cortavientos 869a3982 e0f9 438b b2ed 50034b9692a8

När Du Bör Använda Vindtät Cykelväst

En vindtät cykelväst är en av de mest multifunktionella och populära sportkläderna. Detta är ett absolut måste när det gäller cykelkläder, nästan lika viktigt som din favorittröja eller jeans.

I det här inlägget ska vi förklara när du ska använda en vindtät cykelväst och när du INTE ska. Vi kommer också att prata om hur man använder dem och vad de viktigaste funktionerna i en bra cykelväst är.

 • När ska du använda en vindtät cykelväst?

  Det är ett plagg som du kan ha på dig i princip hela året runt. De är viktiga under månader eller platser med skiftande väderförhållanden.

  hösten och vintern kan de användas som ett tredje lager ovanpå en jacka eller långärmad tröja för att förbättra vindskyddet. När det är varmt, öppna helt enkelt upp västen för att släppa in luften. Om du inte behöver den längre, vik helt enkelt ihop den och lägg i bakfickan – den kommer att vara till nytta när du börjar cykla igen efter en kort paus.

  Du kan också använda den under sommaren och våren, speciellt om du ger dig ut efter jobbet när kvällarna kan vara kalla eller om du lämnar hemmet tidigt innan gryningen så att du kan skydda dig mot den kalla morgonbrisen. När det är tillräckligt varmt kan du ta av den och förvara den enkelt i bakfickan av din cykeltröja.

  Om du ska ta en rutt med bergspass och långa nedfarter, se till att du har en vindtät cykelväst i fickan eller ryggsäcken. Du kommer säkert att använda den i nedförsbackarna eftersom det ger dig ett välbehövligt skydd för din kropp efter att du svettats på vägen upp.

 • När ska du inte använda en vindtät cykelväst?

  En vindtät cykelväst är inte vattentät. De skyddar dig inte från regnet. Vissa modeller skyddar dig mot lätt regn, men om det regnar mycket kommer du att bli riktigt blöt. Välj inte en vindtät cykelväst om du ska ut i regnet eller om väderprognosen förutspår kraftigt regn.

 • Hur använder man en vindtät cykelväst?

  Det här plaggets multifunktionalitet beror till stor del på hur du använder det och vad du kombinerar det med för att skydda dig mot vind och kyla. Det är viktigt att veta när du ska ta av den eller när du ska öppna den. Exempel: när du klättrar uppför ett bergspass rör du dig inte snabbt och du är mindre utsatt för vinden. Därför bör du öppna västen eller ta av den för att undvika att svettas för mycket, eftersom du fortfarande måste åka ner.

  Att använda en vindtät väst tillsammans med armvärmare ger dig alternativ som andra plagg inte erbjuder. Genom att öppna den kan du svalka dig, du kan också ta av armvärmarna först och sedan vindjackan, eller tvärtom, anpassa dig efter din kroppsvärme eller temperaturen utomhus.

 • Hur väljer man rätt vindtät cykelväst?

  De viktigaste särdragen du bör vara medveten om när du väljer en vindtät väst är:

  • Storlek. Den bör vara så tajt som möjligt för att vinden inte ska dra igenom, så att den inte flaxar eller skapar vindmotstånd.

  • Material. Beroende på tyget kan de erbjuda mer eller mindre skydd mot vind och kyla. De allra flesta västar är gjorda av 100% polyester och är vanligtvis extremt lätta. Om du behöver ett bättre skydd finns det västar av mer tekniskt tyg, vilket är dyrare och lite tyngre.

  • Du vill se att framsidan inkluderar vindskydd och att baksidan är gjord av mesh eller mikromesh-tyg för optimal transpiration. Den ska också skydda nacken.

  • Dragkedja som inte fastnar och har ett bra blixtlås så att västen enkelt kan öppnas, tas av och på med eller utan handskar under cykelturen.

  • De lättaste västarna kan lätt vikas ihop och stoppas i en ficka eller till och med under tröjan om dina fickor är fulla. Vissa kan vikas in i sin egen bakficka, vilket gör dem ännu mer kompakta, praktiska och lätta att förvara.

  • Bakfickor samt enkel åtkomst till bakfickor på tröja eller jacka.

  • Reflekterande detaljer eller ljusa, iögonfallande färger för att förbättra synligheten.

Lämna kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade *

Utvalda artiklar