Cover 169

Je fietskleding opvouwen en opbergen

Door je wielershirts, fietsbroeken, fietsjacks en accessoires op de juiste manier op te vouwen en op te bergen, houd je al je uitrusting georganiseerd en bespaar je ruimte en tijd. Bovendien gaat elk item langer mee in een betere vorm, in tegenstelling tot het achteloos in een kast te stoppen. Als je niet weet hoe je je fietskleding goed moet organiseren, is hier een stap-voor-stap handleiding met visuele hulp zodat je fietsspullen kunt organiseren zoals Marie Kondo.

Kleding: altijd schoon en droog

Voordat je je fietsuitrusting opbergt, moet je ervoor zorgen dat elk item brandschoon is. Om de kleding goed te wassen en te drogen, volg je de instructies van de fabrikant, die meestal op het waslabel van elk kledingstuk staan. Als er om de een of andere reden geen label op zit, of als je de instructies niet helemaal begrijpt, bekijk dan deze eerdere blogpost.

Daarnaast moeten je kleren ook volledig droog zijn voordat je ze opbergt. Berg ze nooit nat of vochtig op. Let vooral op de zeem in je fietsbroek, omdat het langer duurt dan de rest van de stof om volledig te drogen.

Ophangen of opvouwen

In het ideale geval hangt fietskleding op een kleerhanger, maar dat is niet altijd mogelijk. In sommige gevallen, zoals bij lange of korte fietsbroeken, is het beter om ze op te vouwen in plaats van ze aan de bretels te hangen, want als ze lang zo blijven hangen, zullen de bretels uitrekken en zal de stof geleidelijk beschadigd raken.

Als het gaat om andere kledingstukken, zoals jassen, wielershirts of vesten met bepaalde membranen, is het beter om ze op te hangen of zo min mogelijk op te vouwen. Als je ze te veel opvouwt of achteloos in een la gooit, kan het membraan beschadigd raken en zijn eigenschappen verliezen.

Dit gezegd hebbende, zijn hier wat video’s om je verschillende manieren te laten zien om je kleding op te vouwen. We beginnen met deze van BiciEscapa, waarin wordt uitgelegd hoe je jassen, fietsbroeken en wielershirts opvouwt en, als bonus, hoe je een vest opvouwt zodat het in de zak van je wielershirt of jas past:


Hier zijn drie verschillende manieren om een wielershirt op te vouwen:


Zo vouw je snel een fietsbroek op:


In dit geval worden een fietsbroek en een wielershirt samengevouwen in een bundel:


Vervolgens zes verschillende manieren om je sokken op te vouwen (werkt ook met arm- en beenstukken):


Als je een andere manier kent om dit soort kleding of andere kleding, inclusief accessoires, te vouwen, kun je die delen met de Siroko-community in de reacties.

Opbergmogelijkheden

De mogelijkheden zijn eindeloos. Je moet er gewoon een vinden die het beste past bij je behoeften en de ruimte die je tot je beschikking hebt. Een kast met kleerhangers, een kledingrek met wieltjes, planken, laden, ladeverdelers, opbergdozen… Je kunt al je kleren perfect georganiseerd opbergen zonder dat je veel geld hoeft uit te geven. Bekijk deze eenvoudige oplossing van Mae Lutz’s blog:

u95ZUkNaNN417XoP6HNofW9EvmrBYKuId7eoVY 93R8e6NoSK9BZnlDeCPfIgEMXchiJKfYthm7KG nYQ4CtKpd83wrPV7xQH 6UerKBiEgTFVzX4qiJXlhQjSN7eDedy OL PV8pJDkm0ZwQbtoZ1U

Sorteren en organiseren

Nu je kleding netjes opgevouwen is en je opbergsysteem klaar is, is de volgende stap om al je kleding te sorteren en georganiseerd te houden. Het heeft geen zin om je kleding perfect op te vouwen als het uiteindelijk allemaal door elkaar ligt.

Je zou je fietskleding kunnen indelen in verschillende secties: wielershirts (korte en lange mouwen), lange en korte fietsbroeken, jassen, vesten, enz. Een andere optie is om ze te sorteren op temperatuur of weersomstandigheden: één sectie voor zomerkleding, één voor kleding voor overgangsseizoenen en nog één voor winterkleding. Sokken kunnen in één lade worden opgeborgen en accessoires in een andere.

Door je kleding en accessoires te sorteren en op orde te houden, kun je gemakkelijk vinden wat je nodig hebt wanneer je ze nodig hebt. Zo bespaar je tijd, raak je je kleding niet kwijt en maak je optimaal gebruik van je opslagruimte. Je houdt ook bij wat je in je fietsgarderobe hebt, in welke staat het is en of je iets moet vervangen. Bovendien geeft het je een gevoel van voldoening dat je je spullen op orde hebt.

Bescherming

Bewaar al je fietsuitrusting op een koele en droge plek om schade door vocht te voorkomen. Houd er rekening mee dat kleding in vochtige ruimtes muf kan gaan ruiken en zelfs kan gaan schimmelen, waardoor de stof beschadigd raakt.

Bewaar je kleding niet in direct zonlicht of op plekken waar veel stof of vuil ligt. Als je je kleding buiten laat hangen aan een kledingrek en je gaat het voorlopig niet dragen, bescherm het dan tegen stof met een stoffen of plastic hoes. Zo beperk je de blootstelling aan zonlicht en houd je je kleding schoon en droog.

Kortom, door je fietskleding en -accessoires goed op te vouwen en op te bergen, behoud je niet alleen hun goede eigenschappen en verleng je hun levensduur, maar bespaar je ook ruimte, terwijl het zoeken naar kleding makkelijker wordt en je ze beschermt tegen beschadiging. Volg deze tips en je zult in staat zijn om je fietsuitrusting te organiseren en in perfecte staat te houden tot je volgende rit.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen