apps 2dd7f236 c851 4128 bf3a 69bc3481576f

De 10 beste fietsapps

Strava – Het sociale netwerk voor fietsers

Gratis en beschikbaar voor Android en iOS. Het enige wat je hoeft te doen is een gebruikersprofiel aan te maken en de app te gebruiken op je mobiele telefoon door je activiteit te loggen (bluetooth-sensoren zijn niet compatibel met de app) of, wat gebruikelijker is, door de app te koppelen aan een smartwatch of een GPS-fietscomputer. Je kunt andere gebruikers volgen, hen “kudo’s” geven voor hun activiteiten en je tijden in de segmenten vergelijken met andere fietsers. Dat zijn de functies die Strava tot het Facebook van de wielersport hebben gemaakt.

Strava krijgt veel kritiek omdat het de concurrentie tussen gebruikers aanmoedigt met hun beroemde QOM of KOM (Queen/King of the Mountain) op segmenten. Een beetje gezonde competitie tussen vrienden is geweldig, maar in sommige segmenten kunnen er felle gevechten ontstaan. Het eindigt toch allemaal wanneer de profs aankomen en de amateurs ver achter zich laten, in een flinke stofwolk 😉

De gratis versie geeft je toegang tot je activiteiten en het sociale netwerk, maar je kunt niet al je gegevens uit de segmenten in detail bekijken. Trouwens, met de laatste update (februari 2021) is de competitie in de segmenten en andere functies niet langer gratis. Voor volledige toegang moet je €60 per jaar of €7,99 per maand betalen.

Wikiloc – Het beste voor fietsroutes

Een app en een website gemaakt in Spanje met meer dan 21 miljoen routes uit 190 landen, gedeeld door bijna 8 miljoen gebruikers en met meer dan 38 miljoen foto’s op dit moment. De app is eenvoudig en zeer functioneel in termen van delen, zoeken, filteren en downloaden van routes van mobiele telefoons en andere apparaten, waardoor het een van de meest populaire apps voor wielrennen en fietstochten is. 

Het is gratis en beschikbaar voor iOS en Android. De premium versie bevat offline navigatie, direct downloaden naar compatibele GPS-apparaten, live tracking om je positie te delen met wie je maar wilt, advertentievrij browsen en andere functies. Er is een gratis proefperiode van 14 dagen en daarna is de prijs €9,99 per jaar. 

Komoot – De beste voor fietstochten

Deze Duitse applicatie biedt wandelaars en fietsers alles wat ze nodig hebben om routes te verkennen, te plannen en te delen. De fietscategorie omvat routes voor fietstoeristen, mountainbikers en racefietsers, gericht op genieten van de omgeving en weten wat je onderweg kunt verwachten en zien.

Komoot biedt ook een sociale component met blogs van gebruikers die verhalen, tips en foto’s bevatten met allerlei informatie zoals waar te slapen, waar te eten, recreatieve en culturele bezienswaardigheden.

Het is een gratis app voor zowel Android als iOS. Je kunt ook kaarten kopen van jouw gebied, een specifieke regio of de hele wereld en deze offline beschikbaar maken. In de Premium-versie (€60 per jaar) krijg je de functies die niet in de gratis versie zijn opgenomen, zoals gesproken navigatie zodat je niet voortdurend op de kaart hoeft te kijken.

Garmin Connect – Een essentiële toevoeging

garmin connect 9b88e868 35c7 41e0 9b54 7788fe0147a1

Garmin-toestellen worden veel gebruikt door fietsers en de app, gratis voor zowel Android als iOS (er is ook een website), is een must als je je Garmin wilt verbinden met je mobiele telefoon om je activiteit te bekijken en te analyseren. De applicatie is eenvoudig, intuïtief en biedt vele functies gericht op training en prestaties. Het is ook compatibel met andere apps zoals Strava, Wikiloc of TrainingPeaks.

De sociale component is ook opgenomen in de applicatie: je kunt andere gebruikers volgen, met hen communiceren en hun workouts en routes zien. Je kunt ook deelnemen aan uitdagingen of groepen, teams maken, medailles winnen, en nog veel meer. Als je van verkennen houdt kun je ook routes maken, hoewel deze functie niet echt het hoogtepunt van de app is.

Trailforks – Het beste voor MTB

Als je van mountainbikes of gravel bikes houdt, is deze app iets voor jou. De app bevat meer dan 300.000 routes en off-road paden gedeeld door gebruikers, trail bouwers en verenigingen of organisaties gewijd aan de bergsport. De tracks zijn gerangschikt op populariteit, moeilijkheidsgraad, soort terrein, huidige conditie, beste seizoen om ze te rijden, toegestane activiteiten, enz.

Je kunt gemakkelijk een route zoeken, plannen en delen. Je kunt ook je activiteit loggen en de toestand van de paden waar je net op bent geweest rapporteren, en andere informatie zoals bezienswaardigheden delen. Als je een mountain trail bouwer, vereniging of organisatie bent die off-road paden beheert, kun je rapporteren over hun toestand met behulp van de applicatie. 

Trailforks is gratis voor iOS en Android. De Pro versie (€20 per jaar) geeft je offline toegang tot alle kaarten (slechts 1 gebied in de gratis versie) en tot enkele extra functies van de app en de website

Google Maps en Apple Maps – De essentiële apps

Je hebt ze waarschijnlijk al geïnstalleerd op je Android of iPhone. Ze zijn niet specifiek voor fietsen ontworpen, maar je kunt ze in talloze situaties gebruiken en optimaal gebruik maken van alle functies (locaties delen, straatbeeld, kaarten downloaden, lijsten met interessante plaatsen in de omgeving waar je fietst, enz.)

Je kunt specifieke fietsroutes plannen, d.w.z. gevaarlijke plekken vermijden en prioriteit geven aan fietspaden. Er zijn actuele topografische kaarten en satellietbeelden om je te helpen bij je planning. Als je op een mountainbike rijdt, zit je goed, maar wees voorzichtig bij het plannen van routes voor een racefiets: de kaarten kunnen je over terreinen leiden die niet echt ideaal zijn voor je dunne banden.

TrainingPeaks – Het beste voor training

training peaks

Als prestatietraining je ding is, zijn de TrainingPeaks website en app waar je naar op zoek bent. Om alle informatie die de app biedt goed te kunnen analyseren heb je enige voorkennis en expertise nodig, daarom wordt de app veel gebruikt door professionele coaches. Leer en doe je onderzoek om het maximale uit elke trapslag te halen door je prestaties te bekijken en te analyseren om trainingen te plannen en te organiseren. 

Het is gratis beschikbaar voor iOS en Android. De gratis versie biedt niet alle tools en functies van de betaalde versie ($20 per maand) die door veel professionele trainers, wielrenners en triatleten wordt gebruikt.

RoadID – Digitaal broodkruimelspoor voor je familie

Als je je familie of vrienden gerust wilt stellen als je gaat fietsen, download dan RoadID op je Android smartphone of iPhone. Met deze app kan je je locatie in real time delen met wie je maar wilt. 

Je kunt ook noodnummers, je bloedgroep, informatie over allergieën, ziektes of gezondheidsproblemen toevoegen. Bovendien is het niet alleen handig als je gaat fietsen, wandelen of de hond uitlaten, maar ook als je kinderen alleen naar school gaan of een andere soortgelijke situatie.

Wahoo Fitness – In combinatie met sensoren wordt het een GPS-fietscomputer

Naast fietscomputers, multisporthorloges en slimme fietstrainers biedt Wahoo een volledig gratis app die beschikbaar is voor Android en iOS die van je smartphone een GPS-fietscomputer maakt door hem te koppelen met je Bluetooth-sensoren. Om de ANT+ sensoren te koppelen heb je een apparaat nodig dat de Wahoo Key heet en dat je met je telefoon verbindt.

Naast het feit dat alle functies gratis beschikbaar zijn, is het beste aan deze app dat hij gemakkelijk te koppelen is met andere eerder genoemde applicaties zoals Strava, Komoot of TrainingPeaks, zodat je de gegevens van Wahoo Fitness naar deze apps kunt uploaden. Je kunt je activiteitenlogboek ook downloaden in .fit-formaat om ze te analyseren waar je maar wilt.  

Bike Fast Fit en The Roadie Bike Fit – De beste voor fietsmontage

Tot slot twee apps om je fiets correct af te stellen op je maten, bijna alsof je naar een professionele fietsenmaker gaat. We hebben het over twee apps omdat Bike Fast Fit alleen beschikbaar is voor iOS en The Roadie Bike Fit alleen beschikbaar is voor Android. Bike Fast Fit is eigenlijk de beste, omdat het video’s bevat en veel meer functies en tools heeft. Het is echter niet beschikbaar voor Android, dus het beste alternatief op dit platform is The Roadie Bike Fit. 

Ze zijn niet gratis. Bike Fast Fit kost $4,99 voor de standaard versie en $9.99 voor de elite versie en The Roadie Bike Fit kost €4,69. Voor deze prijs, met de hulp en begeleiding die ze bieden bij het aanpassen van je fiets en een beetje extra onderzoek kun je je racefiets, individuele tijdritfiets (ITT) of triatlonfiets gemakkelijk thuis verstellen.

1$s reacties op “De 10 beste fietsapps”

  1. Avatar

    Ik had eerlijk gezegd nog nooit gehoord van RoadID, maar het ziet er veelbelovend uit! Veiligheid op de weg is uiteindelijk het aller belangrijkst.

    Ik vraag me nog wel af wat het nut is van het toevoegen van noodnummers etc. Stel er gebeurt iets, hoe weet degene die jou vindt dan dat je gebruik maakt van RoadID..

    1. Avatar

      @Siroko, is er touwens een manier waarop wij met Wielerhub (https://wielerhub.nl/) ook worden opgenomen in de lijst? We bieden verschillende tools die voor meer motivatie bij voornamelijk beginnen wielrenners zorgen!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen