cover 137

Kumpi on kannattavampaa: osien päivitys vai uusi pyörä?

Jokainen pyöräilijä on jossain kohtaa kysynyt tämän kysymyksen ja vastaus – kuten niin monen muunkin asian kohdalla – on “se riippuu”. Suurimmassa osassa tapauksista olemassa olevan pyörän osien päivittäminen on kustannustehokkaampaa, mutta joskus vanhan pyörän nykyaikaistaminen vie enemmän aikaa ja rahaa kuin uuden menopelin hankkiminen. Tutustutaanpa esimerkkeihin siitä, milloin on järkevämpää päivittää osia ja milloin puolestaan ostaa uusi. Käymme myös läpi kummankin vaihtoehdon plussat ja miinukset.

Milloin komponenttien uudistaminen on järkevintä?

Suurimmassa osassa tapauksia tulee edullisemmaksi vaihtaa pyörän osia, kuin ostaa uusi pyörä.

image 15


Jos pyörä on oikean kokoinen, eikä siinä ole vaurioita, jotka vaikuttaisivat sen turvallisuuteen ja suorituskykyyn, voit vaihtaa sen komponentteja mieluisiksisi. Aloita osista, jotka ovat ruostuneet tai rikkoutuneet tai jotka eivät toimi ja siirry sitten osiin, jotka haluat päivittää paremmiksi tai kustomoida.

Jos näiden komponenttien yhteenlaskettu hinta on yhtä korkea tai vain hieman matalampi kuin uuden pyörän hinta, on viisaampaa hankkia uusi pyörä. Esimerkiksi: 26- tai 27,5-tuumaisen, etujousituksella varustetun ja uuden voimansiirron ja kiekkojen sekä haarukan kunnostuksen tarpeessa olevan alumiinimaastopyörän tuunaaminen tulee todennäköisesti viemään sekä enemmän aikaa että rahaa, kuin uuden 29-tuumaisen alumiinimaastopyörän ostaminen.

Toki on olemassa poikkeuksiakin. Vintage-maantiepyörät, ikoniset maastopyörät kasarilta sekä pyörät, joilla on tunnearvoa – kaikki nämä ansaitsevat osakseen erityishuomiota. Niiden osien kunnostamisessa samalla niiden estetiikan ja historian säilyttäen ei enää ole kyse pelkästä ajasta ja rahasta.

Komponenttien vaihtamisen plussat

 • Alhaisempi hinta, paitsi jos hankit eksklusiivisia, kustomoituja tai korkeimman laatuluokan osia.
 • Voit vaihtaa niitä asteittain riippuen tarpeistasi ja mahdollisuuksistasi.
 • Pääset valitsemaan komponentit oman makusi mukaan.
 • Voit myydä tai säilyttää vanhat komponentit hätätilanteiden varalta.
 • Uuteen pyörään ei tarvitse totutella.
 • Odotusaika. Tämä riippuu komponenteista, mutta yleisesti ja erityisesti tämänhetkiset varastotilanteet huomioiden voidaan sanoa, että pyörän päivittäminen osia vaihtamalla on nopeampaa hommaa kuin uuden pyörän ostaminen.
image 16


Komponenttien vaihtamisen miinukset

 • Vie enemmän aikaa. Tämä on suhteellinen asia, sillä on toki olemassa pyöräilijöitä, jotka tekevät mielellään tutkimustyötä etsien komponentteja ja jotka nauttivat niiden ostamisesta ja asentamisesta. Sitten on heitä, jotka eivät edes tiedä, mistä aloittaa.
 • Huono investointi. Jotkut saattavat pitää huonokuntoisen pyörän korjauttamista rahan hukkaan heittämisenä, sillä on epätodennäköistä, että se suoriutuisi yhtä hyvin kuin uusi pyörä. Investointi voi olla huono myös sen kannalta, että markkinoiden trendit voivat muuttua ja kulkea täysin eri suuntaan.
 • Yhteensopimattomat komponentit. Varmista, että ostamasi osat sopivat yhteen pyörän ja muiden komponenttien kanssa.
 • Puute osista. Jotkut brändit eivät enää valmista joitain varaosia. Näissä tapauksissa ainoa ratkaisu on etsiä niitä käytettynä.

Milloin uuden pyörän ostaminen on järkevintä?

Jos olemassa oleva pyöräsi ei ole kokoasi, siinä on merkittäviä vaurioita tai jos se ei sovi tarpeisiisi, on aika ostaa uusi pyörä.

image 17


Jos pyöräsi ei ole oikean kokoinen, voit pitää komponentit ja yrittää myydä pelkän rungon. Se ei välttämättä ole helppoa, mutta joku voi hyvinkin olla etsimässä itselleen juuri pelkkää runkoa.

Jos runko on vaurioitunut, eikä sitä voida korjata tai jos korjaus ei takaa sen turvallisuutta, on sinulla tällöin muutama vaihtoehto: voit säilyttää komponentit ja ostaa uuden tai käytetyn rungon tai ostaa uuden pyörän ja pitää vanhan pyörän osat varaosina tai myydä ne.

Jos pyörä on hyvässä kunnossa ja haluat vain päivittää sitä, kannattaa arvioida sen arvo käytetyn tavaran markkinoilla, selvittää, kuinka paljon tulisi maksamaan, jos vaihtaisit haluamasi komponentit sekä kuinka paljon uusi pyörä haluamillasi spekseillä tulisi maksamaan. Esimerkiksi: Sinulla on hiilikuituinen maantiepyörä, joka on hyvässä kunnossa ja varustettu mekaanisella Shimano 105 -ryhmäsarjalla, levyjarruilla ja alumiinisilla kiekoilla. Pyörän arvo on noin 1 500 €. Haluat korvata ryhmäsarjan uudella 105 Di2 12v:llä (1 900–2 000 €) sekä lisätä hiilikuitukiekot (800–1 000 €), mikä tuo kokonaiskustannukset 3 000 €:oon. Upouusi Endurance SL Disc Ribbleltä hiilikuitukiekoilla ja Shimano 105 Di2:lla maksaa 3 500 €. Jos tykkäät mallista, niin päätös vaikuttaa melko ilmiselvältä, vai mitä?

Uuden pyörän ostamisen plussat

 • Takuu.
 • Se toimii täydellisesti.
 • Säästät aikaa (ja ehkä rahaakin), jonka käyttäisit muutoin tutkimustyöhön, osien ostamiseen sekä pyörän ja osien korjaamiseen jne.
 • Useimmat viimeaikaiset pyörämallit ja -komponentit ovat parempia, mitä materiaaleihin ja suorituskykyyn tulee, kun niitä verrataan vaikkapa 4–5 vuoden takaisiin.

Uuden pyörän ostamisen miinukset

 • Suuri käteismaksu, vaikkakin yleensä voit maksaa myös osissa.
 • Toimitusaika. Varastotilanteet eivät ole vielä palautuneet täysin, ja sinun täytyy mitä todennäköisimmin odotella hieman, ennen kuin saat unelmiesi pyörän.
 • Totuttelu uuteen pyörään. Muutokset vaativat usein totutteluajan. Se tulee olemaan lyhyempi, jos olet valinnut oikean koon ja voit jäljentää uuteen pyörääsi mitat teetättämästäsi biomekaanisesta tutkimuksesta.
image 18


Lopuksi vielä viimeinen huomio: Turvallisuuden tulisi olla ratkaiseva tekijä ostoksia tehdessäsi. Jos pyörä tai komponentti on vaaratekijä, tulisi pyörä tai komponentti korjata tai komponentti vaihtaa ja uuden pyörän hankkimisen tulisi olla viimeinen oljenkorsi. Mutta jos ollaan rehellisiä, olemme kaikki kuluttajia, ja usein ostamme asioita vain parantaaksemme tai muuttaaksemme sitä, mitä meillä jo on. Onko tämä sitten vastuullinen suhtautumistapa asioihin? Ei ehkä, mutta jos uuden pyörän ostaminen tekee sinusta hyvinvoivemman ja käytät sitä auton sijasta, korvaa tämä ainakin osan tästä “vastuuttomuudesta”. Vuoden 2021 raportissaan Trek arvioi, että pyörän tulisi taittaa 692 km:n etäisyys kompensoidakseen sen valmistuksessa syntyneet hiilipäästöt. Mutta pidä mielessäsi, että pyörän olisi tällöin korvattava auto. Tämä siis tarkoittaisi sen käyttämistä lyhyillä matkoilla kaupungissa ja jos harrastat myös retkipyöräilyä ja matkustat pyöräsi kanssa, niin vielä parempi! Hypätkäämme siis pyöriemme selkiin ja alkakaamme joukolla pienentää hiilijalanjälkiämme!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit