fitness 2db56441 f38c 4c34 a330 4e2688837297

Cyklistika a fitness: Jak může cyklista využít fitness centrum?

Ještě nedávno se zdálo, že cyklisté trpí alergií na posilovny a využívají je pouze před hlavní sezonou k posilování a zpevnění svalové hmoty. Po zbytek roku jakoby zapomněli, že posilovny existují a nejdou ani na spinning, který je cyklistice velmi podobný.

Naštěstí se to změnilo a několik studií prokázalo, že pravidelné cvičení v posilovně, kde se věnujeme silovému tréninku nebo jiným činnostem jako je jóga, pilates nebo posilování, je dobré pro celkovou tělesnou kondici. Cvičení v posilovně také výrazně pomáhá předejít úrazům, napravuje svalovou nerovnováhu, rozbije rutinu a zlepší společenský život.

Co tedy může cyklista dělat v posilovně? Odpověď zní jednoduše: všechno. Od zvedání činek až po Zumbu, cvičení HIIT, funkční trénink jako je CrossFit atd. Zkrátka každá činnost ve fitku může zlepšit váš cyklistický výkon. Pojďme se podívat na výhody některých z nich:

Spinning

Spinning, či indoorová cyklistika, jsou dostupné téměř ve všech fitness centrech po celém světě a jsou jedny z nejoblíbenějších. Lekce jsou skupinové za doprovodu motivující hudby a trvají přibližně 45 minut. Jedná se o velmi intenzivní cvičení s častými změnami tempa, což z něj činí skvělé intervalové cvičení pro cyklisty.

Pokud jste nikdy nevyzkoušeli hodiny spinningu, už nečekejte! Jsou zábavné, skupinová atmosféra je skvělá a instruktor dodává extra motivaci zamakat a vytlačit ze sebe poslední kapku potu. Měli byste se dobře hydratovat, přinést si ručník, kalhoty s vložkou a pohodlné fitness tričko, které je vysoce prodyšné a lépe odvádí pot.

Body Pump 

Pokud jste unaveni ze stále stejných silových cvičení pro cyklisty, tato skupinová aktivita vám poskytne novou vlnu motivace. Budete pracovat v rytmu hudby se všemi svalovými skupinami. Procvičíte dosud pravidelně posilované svaly, protože Body Pump zahrnuje dřepy, výpady a mrtvé tahy. Postup je však jiný, protože váhy jsou lehčí a pohyby jsou dynamičtější. Kromě toho trénink zahrnuje také cviky na paže, ramena a tělesné jádro, čímž zapojíte opravdu celé tělo.

Pokud jste cyklista, ale nikdy jste výrazně neposilovali, nebojte se přihlásit na hodiny Body Pump, protože si můžete vybrat odpovídající váhu a instruktor vás rád provede vaší první hodinou. Vaše kosti pocítí rozdíl!

Zumba

Cyklisté nejsou noční ptáci. Chceme-li ráno na kolo, musíme jít brzy do postele. Ani si už nedokážu vybavit, kdy jsem naposledy vyrazil někam na party, tancovat a pít něco ostřejšího než pivko. Proto pár Zumba lekcí měsíčně může posloužit jako skvělá náhražka taneční party, zejména, jste-li milovníkem latinsko amerických rytmů, ačkoli během hodiny zazní i jiné skladby.   

Zumba je aerobní aktivita, která pomáhá zamezit ztuhlosti celého těla, zejména v oblasti boků. Zlepšuje také koordinaci a pomáhá zmírnit stres a snížit napětí těla.

Yoga a Pilates

Drtivá většina fitness center již zahrnuje jógu nebo pilates ve svých programech. Ačkoli se jedná o odlišné aktivity, obě vám pomohou hlouběji poznat vaše tělo kombinací koncentrace, dýchání a pozic. Jóga a Pilates zlepšují flexibilitu, pohyblivost kloubů a rovnováhu – tři nesmírně užitečné výhody pro cyklisty.

Stejně jako u Zumby, ale uvolněnějším způsobem, jsou jóga a pilates vynikající pro očistu mysli, zmírnění stresu a úzkosti, věnování času spojení s naším vnitřním já a zlepšení naší propriocepce (známé také jako kinestezie: smysl pro vlastní pohyb a polohu těla).

HIIT

Od klidného a vyrovnaného stavu pojďme k opačnému pólu: vysoce intenzivní intervalový trénink. Tato aktivita zvýší váš srdeční rytmus pomocí střídání velmi intenzivních, krátkých cviků, při nichž se dostanete na hranice svých možností, s mírnými okamžiky odpočinku (aktivní nebo neaktivní). Cvičení trvá přibližně 10-15 minut. Zdá se vám to příliš krátké? Jakmile vyzkoušíte třídu HIIT, dejte nám vědět, jaké to bylo!

Tento typ tréninku se provádí s vlastní váhou nebo pomocí kettlebell ke zvýšení obtížnosti. Existuje nekonečná kombinace cviků jako kliky, dřepy, jumping jacks skoky nebo burpees (tzv. angličáky). Tímto cvičením dosáhneme nastartování metabolismu, potrénujeme všechny svalové skupiny a nabíráme sílu a vytrvalost – což je mimořádně užitečné, když je třeba na kole zamakat.

Funkční trénink a Crossfit

Dosud jsme mluvili o aktivitách nebo cvičebních schématech, které mohou být prospěšné pro cyklistický výkon. Ale co když potřebujeme něco, co nám pomůže zlepšit pohyb a tělesnou aktivitu na denní bázi? Odpověď zní funkční trénink. Nic vám to neříká, ale když řeknu: CrossFit, jsem si jist, že víte. Stále více fitness center zahrnuje tento typ cvičení do svého programu, ale můžete také jít do speciálního CrossFit boxu ve vašem sousedství a uvidíte sami.

CrossFit je vysoce intenzivní funkční cvičení zahrnující disciplíny, jako je vzpírání, atletika a gymnastika. Budete běhat, dělat dřepy, nosit med míč nebo bouchat kladivem do pneumatiky. Na rozdíl od jiných silových cvičení rozvíjí skutečnou sílu, kterou pak můžete použít na kole nebo ve svém každodenním životě. Pokud jste zapálený cyklista, možná se obáváte přílišného nárůstu svalové hmoty, ale trénujete-li CrossFit za účelem celkového posílení těla, jednou nebo dvakrát týdně, není důvod se obávat.

Toť jen několik z mnoha příkladů aktivit, které může cyklista vyzkoušet ve fitness centru. Nespěchejte hned do zóny s činkami a cvičebními stroji, určitě nejdříve zkontrolujte jaké lekce v centru nabízejí a vyzkoušejte je. Kromě toho nás pandemie Covid-19 naučila, že vše, co potřebujeme, je fitness tričko, tepláky, nějaká představivost a většinu těchto činností můžeme dělat klidně i doma.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články