cover 133

5 nuttige en budgetvriendelijke cadeaus waar elke fietser blij van wordt

Als je een familielid, vriend, partner of collega hebt die graag fietst en je bent van plan hem of haar een cadeau te geven, vraag je je waarschijnlijk af wat je moet kopen zonder veel geld uit te geven. Omdat elke fietser anders is en je niet zomaar zijn gedachten kunt lezen alsof je de hoofdrol speelt in “Being John Malkovich”, zijn we hier om je te helpen met 5 eenvoudige, nuttige en goedkope ideeën voor een topcadeau:

Fietssokken

image 5

Altijd een goede keuze en hoe klassiek en saai het cadeau je ook lijkt, er is geen enkele fietser die een nieuw paar sokken niet zou waarderen. Je moet alleen hun maat weten, vraag het bij twijfel hun partner of fietsmaatje.

Als je op safe wilt spelen, koop dan zwarte of witte sokken, want die passen overal bij. Als je de persoonlijke smaak van de fietser beter kent, neem dan wat meer risico en koop kleurrijke sokken zoals die van Siroko.

Zeemcrème

Elke fietser zal een fles zeemcrème waarderen. Misschien hebben ze hun eigen favoriete merk, maar een extra flesje kan nooit kwaad, welk merk het ook is. In het geval van een vrouwelijke fietser kun je het beste kiezen voor een crème die speciaal ontworpen is voor vrouwelijke fietsers of die vrij is van ingrediënten die ongemak kunnen veroorzaken voor de vrouwelijke genitaliën (alcohol, geuren). 

Hier zijn verschillende opties voor hem:

Chamois Butt’r

Assos Chamois Crème

Muc-Off Luxury Chamois Cream

Voor haar:

Her’ Anti-Chafe

Assos Chamois Crème Women’s

Muc-Off Luxury Chamois Cream

En unisex:

Anti Friction Cream MigouBCN.

Onderkleding

image 6

Omdat we de smaak van de ontvanger niet altijd kennen, kunnen we het beste een slag om de arm houden als we een kledingstuk als cadeau kopen. Daarom is een basislaag een veiligere optie dan een wielershirt dat misschien niet past bij de smaak van de ontvanger. Wielrenners hebben bovendien vaak minder ondershirts dan wielershirts in hun garderobe, ook al zijn die onderlagen evenveel – zo niet meer – aan slijtage onderhevig als wielershirts, omdat ze in direct contact met de huid staan en het meeste vocht en zweetzouten absorberen. Het is dus een goed idee om van tijd tot tijd te wisselen en verschillende opties te hebben voor verschillende weersomstandigheden. 

Siroko heeft onderkleding voor vrouwen en mannen, met opties geschikt voor zomer, winter, overgangsseizoenen en in verschillende kleuren, voor het geval je een dubbel cadeau wilde doen en sokken wilde combineren met een ondershirt.

Pakje energierepen en/of -gels

Ib84Ck86aNSOjx0hQtUAKejL6Ki12 pIC1n utwWc80JaMNWX 8htYI8hsvEGwm sGJCy5qmHfidN8Qghz8Ftx 0HspcJ5lzAtLxGERkqm0JxReODUblO46GoKDD6zQiV4Fj1NJhbv6yJhE1g1iUxB8epeAgx

Hoewel we helemaal voor de doe-het-zelf recepten zijn, hebben zelfgemaakte energierepen en gels een zeer korte houdbaarheidsdatum en zijn ze niet geweldig als cadeau. Een doos energierepen en/of -gels is echter een cadeau dat eigenlijk altijd goed is. Gratis brandstof!

Afhankelijk van het merk, de grootte van de repen en de ingrediënten kost een pak van 15-25 repen ongeveer 25-45 euro. Hetzelfde geldt voor energiegels. Er zijn ook verpakkingen met repen en/of gels van verschillende smaken, en dozen met een mix van alles. 

Kettingontvetter en smeermiddel

Een schone en gesmeerde ketting is efficiënter en gaat langer mee. Om die in topvorm te houden, moet een fietser ontvetter en smeermiddel gebruiken. Water is natuurlijk ook nodig, maar laten we geen jerrycan van 5 liter water cadeau doen.

image 7

Er zijn pakketten met borstels, doeken en andere schoonmaakproducten, maar je doet het altijd goed met alleen het essentiële: een goede ontvetter (bij voorkeur milieuvriendelijk) die ongeveer €15-20 kost, en een fles smeerolie voor ongeveer €10-20.

Hier geldt hetzelfde als voor de zeemcrème: ook al is het niet het merk waar de fietser gewoonlijk voor kiest, het kan nooit kwaad om een extra flesje smeermiddel te hebben. Bedenk dat er verschillende soorten smeermiddelen zijn:

  • Smeeroliën
  • Keramische smeermiddelen
  • Wax

In de categorie smeeroliën zijn er droge smeermiddelen voor minder regenachtige klimaten met veel stof of vuil, en natte smeermiddelen voor vochtige omstandigheden. 

Keramische smeermiddelen zijn geschikt voor alle omstandigheden, ze zijn iets duurder, maar ze verminderen de wrijving als ze correct worden gebruikt op een schone ketting en ze gaan langer mee dan oliën.

Wax is de minst gebruikelijke keuze, omdat de wax moet worden gesmolten en de ketting erin moet worden ondergedompeld; de ketting moet onberispelijk schoon zijn. En hoewel het resultaat spectaculair is in termen van prestaties en bescherming, is het proces wat ingewikkeld en de prijs nogal hoog. Conclusie: als je het juiste smeermiddel wilt kiezen, kies dan voor een keramisch smeermiddel. Het is gebruiksvriendelijk, goedkoop en praktisch.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen