fitness dea641c4 9135 48ae b8a1 e090f93de967

Fietsen en fitness: Wat kan een fietser doen in de sportschool?

Een tijd geleden leek het alsof fietsers allergisch waren voor sportscholen. Ze gingen alleen tijdens het voorseizoen om wat gewichten te heffen en aan krachttraining te doen. Daarna vergaten ze de sportschool voor de rest van het jaar en gebruikten ze hem zelfs niet voor spinning, een fitnessactiviteit die zo veel lijkt op fietsen.

Gelukkig is dit veranderd en verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat regelmatig naar de sportschool gaan om krachttraining te doen of andere activiteiten zoals yoga, pilates of Body Pump, goed is voor onze algemene conditie, blessures helpt voorkomen, spiersymmetrieën corrigeert, de routine doorbreekt en ons sociale leven verbetert.

Wat kan een fietser doen in de sportschool? Het antwoord is: alles. Van gewichtheffen tot Zumba, HIIT workout, functionele training zoals CrossFit, enz. Vrijwel elke activiteit in de sportschool kan je op de een of andere manier helpen om je fietsprestaties te verbeteren. Laten we eens kijken naar de voordelen: 

Spinning

Spinning of indoor cycling lessen zijn beschikbaar in bijna alle sportscholen in de wereld en zijn een van de meest populaire activiteiten. Deze groepslessen worden begeleid door motiverende muziek en duren meestal ongeveer 45 minuten. Het is een hoge intensiteit oefening met frequente veranderingen van tempo, waardoor het een geweldige interval workout voor fietsers is.

Als je nog nooit een spinningles hebt geprobeerd, wacht dan niet langer. Ze zijn leuk, de groepssfeer is geweldig en de instructeur geeft je die extra motivatie om jezelf te pushen en om elke laatste druppel zweet eruit te laten lopen. Je moet je goed hydrateren, een handdoek meenemen, een korte fietsbroek en een comfortabel fitness-T-shirt dat goed ademt en het zweet afvoert.

Body Pump

Als je genoeg hebt van dezelfde krachtoefeningen met gewichten voor fietsers, zal deze groepsactiviteit je een nieuwe motivatieboost geven, waarbij je alle spiergroepen op de maat van de muziek traint. Je zult eerder getrainde spieren trainen omdat Body Pump squats, lunges en deadlifts omvat. Je doet het echter anders, want de gewichten zijn lichter en de bewegingen zijn dynamischer. Bovendien bevat het ook oefeningen voor je armen, schouders en core, zodat je het hele lichaam traint.

 Als je een fietser bent en nog nooit gewichten hebt getild, wees dan niet bang om je op te geven voor een Body Pump-activiteit, want je kiest zelf het gewicht en de instructeur begeleidt je en helpt je op weg tijdens je eerste les. Je botten zullen je dankbaar zijn.

Zumba

Fietsers zijn geen nachtbrakers. Als we ‘s morgens vroeg willen gaan fietsen, moeten we vroeg naar bed. Op dit moment kan ik me niet eens meer herinneren wanneer ik voor het laatst uit ben geweest om te feesten, dansen en iets sterkers te drinken dan een biertje. Daarom zijn een paar Zumba-lessen per maand perfect voor een flinke dosis feest, dans en gelach, vooral als je van Latin ritmes houdt, hoewel je tijdens de Zumba-lessen allerlei soorten muziek hoort.

Zumba is een aërobe activiteit die je helpt stijfheid in het hele lichaam te voorkomen, vooral in de heupen. Het verbetert ook de coördinatie en helpt bij het verlichten van stress en het verminderen van spanning in het lichaam.

Yoga en Pilates

De overgrote meerderheid van sportscholen heeft al yoga of pilates in zijn programma. Hoewel deze activiteiten verschillend zijn, helpen ze je allebei om je lichaam beter te leren kennen, door een combinatie van concentratie, ademhaling en houdingen. Yoga en pilates verbeteren je flexibiliteit, gewrichtsmobiliteit en evenwicht – drie uiterst nuttige voordelen voor fietsers.

Net als Zumba, maar op een meer ontspannen manier, zijn yoga en Pilates uitstekend geschikt om je hoofd leeg te maken, stress en angst te verlichten, tijd te nemen om contact te maken met ons innerlijke zelf en onze proprioceptie te verbeteren (ook bekend als kinesthesie, het gevoel voor zelfbeweging en lichaamshouding).

HIIT

Van kalm en evenwichtig, laten we overgaan naar het tegenovergestelde: Hoge Intensiteit Interval Training. Deze activiteit brengt je hartslag op een hoog tempo door zeer intense, korte oefeningen waarbij je jezelf tot het uiterste drijft, af te wisselen met iets langere rustmomenten (actief of inactief). De workout duurt ongeveer een kwartiertje. Lijkt dit te kort voor je? Laat me weten hoe het gaat als je een keer een HIIT-les probeert.

Deze vorm van training wordt gedaan met ons lichaamsgewicht of met een kettlebell om de moeilijkheidsgraad te verhogen. Er zijn eindeloze combinaties van oefeningen zoals planken, squats, jumping jacks, push-ups of burpees. We stimuleren ons metabolisme, trainen alle spiergroepen en verbeteren onze kracht en uithoudingsvermogen – extra nuttig bij korte, intensieve fietsinspanningen. 

Functionele training en CrossFit

Tot nu toe hebben we het gehad over activiteiten of workout routines die gunstig kunnen zijn voor onze fietsprestaties. En wat als we iets willen om ons te helpen elke lichaamsbeweging en activiteit op dagelijkse basis te verbeteren? Functionele training is het antwoord. Misschien doet het geen belletje rinkelen, maar als ik CrossFit zeg, weet je vast meteen wat ik bedoel. Steeds meer sportscholen nemen dit type workout in hun programma op, maar je kunt ook naar een CrossFit box bij jou in de buurt gaan en het zelf ervaren.

CrossFit is een functionele workout met een hoge intensiteit waarbij disciplines als gewichtheffen, atletiek en gymnastiek aan bod komen. In een mum van tijd ren je, doe je squats, draag je een med ball of sla je met een moker op een band. In tegenstelling tot andere oefeningen met gewichten, ontwikkelt het echte kracht, die je vervolgens kunt gebruiken op de fiets of in je dagelijks leven. Als fietser ben je misschien bang dat je door het heffen van gewichten te zwaar gebouwd zult worden, maar als je één of twee keer per week CrossFit beoefent om alle spiergroepen te versterken, is er geen reden om je zorgen te maken.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele activiteiten die een fietser in de sportschool kan doen. Ren niet meteen naar de halters of de fancy workout machines, check met jouw sportschool om te zien welke lessen ze aanbieden en probeer ze eens uit. Trouwens, de Covid-19 pandemie heeft ons geleerd dat alles wat we nodig hebben een fitness-T-shirt, een trainingsbroek plus wat fantasie is, en we kunnen de meeste van deze activiteiten ook thuis doen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen