cover 142

8 gravelbikes met de beste prijs-prestatieverhouding in 2023

Als je op zoek bent naar een veelzijdige fiets die in bijna alle omstandigheden kan worden gebruikt, dan is een gravelbike het antwoord. In deze post tonen we je 8 modellen tussen €2200-3400 die variëren van de zachtste gravel, die dient als alternatief voor een racefiets, tot de meest intense gravel, die een goed alternatief is voor een MTB, maar in beide gevallen niet dezelfde capaciteiten haalt als een racefiets of een vergelijkbare mountainbike. Alles heeft zijn grenzen, en de veelzijdigheid van een gravelbike is ook zijn grootste nadeel. Waar echte racefietsen of mountainbikes hun volledige potentieel benutten, blijft een gravelbike achter. Maar wanneer het terrein gevarieerd is, halverwege beide stijlen, of de behoeften van de fietser verder gaan dan pure prestaties, dan wint een gravelbike. 

Canyon Endurace CF 7 All-Road

image 2


Laten we rustig beginnen, met dit carbon model van het Duitse merk dat € 2.999 kost en dankzij zijn endurance geometrie is ontworpen om zich als een vis in het water te bewegen op de weg, lichte grindwegen en compacte onverharde paden. Hij is uitgerust met de Sram Rival eTap AXS 12-speed elektronische groepset en DT-Swiss Endurance wielen met 35 mm Schwalbe banden (de maximale breedte aanbevolen door de fabrikant). 

Votec VRC Comp

image 3


Dit model van het Duitse merk Votec is ook ontworpen voor all-road terrein. Carbon frame met endurance geometrie en staande achtervork die loskomt van de zitbuis en direct aan de bovenbuis wordt bevestigd. Dit zorgt, samen met de iets lagere zadelpenklem, voor een beetje flex in het hele gebied om trillingen en oneffenheden van de grond op te vangen. Hij is uitgerust met 12-speed Sram Rival eTap AXS, Mavic Allroad S wielen en 32 mm Vittoria banden (maximale aanbevolen breedte is 35 mm). De adviesprijs is € 2.999.

Boardman ADV 9.4

image 4


Dit model van het Britse merk brengt ons om verschillende redenen wat dieper in gravel. De geometrie is meer gericht op off-road ritten en zorgt voor meer stabiliteit en schokdemping. De fiets wordt geleverd met 38 mm Panaracer Gravelking SK banden, maar je kunt tot 42 mm gebruiken. Hoe breder de banden, hoe beter de schokdemping en het comfort. Tot slot zijn er bevestigingsogen en -punten verspreid over het frame voor de montage van spatborden, extra bidonhouders en bikepacking-accessoires. Hij is uitgerust met de Sram Rival eTap AXS 12-speed XPLR gravelversie en een 42-tands kettingblad. Dit alles voor 2.600 pond (ongeveer € 2.900). 

Canyon Grail 7 eTap

image 5


Volgens een soortgelijke lijn als de vorige, maar met enkele verschillen, vinden we dit model met aluminium frame en carbonvork van het Duitse merk met een catalogusprijs van € 2.299 en een gewicht van 9,5 kg. Hij is verkrijgbaar in twee kleuren, beide met dezelfde Sram Rival XPLR eTap AXS 12-speed groep en 40-tands enkelvoudig kettingblad. DT Swiss Gravel wielen en 40mm Continental Terra Trail banden (Canyon adviseert tot 42mm). Hij heeft bevestigingspunten voor spatborden en maximaal drie bidonhouders (maar niet voor andere accessoires) op het frame en de vork. Het is de goedkoopste fiets op onze lijst en een uitstekende keuze voor wie gravel wil proberen zonder een fortuin uit te geven, maar toch op zoek is naar goede prestaties. 

Cube Nuroad C:62 SL

image 6


Als je van Canyon houdt, dan zit Cube daar niet ver onder. Hun onderdelen zijn spectaculair en deze gravelbike is daarop geen uitzondering. Hij heeft een catalogusprijs van € 3.299 en een zeer laag gewicht van slechts 8,4 kg. Sram groepset met 40-tands enkelvoudig kettingblad, maar met Sram GX Eagle AXS mountain achterderailleur. Newmen wielen met 45 mm brede WTB banden, en een carbon frame en voorvork met bevestigingspunten voor spatborden en bagagedrager. Het is dus een minder “toer” model dan de Boardman, maar dankzij de wielbreedte, de geometrie en het gewicht is het een goede gravelbike voor elk terrein.

On-One Free Ranger

image 7

Het is misschien niet de mooiste of de lichtste fiets (9,4 kg), maar de hoeveelheid mogelijkheden die hij biedt voor € 2.625 is moeilijk te vinden. Carbon frame en vork met gravelgeometrie, maar zonder afbreuk te doen aan de prestaties. Sram Rival XPLR eTap AXS 12-speed met 40-tands enkelvoudig kettingblad. Ogen en bevestigingspunten op frame en vork voor spatborden, bidonhouder, bagagedrager en andere accessoires. Fulcrum wielen en 40mm WTB Nano banden, met de mogelijkheid om tot 48mm banden te monteren op 700c wielen en nog meer op 650b wielen. Het resultaat is een fiets die – mits goed voorbereid en gemonteerd – in de meest uiteenlopende omstandigheden kan worden gebruikt. 

Canyon Grizl CF SL 7

image 8


Canyon biedt met dit model van 9,12 kg precies dezelfde mogelijkheden als het vorige model. De beschrijving spreekt voor zich: “Een snel avondritje? Check. 7-daagse bikepacking trip in de natuur? Zeker. Je mountainbike maatjes bijhouden tijdens een snelle trail sessie? Absoluut. Deze fiets is overal klaar voor. En jij?”. Jij, en iedereen die hem wil kopen, moet € 3.299 aftikken voor een carbon fiets met gravel geometrie, oogjes en bevestigingspunten op frame en vork (spatborden, bagagedrager en andere accessoires), de altijd aanwezige Sram Rival XPLR met 40-tands enkelvoudig kettingblad en DT Swiss G1800 Spline wielen met 45mm brede Schwalbe G-One Bite banden (Grizl modellen kunnen worden uitgerust met maximaal 50mm banden). 

Scott Addict Gravel 20

286453 1795917 png zoom 3

Laten we het allemaal afronden op volle snelheid op de wegen en trails. Om onze lijst af te sluiten, hebben we een fiets die een echte blikvanger is dankzij zijn volledig geïntegreerde cockpit en soepele aero-ontwerp. Geen wonder: dit is de off-road versie van de Scott Addict racefiets. Dus hoewel de geometrie de stabiliteit en het comfort biedt die nodig zijn voor gravel, verliest de fiets niet het racekarakter van het merk en is het een echt off-road juweeltje. De catalogusprijs is € 3.399 en volgens Scott weegt hij 8,88 kg. De componenten verschillen niet veel van wat we tot nu toe hebben gezien: 12-speed Sram Rival XPLR eTap AXS met 42-tands enkelvoudig kettingblad, Syncros RP2.0 wielen en 45 mm Schwalbe G-One Bite banden, het door Scott aanbevolen maximum. Hij is voorzien van oogjes voor spatborden (die verminderen de bandbreedte tot 40 mm) plus extra bevestigingspunten op de boven- en onderbuis. Zoals je kunt zien, zijn er geen bevestigingspunten voor bagagedragers, dus als je wilt gaan bikepacken, zul je andere opties moeten zoeken om je bagage te vervoeren.

1$s reacties op “8 gravelbikes met de beste prijs-prestatieverhouding in 2023”

 1. Avatar

  Ik mis de Rose Backroad en Giant Revolt advanced 2 in dit overzicht.

  Zeker gezien de prijsrange van dit artikel: dit zijn volgens mij,samen met de genoemde grill/Grail van canyon de enige goed afgemonteerde carbon frame gravel fietsen.

  1. Siroko

   Hallo Thijs,

   Bedankt voor het lezen van onze blog en voor je commentaar. In onze selectie hebben we gekozen voor gravelfietsen met carbon frame en elektronische groepset. Giant Revolt Advanced 2 heeft geen elektronische groepering maar Rose heeft twee modellen, een met Sram Rival AXS en Shimano GRX Di2, dat zijn zeer goede gravelfietsen. Beide zouden ook in onze selectie kunnen zitten.

   Vriendelijke groeten

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen