cover 153

Strava: een basisgids voor beginnende fietsers

Als je fanatiek fietst, heb je waarschijnlijk wel eens van Strava gehoord. Maar wat is Strava precies en waarom is het de laatste jaren zo populair geworden? In deze blogpost delen we alles wat je moet weten over deze app, van alle gratis functies tot hoe segmenten werken en wat KOM/QOM betekent. We bespreken ook of de Premium-versie van de app het waard is om voor te betalen of niet, en hoe je je apparaat kunt koppelen om je activiteiten bij te houden. Lees verder om erachter te komen waarom Strava zo populair is onder fietsers!

image

Wat is Strava?

Strava is een platform waarmee gebruikers hun sportactiviteiten (hardlopen, fietsen, zwemmen, wandelen…) kunnen registreren, analyseren en delen met behulp van een smartphone, een fietscomputer, GPS-apparaten, een smartwatch en allerlei andere wearables.

Net als elke andere sportapp biedt Strava hulpmiddelen voor training en gegevensanalyse, hoewel je alleen met een Premium-abonnement volledige toegang krijgt tot alle functies.

Strava heeft ook een social media-component, gebruikers kunnen contact leggen en “concurreren” met andere sporters door hun resultaten en gegevens met elkaar te vergelijken, commentaar te geven of kudos te geven op elkaars berichten, en zich aan te sluiten bij clubs en challenges.

Met Strava kunnen gebruikers nieuwe circuits en plekken om te sporten verkennen, en het heeft een real-time tracking tool (Beacon) zodat je vrienden en familie je locatie en je vooruitgang kunnen volgen.

Hoe werkt Strava?

Allereerst moet je je vanuit de app of in de desktopversie registreren om je account aan te maken.

image

Eenmaal geregistreerd kun je je sportactiviteiten loggen met behulp van apparaten met GPS, zoals sport smartwatches, fietscomputers of smartphones. De gegevens van deze activiteiten worden geladen op het Strava-platform via de app of door die gegevens te importeren via andere apps of diensten. Voor dat laatste moet je de app die je kiest synchroniseren met Strava.

Nu je gegevens op Strava zijn geregistreerd, kun je je sportactiviteiten bekijken en vergelijken met die van andere gebruikers. Met de app kun je de afgelegde afstand, je tijd en snelheid controleren, maar ook je hartslag en je vermogen als je een hartslagmeter en een vermogensmeter hebt. Bovendien toont hij je grafieken, kaarten van de route, de hoogtes en alle segmenten die je hebt afgelegd.

Dit is het meest sociale aspect van de app, en het meest vermakelijke voor de gebruikers (of competitief, afhankelijk van hoe je het bekijkt). Je kunt je gegevens en tijden vergelijken met je teamgenoten en andere fietsers in je omgeving.

Wat zijn ‘segmenten’ in Strava?

image 1

Strava-segmenten zijn kortere stukken van een bepaalde route die door de gebruikersgemeenschap zijn gecreëerd om de resultaten van de gebruikers die hetzelfde segment hebben afgelegd te bekijken en te vergelijken. Elke gebruiker kan een nieuw segment creëren als er in zijn gebied een tekort aan is, of een bepaald segment creëren zelfs als er in zijn gebied al veel segmenten zijn.

Wanneer je een sportactiviteit registreert, analyseert Strava automatisch de segmenten in de route en toont je de resultaten van alle gebruikers die deze hebben afgelegd. De app maakt voor elk segment klassementen aan, waardoor je de resultaten kunt vergelijken met andere gebruikers op basis van leeftijd, geslacht en wie je volgt. Zo kunnen gebruikers hun sterke en zwakke punten bepalen, hun prestaties verbeteren en zichzelf motiveren in een leuke competitie. Strava kent virtuele medailles toe aan degenen met de beste tijd in elk segment; deze staan bekend als QOM en KOM.

Wat zijn QOM en KOM?

Screenshot 15

QOM en KOM zijn twee termen die door Strava worden gebruikt om de gebruikers aan te duiden die het hoogste scoren door het beste resultaat in een specifiek segment. Het zijn afkortingen voor ‘Queen of the Mountain’ en ‘King of the Mountain’.

Wat zijn de gratis functies van Strava?

Strava biedt zijn gebruikers veel functies zonder dat zij een betaald abonnement hoeven te hebben. Je kunt onder andere:

  • Elke sportactiviteit registreren (hardlopen, fietsen, zwemmen, wandelen, skiën…).
  • Je routes en gegevens zoals afstand, tijd, ritme, snelheid, hoogte bijhouden…
  • Je resultaten vergelijken met die van andere gebruikers in hetzelfde segment.
  • Jezelf uitdagen om gemotiveerd te raken en plezier te hebben tijdens het sporten.
  • Contact maken met andere gebruikers, hun activiteiten volgen en lid worden van clubs, maar ook je prestaties en routes delen in elk ander sociaal netwerk.
  • Je locatie volgen en delen met je vrienden en familie, zodat ze je activiteit in real time kunnen zien. Je hoeft alleen maar de Beacon-optie in te schakelen en het tekstbericht te delen met wie je maar wilt.

Zoals je ziet, heeft de gratis versie van Strava net genoeg mogelijkheden om de meeste gebruikers de beste ervaring te garanderen. Toch heeft deze versie zijn beperkingen, zoals een gebrek aan geavanceerde gegevensanalyse of gebruikers die hun doelen niet kunnen aanpassen.

Is Strava Premium het geld waard?

Dit hangt af van de eigen behoeften en doelen van de sporter. Strava Premium heeft verschillende functionaliteiten die voor bepaalde gebruikers zeer nuttig kunnen zijn, die dat voor anderen niet noodzakelijkerwijs zullen zijn. Met Strava Premium krijg je onder andere:

  • Geavanceerde gegevensanalyse. Strava Premium toont je meer specifieke gegevens over je activiteiten, waaronder ritme- en inspanningscontroles op verschillende onderdelen binnen je segmenten, en de mogelijkheid om je prestaties en vooruitgang te volgen. Toch zijn er meer complete en geavanceerde softwareoplossingen dan Strava voor fietsers die nog dieper in de sportanalyse willen duiken.
  • Tools voor het plannen van je trainingen en het creëren van je eigen aangepaste doelen.
  • Gedetailleerde topografische kaarten die de hoogte en helling van je routes weergeven.
  • Exclusieve trainingen door gerenommeerde sporttrainers.
  • Informatie over de routestatus en routeplanning.

Als je bovenstaande functies essentieel vindt voor je doelen en persoonlijke behoeften, dan kun je Strava Premium een kans geven. Maar als je ze niet echt nodig hebt, heb je met de gratis versie precies genoeg. Wij raden aan te beginnen met de gratis versie, te kijken of die alles heeft wat je nodig hebt en zo niet, de Premium-versie te proberen met hun 30-dagen gratis proefversie.

Wat kost Strava?

De gratis versie van Strava heeft geen tijdslimiet en geen verborgen kosten.

Strava Premium biedt een gratis proefperiode van 30 dagen. Na die periode kun je kiezen voor een maandelijkse of jaarlijkse betaling, je vindt de prijs voor jouw regio hier.

Wat heb ik nodig om Strava te gebruiken en al mijn ritten te registreren?

image 3
  • Een Strava-account, een fiets en zin om te fietsen.
  • Een apparaat om je activiteiten te registreren, zoals een smartwatch, een smartphone of een fietscomputer, zorg ervoor dat ze kunnen synchroniseren met Strava. Er zijn ook snelheids- en cadanssensoren die via Bluetooth gegevens doorsturen naar Strava.
  • Internetverbinding.

Hoe koppel je Strava aan een van deze apparaten?

Volg deze stappen:

  • Zorg dat je apparaat compatibel is met Strava voordat je probeert te koppelen.
  • Open de Strava-app.
  • Zodra je in de app bent, ga je naar instellingen in de rechterbovenhoek en klik je op ‘Andere services koppelen’.
  • Klik op ‘Een apparaat verbinden met Strava’ en volg de instructies.
Untitled

Kortom, Strava is een app voor fietsers die een sportgemeenschap combineert met prestaties en gezonde competitie. Heb je Strava nodig? Dat hangt af van het type fietser dat je bent en wat je zoekt. Als je besluit om Strava te gebruiken zul je er geen spijt van krijgen, maar houd in gedachten dat het een hulpmiddel is en geen doel. Het belangrijkste is dat je geniet van het fietsen en zorgt voor je mentale en fysieke gezondheid.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen