apps 47b6cdab 12b8 49a9 9874 acdcc4bc6794

10 Bästa Cykelapparna

Strava – Det Sociala Nätverket för Cyklister

Gratis och tillgänglig för Android och iOS. Allt du behöver göra är att skapa en användarprofil och börja använda den på din mobiltelefon genom att logga din aktivitet (Bluetooth-sensorer är inte kompatibla med appen) eller, mer typiskt, genom att länka appen till en smartwatch eller en GPS-cykeldator. Du kan följa andra användare, ge dem “kudos” för deras aktiviteter och jämföra dina tider i segmenten med andra cyklister. Det är dessa funktioner som har gjort Strava till Facebook för cykling.

Strava får mycket kritik för att de uppmuntrar konkurrens mellan användare med deras berömda QOM eller KOM (Queen/King of the Mountain) för segment. Lite hälsosam konkurrens mellan vänner är toppen, men i vissa segment kan det bli hårda strider. Allt slutar ändå när proffsen kommer dit och lämnar amatörerna långt efter och väntandes på medvind.

Den kostnadsfria versionen ger dig tillgång till dina aktiviteter och det sociala nätverket, men du kan inte se all din data från segmenten i detalj. Dessutom, med den senaste uppdateringen (februari 2021), är konkurrensen i segmenten och andra funktioner inte längre gratis. För full åtkomst måste du betala 60€ per år eller 7,99€ per månad.

Wikiloc – Den Bästa för Cykelleder

En app och webbplats skapad i Spanien med över 21 miljoner rutter från 190 länder som delas av nästan 8 miljoner användare och med över 38 miljoner bilder per idag. Den är enkel och mycket funktionell när det gäller delning, sökning, filtrering och nedladdning av rutter från mobiltelefoner och andra enheter, vilket gör den till en av de mest populära apparna för cykling och cykeltouring.

Den är gratis och tillgänglig på iOS och Android. Premiumversionen inkluderar offline-navigering, direktnedladdning till kompatibla GPS-enheter, direkt spårning för att dela din position med vem du än väljer, annonsfri surfning och andra funktioner. Det finns en 14-dagars gratis provperiod och sedan är priset 9.99€ per år.

Komoot – Den Bästa för Cykeltouring

Denna tyska appen erbjuder vandrare och cyklister allt de behöver för att utforska, planera och dela rutter. Cykelkategorin inkluderar rutter för cykelturister, mountainbikecyklar och cykelentusiaster med fokus på att njuta av omgivningen och veta vad man kan förvänta sig och se längs vägen.

Komoot erbjuder också en social komponent med användarbloggar som innehåller berättelser, tips och foton med all slags information som var du ska sova, var du ska äta, fritids- och kulturella sevärdheter.

Det är en gratis app på både Android och iOS. Du kan också köpa kartor av ditt område, en viss region eller hela världen och ha dem tillgängliga offline. I Premiumversionen (60€ per år) får du de funktioner och verktygen som inte ingår i gratisversionen, till exempel röstnavigering så att du inte behöver titta på kartan hela tiden.

Garmin Connect – Ett Viktigt Tillägg

garmin connect 9b88e868 35c7 41e0 9b54 7788fe0147a1

Garmin-enheter används ofta av cyklister och appen, gratis för både Android och iOS (det finns också en hemsida), är ett måste om du vill ansluta din Garmin till din mobiltelefon för att visa och analysera din aktivitet. Appen är enkel, intuitiv och erbjuder många funktioner som fokuserar på träning och prestanda. Den är också kompatibel med andra appar som Strava, Wikiloc eller TrainingPeaks.

Den sociala komponenten ingår också i applikationen: du kan följa andra användare, interagera med dem och se deras träningspass och rutter. Du kan också gå med i utmaningar eller grupper, skapa lag, vinna medaljer och mycket mer. Om du gillar att utforska kan du också skapa rutter, fast den här funktionen är inte riktigt appens starkaste punkt.

Trailforks – Den Bästa för MTB

Om du gillar mountainbikes eller gruscykling är den här appen något för dig. Den innehåller mer än 300 000 rutter och terrängleder som delats av användare, spårbyggare och föreningar eller andra som ägnar sig åt bergsporter. Spåren rankas efter popularitet, svårighet, typ av terräng, nuvarande skick, bästa säsong att åka dem, auktoriserade aktiviteter etc.

Du kan enkelt hitta, planera och dela en rutt. Du kan också logga din aktivitet och rapportera förhållandena för de spår du just har varit på, samt ge annan information, såsom intressanta platser. Om du är en bergspårbyggare, förening eller annan som driver terrängleder kan du rapportera om deras tillstånd med appen.

Trailforks är gratis för iOS och Android. Pro-versionen (20€ per år) ger dig offlineåtkomst till alla kartor (bara 1 område i gratisversionen) och några extra funktioner i appen och på hemsidan.

Google Maps och Apple Maps – De Nödvändiga Apparna

Du har antagligen redan dem installerade på din Android eller iPhone. De är inte designade specifikt för cykling men vi kan använda dem i otaliga situationer för att få ut så mycket som möjligt av alla deras funktioner (dela platser, gatuvy, nedladdning av kartor, listor över sevärdheter i området där du cyklar etc.).

Du kan planera specifika cykelleder, dvs undvika farliga områden och prioritera cykelbanor. Det finns uppdaterade topografiska kartor och satellitvyer som hjälper dig i din planering. Om du cyklar på mountainbike går det bra, men var försiktig när du planerar rutter för en vägcykel: kartorna kan leda dig genom terräng som inte är perfekt för dina tunna däck.

TrainingPeaks – Den Bästa för Träning

training peaks

Om det handlar om ren prestanda är TrainingPeaks-webbplatsen och appen vad du letar efter. För att korrekt analysera all information som tillhandahålls av appen behöver du lite förkunskaper och expertis, vilket är varför den används i stor utsträckning av professionella tränare. Lär dig och gör din forskning för att få ut så mycket som möjligt av varje pedaltag genom att granska och analysera dina prestationer för att planera och organisera träningspass.

Den är tillgänglig gratis för iOS och Android. Den kostnadsfria versionen erbjuder inte alla verktyg och funktioner i den betalda versionen (20$ per månad) som används av många professionella tränare, cyklister och triathleter.

RoadID – Digitala Brödsmulor för din Familj

Om du vill att din familj eller dina vänner ska ha sinnesfrid när du cyklar, ladda ner RoadID på din Android smartphone eller iPhone. Denna app låter dig dela din position i realtid med vem du än väljer.

Du kan också lägga till nödnummer, din blodtyp, information om allergier, sjukdomar eller hälsoproblem. Dessutom är den inte bara användbar när du är ute och cyklar, vandrar eller går med hunden, utan också när dina barn går ensamma till skolan eller någon liknande situation.

Wahoo Fitness – Blir i Kombination med Sensorer en GPS-Cykeldator

Förutom cykeldatorer, multisportklockor och smarta cykeltränare erbjuder Wahoo en helt gratis app tillgänglig för Android och iOS som gör din smartphone till en GPS-cykeldator genom att para ihop den med dina Bluetooth-sensorer. För att matcha ANT+ sensorerna behöver du en enhet som heter Wahoo Key och ansluter till din telefon.

Utöver att de ger oss alla tillgängliga funktioner gratis är det bästa med den här appen att den enkelt ansluter till andra tidigare nämnda appar som Strava, Komoot eller TrainingPeaks, så att du kan ladda upp data från Wahoo Fitness till dessa appar. Du kan också ladda ner dina aktivitetsloggar i .fit-format för att analysera dem vart du vill. 

Bike Fast Fit och Roadie Bike Fit – De Bästa för Bikefitting

Slutligen två appar för att justera din cykel korrekt till dina mått, nästan som om du gick till en professionell cykelmontör. Vi pratar om två appar här eftersom Bike Fast Fit endast är tillgänglig för iOS och Roadie Bike Fit bara finns på Android. Bike Fast Fit är faktiskt den bästa eftersom den innehåller videor och har många fler funktioner och verktyg. Den är dock inte tillgänglig för Android, så det bästa alternativet på denna plattform är The Roadie Bike Fit.

De är inte gratis. Bike Fast Fit kostar 4.99$ för standardversionen och 9.99$ för elitversionen och Roadie Bike Fit kostar 4.69€. För det här priset, med den hjälp och vägledning de erbjuder för bikefit och lite extra forskning kan du enkelt ställa in din landsvägscykel, cykel för tidsförsök (ITT) eller triathloncykel hemma.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar