cover 137

Is het de moeite waard om je fiets te upgraden of is het beter om een nieuwe te kopen?

Elke fietser heeft deze vraag wel eens gesteld en het antwoord is, voor alle duidelijkheid: Het hangt ervan af. In verreweg de meeste gevallen is het upgraden van onze fiets voordeliger, maar soms kost het moderniseren van een oude fiets meer tijd en geld dan het aanschaffen van een nieuwe. Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van wanneer het beter is om te upgraden en wanneer het beter is om een nieuwe te kopen, plus de voor- en nadelen van elke optie.

Wanneer is het het beste om onderdelen te vervangen?

In verreweg de meeste gevallen is het goedkoper om onderdelen van de fiets te vervangen dan om een nieuwe te kopen. 

image 15


Als de fiets de juiste maat heeft en geen schade heeft die de veiligheid en prestaties zou aantasten, kun je de onderdelen naar wens vervangen. Begin met de onderdelen die verroest, kapot of niet werkend zijn, en ga verder met de onderdelen die je wilt upgraden of aanpassen. 

Als de prijs van onderdelen even hoog of iets lager is dan die van een nieuwe fiets, neem dan gewoon een nieuwe fiets. Bijvoorbeeld: Het tunen van een 26″ of 27,5″ aluminium MTB met voorvering die een nieuwe aandrijving, nieuwe wielen en een vorkrevisie nodig heeft, kost waarschijnlijk meer tijd en geld dan het kopen van een nieuwe 29″ aluminium MTB.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Vintage racefietsen, iconische MTB’s uit de jaren 80, fietsen die een persoonlijke betekenis hebben… Ze verdienen allemaal speciale aandacht. Hun onderdelen renoveren met behoud van hun esthetiek en geschiedenis is niet alleen een kwestie van tijd en geld.

Voordelen van het vervangen van onderdelen

 • Lagere kosten, behalve als we gaan voor hoogwaardige, exclusieve of op maat gemaakte onderdelen.
 • Je kunt ze geleidelijk vervangen, afhankelijk van de behoeften en mogelijkheden
 • Persoonlijke keuze van de onderdelen.
 • Je kunt de oude onderdelen verkopen of bewaren voor noodgevallen.
 • Je hoeft niet aan een nieuwe fiets te wennen.
 • Wachttijd. Het hangt af van de onderdelen, maar als algemene regel en met de huidige voorraden is het sneller om de fiets op te knappen dan om een nieuwe te kopen.
image 16


Nadelen van het vervangen van onderdelen

 • Tijdrovender. Dit is relatief, want er zijn fietsers die graag onderdelen zoeken, kopen en installeren, en zij die niet eens weten waar ze moeten beginnen.
 • Slechte investering. Het renoveren van een fiets in slechte staat kan “weggegooid” geld zijn, omdat de fiets waarschijnlijk niet zo goed zal presteren als een nieuwe. De slechte investering kan ook het gevolg zijn van het feit dat de markttrends veranderen en een andere richting uitgaan. 
 • Incompatibele onderdelen. Zorg ervoor dat de onderdelen die je koopt compatibel zijn met de fiets en de rest van de onderdelen.
 • Gebrek aan voorraad. Er zijn merken die sommige onderdelen niet meer produceren. In deze gevallen is de enige oplossing om ze op de tweedehandsmarkt te zoeken.

Wanneer is het beter om een nieuwe fiets te kopen?

Als de fiets niet jouw maat is, aanzienlijke schade heeft of niet aan jouw behoeften voldoet, is het tijd om een nieuwe fiets te kopen.

image 17


Als je fiets niet de juiste maat heeft, kun je de onderdelen houden en proberen alleen het frame te verkopen. Het is niet gemakkelijk, maar met een beetje geduld kan het lukken.

Als het frame beschadigd is en je kunt het niet repareren of de reparatie garandeert geen veiligheid, dan zijn er twee opties: De onderdelen houden en een nieuw of tweedehands frame kopen of een nieuwe fiets kopen en de onderdelen van de oude als reserveonderdelen houden of verkopen.

Als de fiets in goede staat is en je hem alleen wilt upgraden, schat dan zijn waarde op de tweedehandsmarkt, zoek uit hoeveel het zou kosten om de onderdelen die je wilt upgraden te vervangen, en ga na hoeveel een nieuwe fiets die lijkt op de fiets die je wilt, zou kosten. Bijvoorbeeld: We hebben een carbon racefiets in goede staat met Shimano 105 mechanische groepen, schijfremmen en aluminium wielen, getaxeerd op ongeveer 1500 euro. We willen de groep vervangen door de nieuwe 105 Di2 12v (€1900-2000) en er carbon wielen aan toevoegen (€800-1000), dat maakt in totaal €3000. De gloednieuwe Endurance SL Disc van Ribble met carbon wielen en Shimano 105 Di2 kost €3500. Als het model je bevalt, lijkt de beslissing duidelijk, nietwaar? 

Voordelen van een nieuwe fiets

 • Garantie.
 • Hij werkt perfect.
 • Je bespaart tijd (en misschien geld) die je anders zou besteden aan zoeken, kopen, repareren…
 • De meeste recente fietsmodellen en onderdelen zijn beter qua materialen en prestaties dan die van 4-5 jaar geleden. 

Nadelen van een nieuwe fiets

 • Grote uitgave, hoewel je in termijnen zou kunnen betalen.
 • Levertijd. De voorraden zijn nog niet 100% en je zult waarschijnlijk even moeten wachten voordat je de fiets van je dromen krijgt.
 • Aanpassing aan de nieuwe fiets. Veranderingen vereisen vaak een aanpassingsperiode. Deze zal korter zijn als je de maten van je biomechanische onderzoek voor de nieuwe fiets hebt gekozen.
image 18


Laten we afsluiten met een laatste opmerking. Veiligheid moet de doorslag geven bij een aankoop. Als een fiets of een onderdeel een gevaar vormt, moet je het repareren of vervangen; een nieuwe fiets is het laatste redmiddel. Maar, laten we eerlijk zijn, we zijn allemaal consumenten, en we kopen vaak dingen om te verbeteren of te veranderen wat we al hebben. Is dit een verantwoordelijke houding? Waarschijnlijk niet, maar als het kopen van een nieuwe fiets je gezonder maakt en je hem gebruikt in plaats van je auto, dan maak je wat van die “onverantwoordelijkheid” goed. Uit dit rapport van 2021, schatte Trek dat een fiets een afstand van 692 km moet afleggen om de CO2-uitstoot van zijn productie te compenseren. Maar bedenk wel dat de fiets de auto moet vervangen. Dat wil zeggen, hem gebruiken voor korte ritjes in de stad, en als je ook aan bikepacking doet en met de fiets reist, nog beter. Laten we op onze fietsen springen en beginnen met het verminderen van de carbon footprint!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen