowol of leer bevatten. Sommige modellen zijn vrij dun en licht, terwijl andere er bijna uitzien als sneeuwhandschoenen of zelfs warme wanten. Er kan een langer manchet bij de pols zijn, zodat de kou niet door de spleet tussen de jas en de handschoen komt. Ze kunnen verstelbaar zijn door middel van een eenvoudig manchet, een rubberen band, een klittenbandsluiting, een riempje of ze hebben helemaal geen verstelsysteem. 
 4. Regenhandschoenen met lange vingers. Gemaakt van verschillende technische membranen of stoffen zoals neopreen om nog meer waterafstotend te zijn. Hoewel elke fietser zijn handen en voeten droog wil houden als het regent, zijn 100% waterdichte kledingstukken of accessoires moeilijk te bereiken in de wielersport zonder afbreuk te doen aan het ademend vermogen. Als je te veel tijd in de regen doorbrengt, zullen je handschoenen uiteindelijk doorweekt raken, en op dat moment komt het erop aan je handen warm te houden.

gloves01

Wat de handschoenen met lange vingers betreft, zijn er, afgezien van de temperatuur en de weersomstandigheden waarin we ze gaan gebruiken, nog twee belangrijke details waarmee we rekening moeten houden:

 • Kies de juiste maat. Als je handschoen te groot is, gaan je vingers en je hand bewegen en verlies je grip. Bovendien kan te veel stof het moeilijk maken om de remmen en versnellingen te bedienen. Een te kleine handschoen kan de bloedstroom blokkeren, waardoor het bloed de handen niet kan opwarmen.
 • Touchscreen-compatibele wijsvinger. Niet alleen zal je je smartphone kunnen gebruiken, maar ook touchscreen fietscomputers.

Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom je handschoenen zou moeten dragen en enkele van de meest voorkomende redenen waarom veel fietsers ze niet dragen. Er zijn ook fietsers die alleen handschoenen dragen bij bepaalde gelegenheden (wedstrijden, sportevenementen, groepsritten) of specifieke fietsmodaliteiten (MTB, gravel, enduro).

Redenen om handschoenen te dragen 

siroko srx aero race bib short lifestyle 00

 • Betere grip en controle op het stuur, vooral als je handen veel zweten.
 • Ze absorberen zweet en houden je handen droog, wat zorgt voor comfort en veiligheid, want als je met natte vingers op de rem drukt, kunnen ze gemakkelijk uitglijden met onaangename gevolgen. 
 • Extra schokdemping als de handschoenen zijn voorzien van gel-inzetstukken of een ander soort voering. Dit kan letsel voorkomen.
 • Bescherming van de handen bij een ongeval of een val, want je weet dat het uitstrekken van de handen een reflex is wanneer we de grond naderen.
 • Je hoeft niet te vallen om de voordelen van het dragen van handschoenen in te zien, want bij mountainbiken zijn handschoenen met lange vingers een beschermende laag die voorkomt dat je handen schuren en sneetjes of schrammen oplopen.
 • Ze worden gebruikt om je neus af te vegen en het zweet van je gezicht te drogen. Sommige modellen hebben een speciaal afveeggedeelte.
 • Natuurlijk beschermen de juiste handschoenen ons tegen de kou en de regen, want onze handen krijgen het snel koud tijdens het fietsen.
 • Het voorkomen van vereelte huid die je zou kunnen ontwikkelen als je te veel tijd op de fiets doorbrengt of het stuur te stevig vasthoudt.

Redenen om geen handschoenen te dragen 

mvdp no gloves

 • Voorkomen van kleurverschil door de zon.
 • Beter “gevoel” op het stuur en aansluiting met de fiets. Dit wordt vaak gezegd door profs, zoals Mathieu van der Poel.
 • Handschoenen maken je handen warm en zweterig.
 • Je hebt nauwelijks last van zweterige handpalmen, dus je hebt geen extra laag nodig.
 • Handvatten of stuurlint gebruiken met een goede schokdempende vulling.
 • Het blazen van een “snotraket”.
 • Overtuigingen en bijgeloof…

Voor de goede orde, wij zijn het niet eens met deze redenen, het zijn gewoon argumenten die worden gebruikt door degenen die weigeren om fietshandschoenen te dragen. Veiligheid komt voor ons altijd op de eerste plaats, maar uiteindelijk ben jij de enige die kan beslissen of je ze gebruikt of niet. We hopen alleen dat als je ervoor kiest om met blote handen te fietsen, je er niet op de harde manier achter komt dat het een vergissing was, door een ongeluk of een val. Maar soms moeten mensen leren door hun eigen fouten te maken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen