culotte 4a111e92 6ec1 42d3 befa 5394c24f3d21

Jak si vybrat správné cyklistické kraťasy

Pokud chcete vědět, které kraťasy koupit a která vložka je pro vás nejlepší, udělejte si pár minut čas a přečtěte si tento článek, který vám při výběru vhodných cyklistických kraťasů poslouží, ať už s cyklistikou začínáte a nebo už nějakou dobu jezdíte.

Cyklistické kraťasy jsou základním oděvem cyklisty a skládají se ze tří základních prvků: vložka, kšandy a lycra. Na základě jejich kvality a zakončení rozdělujeme kraťasy do vyšší, střední a základní třídy. Ceny v těchto kategoriích se budou různit podle daných charakteristik a účelů cílové skupiny, která je bude používat. To však neznamená, že nejlepší cyklistické kraťasy jsou jen pro opravdové nadšence, ale cena bude v rozhodování určitě důležitá.

Vložka

Nejdůležitější prvek poskytující pohodlí v sedle třemi základními způsoby:

  1. Absorbuje část tlaku tělesné hmotnosti při sezení v sedle.
  2. Tlumí vibrace vozovky.
  3. Snižuje tření způsobené šlapáním.

K dosažení těchto tří bodů, bez nadměrného vytváření tepla, potu a vlhkosti, jsou vložky vyrobeny z pěny a mohou obsahovat gelové vložky nebo uhlíkové nitě. Pěny jsou v různých složeních, strukturách a hustotách. UPOZORNĚNÍ, nemluvíme o tloušťce, protože větší tloušťka neznamená více pohodlí, ale o větší hustotě. Čím je silnější, tím větší váhu podporuje.

Vložky obvykle kombinují pěny s různou hustotou. V oblastech, kde dochází k většímu tlaku (ischie), je hustší a v oblastech s menším tlakem (genitálie) je o něco méně hustá. V oblastech bez tlaku, ale s velkým třením, je pěna tenká, aby chránila třísla před třením a odváděla pot a zabraňovala přebytečné vlhkosti.

Nejlepší vložky nabízejí vysoce kvalitní viskoelastické pěny schopné dlouhodobě odolávat velkému tlaku. Gelové vložky se používají ke zvýšení ochrany v oblastech, které jsou často v kontaktu se sedlem, aby odolaly hmotnosti, nárazům na silnici a vibracím. Poskytují více pohodlí, ale menší prodyšnost, protože gel není prodyšný materiál.

Dámské cyklistické kraťasy mají specifické vložky přizpůsobené anatomickým rozdílům v oblasti ischie, genitálií a perianálu. K dispozici jsou také speciální vložky pro časovky, kde se tlak koncentruje v perianální oblasti, nebo vložky se sníženou velikostí a nízkou hustotou pro triatlon, aby se zabránilo hromadění nadměrné vlhkosti a tření během závodu.

Převážná většina cyklistických kraťasů, dokonce i těch nejkvalitnějších, má vložky s pěnami vyrobenými z antibakteriálních, hypoalergenních a protizápachových materiálů.

Vložka, jako nejdůležitější část cyklistických kraťasů, definuje cenové rozpětí a obvykle nejdražší cyklistické kraťasy obsahují nejlepší vložky. V kraťasech středního dosahu najdete velmi dobré vložky, což pravděpodobně znamená, že došlo ke kompromisu za cenu nákladů na některé další prvky.

Kšandy

Ačkoli existují modely bez kšand, pro cyklistiku je nedoporučujeme, pokud to není nutné z nějakého osobního důvodu. Cyklistické kraťasy s kšandami jsou zkrátka mnohem lepší, protože lépe sedí, drží na místě a zabraňují klouzání nebo pohybu vložky při jízdě.

Kvalitní kšandy musí být elastické, ale také pevné a prodyšné. Jsou klíčovou součástí kraťasů, protože způsob, jakým je vnímáte, když je chytíte, natáhnete a dáte si je na ramena, nám hodně říká o celkové kvalitě kraťasů. Špičkové kšandy jsou lehké, měkké, pevné, elastické a prodyšné, ale zároveň odolné a tyto vlastnosti lze najít pouze u špičkových kraťasů, jako jsou SRX od společnosti Siroko.

Kšandy a cyklistické kraťasy pro ženy jsou speciálně navrženy, aby se přizpůsobily dámskému hrudníku. Nabízejí se různé varianty: 

  • Kšandy se speciálně zakřivenými a tvarovanými popruhy, aby se zabránilo tlaku na prsa.
  • Kšandy s popruhy mírně zakřivenými do stran, aby nešly rovnou přes prsa.
  • Překřížené kšandy s jedním popruhem v oblasti prsou.

Každá možnost má své klady a zápory, protože každá žena má jinou velikost prsou a to, co funguje u jedné, je pro druhou nepříjemné.

Ať už si vyberete cokoli, jste-li žena nebo muž, zvolte široké a ploché kšandy. Úzké kšandy vyvíjejí větší tlak a pokud jsou na nich nějaké švy nebo drsné hrany, mohou být velmi nepříjemné.

Lycra 

Před vynálezem tohoto syntetického vlákna (1958) jezdili naši předkové na kolech ve svém každodenním oblečení. První cyklistické kraťasy se objevily na konci 19. a na počátku 20. století spolu s rostoucí popularitou jízdních kol. V té době byly kraťasy vyrobeny z vlny, univerzálnější a pružnější než jiná přírodní vlákna, ale ne tak měkké jako dnešní vlněné oděvy. Teprve ve 40. letech 20. století se začaly používat syntetické tkaniny, jako je nylon, nebo přírodní tkaniny, jako je hedvábí. Revoluce přišla s prvním použitím lycry v cyklistice v polovině 70. let.

Tato krátká historie tkanin používaných k výrobě kraťasů nám pomáhá vysvětlit, proč je lycra nejpoužívanější látkou v cyklistice. Její lehkost, pružnost, pevnost a prodyšnost jsou nezbytné pro dosažení pohodlí na kole, ale ne všechny lycrové tkaniny jsou stejné. Existuje mnoho kombinací, pokud jde o složení, hmotnost a hustotu.

Špičkové cyklistické kraťasy obsahují lehčí a lépe padnoucí elastanové tkaniny pro větší pohodlí. Jak postupujeme dolů po žebříčku, složení elastanu se mění, ale vždy musí být zachována dobrá prodyšnost, aby byl odveden pot, oděv dobře seděl a vložka zůstala na svém místě.

Cyklistické kraťasy se skládají z několika částí nazývaných panely, které mohou být vyrobeny z různých typů lycry, protože v některých oblastech potřebujete větší pevnost a v jiných větší prodyšnost. Více panelů nemusí vždy znamenat vyšší kvalitu, protože existují také špičkové šortky s velmi malým počtem panelů, ale obecně platí více panelů rovná se lepší střih, a tedy lepší cyklistické kraťasy. Švy, které spojují tyto panely, musí být vnější, ploché a odolné, aby nedocházelo k odírání, zachytávání a roztržení.

Cyklistické kraťasy musí dobře držet kolem stehen, aby se nehrnuly nahoru. Existují různé typy úchytek kolem nohou. Elastické pásky jsou nejzákladnější, u modelů střední třídy tyto pásky obsahují extra gumové polstrování a u špičkových typů je navíc vnitřní úchytný pás vyrobený z materiálů jako je sylikon.

Na závěr vám dáme tři rady:

  1. Vyberte správnou velikost. Příliš velké kraťasy nebudou správně sedět,a jsou-li příliš malé budou naopak těsné. Podívejte se na tabulku velikostí značky.
  2. Nenoste spodní prádlo pod kraťasy.
  3. Použijte sedlo, které odpovídá vaší velikosti a typu jízdy na kole, a ujistěte se, že je ve správné poloze.

Jak již bylo řečeno, uvědomujeme si, že nákup dobrých cyklistických kraťasů může být docela nákladný, ale přemýšlejte o tom, kolik času v sedle strávíte. Pokud vydělíte cenu všemi hodinami v sedle, zjistíte, že větší investice je správné rozhodnutí.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinná pole jsou označena *

Doporučené články