inicio mtb 521c4cee 08af 4faf b977 f8e6c64b940f

8 Basistips om te beginnen met mountainbiken

  • MTB
  • 7 minuten lezen

ledereen wordt als beginner geboren. Zelfs de meest ervaren wielrenners die beginnen met mountainbiken maken beginnersfouten. Volg deze basisgids om vanaf het eerste moment plezier te hebben op de MTB, want als er één ding is dat mountainbiken definieert, dan is het wel hoe vermakelijk het kan zijn. Hier is onze eerste tip: 

Heb plezier

mtb 02

Mountainbiken is pure adrenaline en plezier hebben in contact met de natuur, dus vergeet uitdagingen en training om mee te beginnen. Het eerste wat je in gedachten moet houden is dat je erop uitgaat en trapt om van de rit te genieten. Er zal genoeg tijd zijn om jezelf te pushen en te zweten op je mountainbike, maar als je de eerste dag niet afsluit met een grote glimlach op je gezicht, zal het moeilijk zijn om weer op het zadel te stappen.

Kies de juiste fiets

Kies een mountainbike die bij jou en je behoeften past om teleurstelling te voorkomen. In een notendop:

  • Kies de juiste maat. Hier is een handleiding, maar het is het beste om advies te vragen in de winkel waar je de fiets koopt, zowel om de juiste maat te krijgen als om de fiets aan je maten aan te passen.
  • Sluit enduro of downhill mountainbikes meteen uit. Deze modellen zijn te “extreem” voor een beginner. Een cross-country mountainbike (hardtail of full-suspension) is perfect om mee te beginnen. Een down-country mountain bike (een crosscountry fiets met volledige vering en wat extra schokdemping) is een andere goede optie voor beginnende MTB’ers, omdat hij zich gemakkelijk aanpast aan verschillende soorten terrein.  
  • Vergeet 26″ en 27,5″ fietsen (je vindt goede koopjes op de tweedehands markt juist omdat ze zo moeilijk te verkopen zijn). Een 29 inch wiel is tegenwoordig de standaardmaat. Als je wat kleiner bent, kan een 27,5 inch ook goed voor je werken.  
  • Kies sowieso voor voorvering. 100 mm minimum. Overweeg een volledig geveerd model voor extra comfort of als je vaak te maken hebt met ruw terrein, maar houd er rekening mee dat deze duurder en zwaarder zijn.
  • Aluminium of carbon? Een aluminium MTB met goede onderdelen is beter voor een beginner dan een carbonfiets met onderdelen van mindere kwaliteit.
  • Vlakke vs Clipless Pedalen. Als je ervaring hebt met fietsen op de weg, is er geen twijfel mogelijk: clipless. Kies alleen voor platte pedalen als je geen enkele ervaring hebt en je van plan bent om op makkelijke paden of wegen te rijden. Anders is het altijd beter om clipless pedalen te gebruiken en het in- en uitklippen te oefenen, wat ons bij het volgende punt brengt:

Raak vertrouwd met je mountainbike

Nu dat je je gloednieuwe fiets hebt, leer alle onderdelen te gebruiken: clipless pedalen, versnellingen, remmen, ophanging, etc. Probeer het uit op vlak, gemakkelijk terrein om te zien hoe alles werkt voordat je off-road gaat.

Let op, de fiets gedraagt en reageert anders, afhankelijk van het terrein en de omstandigheden (droog op een verharde weg, droog op grind of zand, vochtig en modderig of gewoon nat). Elke situatie heeft veel variabelen, en daarnaast moet je rekening houden met extra factoren zoals of je klimt, daalt, op een vlakke ondergrond rijdt of bochten neemt. Alles kan van invloed zijn op de prestaties van je fiets, dus…

Wees voorzichtig en realistisch

Vooral de eerste paar keer dat je op je nieuwe fiets stapt. Overmoed is een van de grootste fouten die een fietser kan maken, ongeacht zijn of haar ervaring. Probeer niet te snel, te ver, te hard te gaan.

mtb 01

Mountainbiken is niet te vergelijken met fietsen op de weg. Je bent misschien fit en sterk, maar je mist de techniek, dus wees voorzichtig.

Vertrouw niet op het advies van andere fietsers, want wat voor hen “gemakkelijk” of “normaal” is, zal voor jou op dit moment waarschijnlijk een te grote uitdaging zijn. Probeer niet om meer ervaren mountainbikers te volgen of na te doen.

Ga fietsen met de juiste mensen

Zoek als het kan een groep vrienden om mee te fietsen. Idealiter zijn het er een paar (hooguit 5-6), min of meer van jouw niveau en met een “goede vibe”. Het belangrijkste is om van de rit te genieten en samen een leuke tijd te hebben.

Ga niet op pad met “profs” of ervaren fietsers want niemand zal een leuke tijd hebben. Je zult altijd ver over je grenzen gaan, terwijl zij ver onder hun grenzen blijven.   

Als je niet anders kunt, ga dan alleen fietsen, laat het je familie weten, plan of leer de route kennen en, indien mogelijk, zorg ervoor dat het een gebied is dat door wandelaars of andere fietsers wordt bezocht voor het geval je hulp nodig hebt.

Bereid je voor op de rit

Vooral als je ver van huis gaat of van plan bent een groot deel van de route van de gebaande paden af te wijken. Je moet de rit plannen zodat je het terrein en de weersomstandigheden kent en goed bent uitgerust.

Een helm is essentieel. Er zijn helmen speciaal voor MTB’s met een vizier dat extra bescherming biedt. Handschoenen zijn ook een must voor veiligheid en comfort. Een fietsbril, fietsbroek en wielershirt behoren tot de basisuitrusting op het gebied van kleding en accessoires zodat je makkelijk 2 uur op pad kunt. Als je ook op stap gaat bij koud of regenachtig weer, zoek dan winterkleding, een regenjas en waterdichte accessoires.

Als je je route hebt uitgestippeld en de juiste kleding hebt aangetrokken, hoef je alleen nog maar een opgeladen mobiele telefoon, wat geld, water en eten (beter te veel dan te weinig) en een gereedschapsset (de juiste maat binnenband, pomp, pleisters, bandenlichters, multitool met een kettingbreker en een snelkoppeling) mee te nemen, die je in een zadeltas, een opbergfles voor gereedschap of in een hydratatiepack kunt stoppen, samen met de andere in deze paragraaf genoemde zaken.

Houd je fiets in goede conditie

Al je planning kan in duigen vallen als je het juiste fietsonderhoud vergeet. Bij mountainbiken is de slijtage van de fiets en de onderdelen veel groter dan bij fietsen op de weg.

mtb 03

Naast het schoonmaken van je fiets om ophoping van stof, modder en vuil te voorkomen, moet je alle onderdelen controleren voordat je op pad gaat. Zo hoef je niet terug te gaan vanwege een lekke band, een versnelling die niet goed aangrijpt, remmen die niet werken of een aandrijflijn die je alleen maar gek maakt.

Regelmatig fietsonderhoud in een vertrouwde werkplaats bespaart je moeite en geld. Je kunt deze gelegenheid ook gebruiken om je twijfels te bespreken, advies te vragen of informatie in te winnen over georganiseerde groepsritten.

Stap uit je comfortzone

Onze vierde tip is om voorzichtig en realistisch te zijn, maar niet te overdrijven – het is tenslotte mountainbiken. Een deel van het plezier is vies worden, het wiel horen slippen als we hard remmen, vallen omdat we te ver zijn gegaan, de grond raken met onze voet op een waanzinnig steile klim, de remmen een beetje loslaten op afdalingen….Zoek elke week een kleine uitdaging om je vaardigheden en kracht te verbeteren, maar hou het veilig, voorzichtig en realistisch. Probeer niet om in één jaar Nino Schurter of Maja Włoszczowska te worden. Vergeet niet dat de Zwitser en de Poolse MTB-profs waren toen hun fietsen nog maar 26″ waren, drie kettingbladen hadden en er zonder de bar-ends op het stuur niet eens als mountainbikes uitzagen.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen