Cover 169

Kuinka viikata ja säilyttää pyöräilyvaatteita

Pyöräilypaitojen, bib-shortsien, takkien ja asusteiden oikeaoppisella viikkaamisella ja säilyttämisellä voidaan paitsi pitää kaikki varusteet järjestyksessä ja säästää tilaa ja aikaa, mutta myös edesauttaa kunkin vaatteen ja asusteen säilymistä pidempään paremmassa kunnossa. Tämä siis verrattuna siihen, että heittäisi vain huolimattomasti tavaransa lipaston laatikkoon. Jos et jo tiedä, kuinka pyöräilyvaatteet kannattaisi järjestellä, on tässä vaiheittainen opas ja visuaaliset avut, joiden avulla järjestät kotisi pyöräilyvarustekaapit kuin Marie Kondo konsanaan.

Vaatteet: säilytys aina puhtaina ja kuivina

Ennen kuin laitat pyöräilyvaatteitasi mihinkään kaappiin, varmista, että jokainen vaate ja asuste on putipuhdas. Pestäksesi ja kuivataksesi ne oikeaoppisesti noudata valmistajan ohjeita, jotka löytyvät yleensä kunkin vaatteen pesulapusta. Jos vaatteessa ei jostain syystä ole pesulappua tai et täysin ymmärrä sen sisältämiä ohjeita, tutustu tähän aiempaan blogipostaukseemme.

Puhtauden lisäksi vaatteiden tulisi myös olla täysin kuivia ennen niiden säilöön laittamista. Märkiä tai kosteita vaatteita ei tulisi koskaan laittaa kaappiin. Kannattaa kiinnittää erityistä huomiota bib-shortsien säämiskään, sillä se kuivuu muita shortsien materiaaleja hitaammin.

Ripustaminen tai viikkaaminen

Ideaalitilanteessa pyöräilyvaatteet tulisi ripustaa henkareihin, mutta tämä ei ole aina mahdollista. Ja joidenkin vaatteiden kohdalla, kuten bib-shortsien ja bib-housujen tapauksissa on parempi viikata ne sen sijaan, että ripustaisi ne roikkumaan henkseleistään. Jos ne nimittäin pysyvät tässä asennossa pitkiä aikoja, voivat henkselit venyä ja niiden materiaali vaurioitua pikku hiljaa.

Mitä muihin tietyn tyyppisillä kalvoilla varustettuihin vaatteisiin, kuten takkeihin, pyöräilypaitoihin tai liiveihin tulee, kannattaa ne joko ripustaa henkariin tai asettaa säilöön niin vähällä viikkaamisella kuin mahdollista. Jos niitä viikkaa liikaa tai sulloo huolimattomasti laatikon pohjalle, saattaa vaatteen sisältämä kalvo vaurioitua ja menettää ominaisuuksiaan.

Tässä on joitain videoita, joilla esitellään eri tyyppisiä tapoja viikata vaatteita. Ensimmäisellä, BiciEscapan videolla opastetaan, kuinka viikata takkeja, bib-shortseja, paitoja ja bonuksena – kuinka viikata liivi säilytettäväksi pyöräilypaidan tai takin taskussa:


Tässä kolme erilaista tapaa viikata pyöräilypaita:


Tässä opastus siihen, kuinka viikata bib-shortsit nopeasti:


Tässä bib-shortsit ja pyöräilypaita viikataan yhteen sievään pakettiin:


Seuraavaksi kuusi eri tapaa viikata sukat (toimii myös irtohihoihin ja irtolahkeisiin):


Jos tiedät muita näppäriä tapoja näiden vaatteiden tai minkä tahansa muiden vaatekappaleiden ja asusteiden viikkaamiselle, voit jakaa vinkkisi Siroko-yhteisölle kommenteissa.

Säilytysvaihtoehdot

Säilytysmahdollisuuksia on rajattomasti, ja jokaisen täytyykin itse miettiä, mikä parhaiten sopii omiin tarpeisiin ja käytettävissä oleviin tiloihin.
Vaatekaappi henkareineen, vaaterekki pyörillä, hyllyt, vetolaatikot, lokerikot laatikoihin, säilytyslaatikot… Vaatteet on mahdollista pitää erinomaisessa järjestyksessä joutumatta höllentämään kukkaron nyörejä. Tutustu esimerkiksi tähän yksinkertaiseen ratkaisuun Mae Lutzin blogista:

u95ZUkNaNN417XoP6HNofW9EvmrBYKuId7eoVY 93R8e6NoSK9BZnlDeCPfIgEMXchiJKfYthm7KG nYQ4CtKpd83wrPV7xQH 6UerKBiEgTFVzX4qiJXlhQjSN7eDedy OL PV8pJDkm0ZwQbtoZ1U

Lajittelu ja järjestely

Nyt kun vaatteet ovat puhtaat sekä oikein viikatut ja säilytysratkaisu on valmiina käytettäväksi, olisi seuraava vaihe lajitella vaatteet ja pitää ne järjestyksessä. Niiden viikkaamisesta ei juuri ole hyötyä, jos ne ovat kaapissa sikin sokin aivan sattumanvaraisessa järjestyksessä.

Yksi vaihtoehto on järjestää pyöräilyvaatteet eri osioihin: pyöräilypaitoihin (lyhyt- ja pitkähihaisiin), bib-shortseihin ja bib-housuihin, takkeihin, liiveihin jne. Toinen vaihtoehto on lajitella ne käyttölämpötilojen tai sääolosuhteiden mukaan: yksi osio kesävaatteille, toinen välikauden vaatteille ja kolmas talvipyöräilyvaatteille. Sukat voi säilyttää yhdessä laatikossa ja asusteet toisessa.

Lajittelemalla vaatteet ja asusteet ja pitämällä ne järjestyksessä, on ne helpompi löytää aina, kun niitä sattuu tarvitsemaan. Näin tulee säästäneeksi aikaa ja välttää laittamasta vaatteita vahingossa väärään paikkaan sekä käyttäneeksi säilytystilan parhaiten hyödyksi. Näin on myös helppo pysyä kärryillä siitä, mitä vaatteita pyöräilyvaatekaappiin oikeastaan kuuluukaan ja missä kunnossa ne ovat – sekä tarvitsevatko jotkin vaatekappaleet päivitystä uusiin. Lisäksi tavaroiden järjestyksessä pitäminen on yllättävän tyydyttävää!

Suojaaminen

Säilytä kaikki pyöräilyvarusteesi viileässä ja kuivassa paikassa välttääksesi ilmankosteuden aiheuttamat vauriot. Kosteissa paikoissa vaatteet alkavat usein haista tunkkaisille ja niihin saattaa jopa ilmestyä hometta, mikä johtaa materiaalien vaurioitumiseen.

Vaatteita ei kannattaisi myöskään säilyttää suorassa auringonvalossa tai paikoissa, joissa niihin kertyy runsaasti pölyä tai likaa. Jos vaatteet jättää ulos roikkumaan esimerkiksi vaaterekkiin tai vastaavaan paikkaan, eikä aio pitää niitä pitkään aikaan, niin ne kannattaa ehdottomasti suojata pölyltä kankaisella tai muovisella suojalla. Näin tulee vähentäneeksi vaatteiden auringolle altistumista ja pitäneeksi ne samalla puhtaina ja kuivina.

Yhteenvetona: pyöräilyvaatteiden ja -asusteiden oikeaoppinen viikkaaminen ja säilyttäminen ei ainoastaan auta ylläpitämään niiden ominaisuuksia ja pidennä niiden käyttöikää, vaan auttaa myös säästämään tilaa ja tekee vaatteiden etsimisestä helpompaa suojaten niitä samalla erinäisiltä vaurioilta. Noudata näitä vinkkejä, niin pidät pyöräilyvarusteesi järjestyksessä ja täydellisessä kunnossa pitkälle tulevaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit