inicio mtb f74a81d3 7eac 4f2c 9f94 dcf01e752abc

8 perusvinkkiä maastopyöräilyn aloittamiseen

Kukaan ei ole seppä syntyessään. Jopa omassa lajissaan kokeneimmat maastopyöräilyn aloittavat maantiepyöräilijät tekevät keltanokille tyypillisiä virheitä. Noudata tätä perusopasta pitääksesi hauskaa MTB-pyöräsi selässä aivan ensihetkistä alkaen, sillä kaikkein osuvimmin maastopyöräilyä lajina kuvailee se, kuinka viihdyttävää se voi parhaimmillaan olla. Siirrytäänpä ensimmäiseen vinkkiimme:

Pidä hauskaa

mtb 02

Maastopyöräilyssä on kyse silkasta adrenaliinista ja hauskanpidosta samalla, kun pääsee nauttimaan luonnosta, joten unohda aluksi haasteet ja kova treenaaminen. Ensimmäinen asia, joka pitää mielessä on se, että lähdet pyöräilemään nauttiaksesi ajamisesta. Tulet myöhemmin saamaan paljon mahdollisuuksia itsesi haastamiseen ja hikoiluun maastopyöräsi selässä, mutta jos ensimmäinen maastopyöräilykertasi ei päätykään leveä hymy naamalla, voi satulaan palaamisen kynnys olla suurempi.

Valitse oikeanlainen pyörä

Valitse maastopyörä, joka sopii sinulle ja tarpeisiisi, niin vältyt pettymyksiltä. Pähkinänkuoressa:

  • Valitse oikea koko. Tässä on opas koon valintaan, mutta on parasta kysyä neuvoa kaupasta, josta olet ostamassa pyörää saadaksesi oikean koon sekä pyörän säätämiseksi mittoihisi sopivaksi.
  • Älä harkitse enduro- ja alamäkimäkipyöriä. Nämä versiot ovat liian “radikaaleja” aloittelijalle. Cross-country-maastopyörä eli XC-pyörä (ilman takajousitusta tai täysijousituksella) on täydellinen vaihtoehto alkuun pääsemiseksi. Down-country-maastopyörä (täysijousitettu XC-pyörä hienoisella lisäiskunvaimennuksella) on myöskin loistava vaihtoehto MTB-aloittelijoille, sillä se sopeutuu helposti eri tyyppisiin maastoihin. 
  • Unohda 26- ja 27,5-tuumaiset pyörät (niitä löytyy edullisesti käytettyjen pyörien markkinoilta, sillä niitä on hyvin vaikeaa myydä eteenpäin. 29-tuumainen rengaskoko on nykyisin standardi. Jos olet hieman lyhempi, voi 27,5-tuumainen sopia sinulle.
  • Etujousitus, kävi miten kävi. Vähintään 100 mm:n sellainen. Harkitse täysijousitettua mallia lisäkäyttömukavuutta tuomaan tai silloin, kun aiot usein ajaa vaikeassa maastossa. Pidä kuitenkin mielessä, että nämä mallit ovat kalliimpia ja painavampia.
  • Alumiini vai hiilikuitu? Alumiininen maastopyörä varustettuna hyvillä osilla on aloittelijalle parempi, kuin hiilikuitupyörä huolaatuisemmilla osilla.
  • Avopolkimet (flätit, flat-polkimet) vs. lukkopolkimet. Jos sinulla on maantiepyöräilytaustaa, on vastaus ilmiselvä: lukkopolkimet. Valitse avopolkimet vain, jos sinulla ei ole lainkaan kokemusta ja aiot ajaa helpoilla poluilla tai radoilla. Muutoin on aina parempi käyttää lukkopolkimia ja harjoitella klossien kiinnittämistä ja irrottamista, mikä tuokin meidät seuraavaan vinkkiimme.

Opi tuntemaan maastopyöräsi läpikotaisin

Nyt kun hallussasi on upouusi pyöräsi, täytyy sinun opetella käyttämään kaikkia sen osia: lukkopolkimia, vaihteita, jarruja, jousitusta ja niin edelleen. Kokeile sitä aluksi tasaisessa ja helpossa maastossa nähdäksesi, kuinka mikäkin toimii, ennen kuin suuntaat maastoon.

Muista, että pyörä käyttäytyy ja reagoi eri tavalla riippuen maastosta ja olosuhteista 

(kun ajat kuivalla ja kiinteällä tiellä, kuivalla soralla tai hiekalla, kosteassa ja mutaisessa maastossa tai suorastaan märällä alustalla). Kuhunkin tilanteeseen liittyy monia mahdollisia muuttujia ja sen lisäksi sinun on myös pidettävä mielessä muitakin tekijöitä, kuten sitä, pyöräiletkö ylä- tai alamäkeen, ajatko tasaisella maalla tai onko matkalla kaarteita. Kaikki voi vaikuttaa pyöräsi suorituskykyyn, minkä vuoksi sinun tulisikin noudattaa seuraavaa vinkkiä.

Ole varovainen ja realistinen

Erityisesti muutamat ensimmäiset kerrat, kun nouset uuden pyöräsi selkään. Liiallinen itsevarmuus on yksi suurimmista virheistä, joita pyöräilijä voi tehdä, hänen kokemustasostaan riippumatta. Älä yritä ajaa liian nopeasti tai liian pitkiä matkoja liian pian.

mtb 01

Maastopyöräily ja maantiepyöräily ovat hyvin erilaisia lajeja. Jos olet kokenut maantiepyöräilijä, saatat olla vahva ja hyvässä kunnossa, mutta aloittelijalla ei maastopyöräilytekniikka ole vielä hallussa, joten varovaisuutta tulee noudattaa.

Älä myöskään luota liikaa muiden maastopyöräilijöiden neuvoihin, sillä mikä heille on “helppoa” ja “normaalia”, on aloittelijalle todennäköisesti liian suuri haaste. Älä myöskään yritä seurata tai matkia kokeneiden maastopyöräilijöiden tekemisiä.

Pyöräile oikeassa seurassa

Jos mahdollista, etsi kaveriporukka, jossa pyöräillä. Ideaalitilanteessa pyöräilyporukkaan kuuluisi muutama (korkeintaan 5–6) jotakuinkin sinun kanssasi samalla tasolla oleva pyöräilijä. Myös hyvä henki on tärkeää. Tarkoituksena on nauttia ajamisesta ja viettää aikaa yhdessä.

Vältä “ammattipyöräilijöiden” tai kokeneiden maastopyöräilijöiden kanssa ajamista, sillä silloin kellään ei ole hauskaa. Päädyt aina vetämään itsesi piippuun, kun taas pro-pyöräilijä ei pääse ikinä ylittämään itseään.

Jos sinulla ei ole muita vaihtoehtoja, pyöräile yksin. Ilmoita kuitenkin perheellesi asiasta ja suunnittele reitti ja tutustu siihen etukäteen ja jos mahdollista, varmista, että reitilläsi kulkee paljon muitakin pyöräilijöitä tai vaeltajia siltä varalta, että satut tarvitsemaan apua.

Valmistaudu matkalle

Tämän vinkin noudattaminen on erityisen tärkeää, jos aiot mennä kauas kotoa tai suunnittelet viettäväsi suuren osan matkastasi syrjäisillä reiteillä. Sinun tulisi suunnitella matkasi tutustuaksesi maaperään ja säähän sekä varustautuaksesi asianmukaisesti.

Pyöräilykypärä on välttämätön varuste. Markkinoilla on erityisesti maastopyöräilyä varten valmistettuja kypäriä, jotka on varustettu visiireillä ekstrasuojaa tuomaan. Myös hanskat ovat välttämättömyys turvallisuutta ja ajomukavuutta ajatellen. Mitä perusvaatteisiin ja -asusteisiin tulee, kattavat pyöräilylasit, bib-shortsit ja pyöräilypaita kaikista oleellisimmat varusteet yli kahden tunnin matkoja varten. Jos pyöräilet kylmässä tai sateisessa säässä, tarvitset myös talvivaatteet, sadetakin ja vedenpitäviä asusteita.

Kun olet valmistellut matkasuunnitelmasi ja hankkinut asianmukaisen vaatetuksen, täytyy sinun enää ottaa mukaan täyteen ladattu matkapuhelin, hieman rahaa, vettä ja ruokaa (mieluummin liikaa kuin liian vähän). Lisäksi tarvitset korjaustyökalusarjan (oikeankokoisen sisäkumin, pumpun, paikkoja, rengasvipuja, monitoimityökalun ketjunkatkaisijalla sekä ketjulukon), jonka voit laittaa satulalaukkuusi, työkalupulloosi tai nesteytysjärjestelmääsi kaikkien muiden tässä kappaleessa mainitsemiemme esineiden kanssa.

Pidä pyörä hyvässä kunnossa

Kaikki suunnittelusi voi valua hukkaan, jos unohdat asianmukaisen pyörän huollon. Maastopyöräilyssä pyörän ja sen osien kuluminen on huomattavasti voimakkaampaa kuin maantieajossa.

mtb 03

Sen lisäksi, että puhdistat pyöräsi välttääksesi pölyn, mudan ja lian kertymisen, muista tarkistaa kaikki osat ennen matkalle lähtemistä. Näin sinun ei tarvitse palata takaisin johtuen puhjenneesta kumista, vaihteesta, joka ei mene kunnolla päälle, toimimattomista jarruista tai voimansiirrosta, joka siirtää korkeintaan ajatuksesi pyöräilyharrastuksen lopettamiseen.

Säännöllinen pyörähuolto pyöräkorjaamolla, johon luotat, säästää sinulta vaivaa ja rahaa. Voit käyttää tämän tilaisuuden myös puhuaksesi huolistasi sekä saadaksesi neuvoja tai tietoa järjestetyistä ryhmäajotapahtumista.

Poistu mukavuusalueeltasi

Neljäs vinkkimme oli olla varovainen ja realistinen, mutta älä kuitenkaan liioittele sitä – onhan tässä loppujen lopuksi kyse maastopyöräilystä. Osa hauskuutta on vaatteiden likaantuminen, pyörän sutiminen kovaa jarruttaessamme, kaatumiset yritettyämme oman taitotason ulottumattomissa olevaa asiaa, jalan maakosketus älyttömän jyrkässä nousussa sekä jarruista irti päästäminen alamäessä. Pyri haastamaan itseäsi hieman lisää joka viikko parantaaksesi taitojasi ja voimatasojasi, mutta muista kuitenkin turvallisuus, huolellisuus ja realistisuus. Älä yritä nousta seuraavaksi Nino Schurteriksi tai Maja Włoszczowskaksi yhdessä vuodessa. Muista, että nämä sveitsiläis- ja puolalaisajajat olivat maastopyöräilyammattilaisia, kun heidän pyöränsä olivat vasta 26-tuumaisia. Lisäksi niissä oli kolme eturattaan hammaspyörää ja jos pyöriä ei olisi varustettu nousukahvoilla, eivät ne olisi näyttäneet maastopyöriltä lainkaan.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit