Cover 162

Een kettingolie kiezen voor je fiets

Een schone en goed geoliede ketting voorkomt niet alleen dat de onderdelen van de aandrijving slijten, zodat de fiets efficiënter werkt en je tijd en geld bespaart, maar kan ook helpen je snelheid te verbeteren zonder extra inspanning. Het probleem is dat kettingonderhoud iets is waar de meeste fietsers niet genoeg aandacht aan besteden.

In deze blogpost bespreken we wat de tweede fase in het kettingonderhoud zou moeten zijn: je ketting smeren. Maar eerst moet je de ketting grondig reinigen. Een vuile ketting zal resulteren in modder die zich aan het smeermiddel hecht en een schurende pasta vormt die je ketting en andere onderdelen in de aandrijving kan beschadigen.


Er zijn veel soorten kettingolie op de markt en het kiezen van de juiste is cruciaal, daarom kan deze taak je een beetje ontmoedigen. Om je te helpen, zullen we verschillende categorieën kettingsmeermiddelen bespreken en de beste selecteren in elke categorie.

Soorten smeermiddelen

Droog smeermiddel

Dit type smeermiddel is geschikt voor een droog klimaat. Het is uiterst licht en bestaat uit een combinatie van oliën met een vloeistof of oplosmiddel, zodat het smeermiddel de zijplaten, rivetten en schakels van de ketting volledig kan bedekken. Het gebruik van dit smeermiddel resulteert in een relatief schone ketting, en garandeert goede prestaties. Wel zal een zware storm of het wassen van je fiets ervoor zorgen dat je de ketting moet schoonmaken en het smeermiddel opnieuw moet aanbrengen.

image 1

Wij raden aan: Smoove Chain Lube

Nat smeermiddel

Natte smeermiddelen zijn geschikt voor vochtige weersomstandigheden. De samenstelling is vergelijkbaar met dikke olie of een lichter soort vet. Ze werken langdurig en zijn bestand tegen zware regenbuien, maar kunnen ook een vuilmagneet worden. Pas op, want natte smeermiddelen kunnen behoorlijk smerig zijn, niet alleen tijdens het aanbrengen, maar ook wanneer ze in contact komen met je handen, benen of fietssokken.

image 2

Wij raden aan: Muc-off Bio Wet Lube

Smeermiddel op waxbasis

Smeermiddelen op basis van wax worden steeds populairder, omdat ze veelzijdig genoeg voor zowel een vochtig als een droog klimaat. De samenstelling van dit type smeermiddel bestaat uit geraffineerde waxdeeltjes die emulgeren in een transportvloeistof. Deze vloeistof helpt deze deeltjes elk hoekje van de ketting te bereiken, en verdampt vervolgens zelf, zodat alleen de wax overblijft. Deze wax houdt de ketting goed bedekt en beschermd, en het risico dat er vuil aan blijft kleven is kleiner.

Voor een optimaal gebruik van waxsmeermiddelen is het echter van cruciaal belang om alle vetresten en oude smeermiddelen te verwijderen en ervoor te zorgen dat de ketting zo schoon en droog mogelijk is.

image 4

Wij raden aan: Squirt Chain Lube

Immersieve wax

Voor deze methode gebruik je geraffineerde wax. Je moet de wax laten smelten in een pot, en dan de ketting er volledig in onderdompelen zodat alle hoekjes en gaatjes gevuld worden met vloeibare wax. Zorg ervoor dat de ketting goed bedekt is, haal hem er dan uit en laat hem drogen. Eenmaal droog zullen de beweeglijke delen van de ketting door de wax worden gesmeerd, en zal er geen vuil meer aan blijven kleven. Bij de eerste paar pedaalslagen na het terugplaatsen van de ketting zal hij wat stijf aanvoelen, maar het is een kwestie van minuten tot hij wat losser wordt en de wax de wrijving vermindert. De ketting is nu aanzienlijk efficiënter dan voorheen.


Deze methode is vrij duur, en omdat je ketting brandschoon moet zijn heb je misschien een ultrasone reiniger of diepere ontvettingsprocedures nodig. Zodra de ketting is gewaxt, is alles wat je nodig hebt water om zowel de ketting zelf als de aandrijving te reinigen. Met deze methode hoeft je je ketting waarschijnlijk de komende 800-1000 km niet meer te waxen.

image 5

Wij raden aan: Silca Secret Chain Blend

Keramisch smeermiddel

Deze nieuwe generatie keramische smeermiddelen met microdeeltjes uit verschillende materialen wordt verondersteld wrijving en slijtage te verminderen, maar is over het algemeen vrij duur.

Onderzoek naar de wrijving en levensduur van deze smeermiddelen lijkt te mooi om waar te zijn en tests laten uiteenlopende resultaten zien. Wij raden dit soort smeermiddelen gezien hun prijs niet aan voor dagelijks gebruik, maar ze zijn een goede optie als je primair streeft naar betere prestaties en energiebesparing door wrijving te elimineren.

image 3

Wij raden aan: absoluteBlack GraphenLube

Welk soort smeermiddel moet ik gebruiken?

De keuze van een geschikt smeermiddel hangt af van verschillende factoren, zoals het type fiets, de fietsstijl en -modaliteit, de klimaat- en terreinomstandigheden en hoeveel tijd je aan het onderhoud besteedt.


Als je meestal op modderig en vochtig terrein rijdt, heb je een sterker smeermiddel nodig dat ook waterbestendig is. Op droog terrein volstaat een lichter smeermiddel. Smeermiddelen op basis van wax en keramische oliën garanderen een schoner en langhoudender resultaat, maar ze zijn duurder en vereisen een paar stappen om de ketting voor te bereiden op het smeren. Anderzijds zijn ze gemakkelijker aan te brengen en geven ze vergelijkbare resultaten als andere processen zoals immersief waxen. Immersief waxen is niet geschikt voor fietsers met een krap budget of weinig tijd.

Onze persoonlijke aanbeveling voor alle soorten fietsers is een relatief goedkoop smeermiddel op basis van wax, zoals de Squirt.

Hoe gebruik je het smeermiddel?


Breng slechts een klein druppeltje aan op elke schakel, nooit op de cassette of de trapas. Beweeg de aandrijving naar achteren, zodat het smeermiddel in de schakels kan trekken. Laat de olie 10-15 minuten inwerken tot de draagvloeistof is verdampt, en veeg dan het overschot weg met een doek. Te weinig smeermiddel is al erg genoeg, want dan sijpelt het niet goed in alle schakels van de ketting, te veel smeren is nog erger, want dan wordt je ketting een vuilmagneet.

Zijn dure smeermiddelen het waard?

Dat ligt eraan, maar de vuistregel is: hoe verder op de prestatieschaal, hoe sneller de prijs stijgt in vergelijking met de voordelen.

Hoewel high-end smeermiddelen de wrijving iets beter kunnen verminderen dan gewone soorten smeermiddelen, moet je er rekening mee houden dat de wrijving met deze laatste nog steeds aanzienlijk vermindert, wat betekent dat de marginale winst van 1-2% die de duurste opties opleveren, het voor de meeste fietsers waarschijnlijk niet waard is.

High-end smeermiddelen, zoals die van Silca, absoluteBLACK en CeramicSpeed, blinken uit door betere prestaties en een soepele trapbeweging. Bij het fietsen kan een stille aandrijving het doen lijken alsof we sneller gaan, hoewel dat waarschijnlijk allemaal in ons hoofd zit. De waarheid is echter dat geluid impliceert dat er enige wrijving is, en hoe hoger de wrijving, hoe slechter de prestaties. Vergeet niet dat deze dure premium smeermiddelen veel voordelen hebben, maar een ingewikkelder onderhoudsproces en aandacht vereisen.

Al met al kan het kiezen van het juiste smeermiddel en het juiste gebruik ervan een enorm verschil maken. Verschillende soorten smeermiddelen hebben specifieke voordelen, maar het is belangrijk te onthouden dat ongeacht het soort smeermiddel dat je gebruikt, een vuile ketting de prestaties en de levensduur aanzienlijk kan verminderen. Daarom is een schone en goed gesmeerde ketting cruciaal voor optimale fietsprestaties en een aangename fietservaring.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen