cover b264dbe0 68db 488b 9ee3 e582c05e30f3

Hoe Kies Je Het Beste Wielershirt?

Wij hebben een eenvoudige handleiding met tips en adviezen opgesteld, om je te helpen beslissen welk wielershirt het beste bij je past.

Soorten wielershirts

Deze twee worden het meest gedragen:

Met korte mouwen. Essentieel voor de zomer, maar ook voor warme en milde klimaten. Elke zomer is anders, dus afhankelijk van het weer kan het gecombineerd worden met een mouwloze mesh ondershirt.

Met lange mouwen. Aanbevolen voor de lente en de herfst, moet worden gecombineerd met een thermische ondershirt. Dit kan een mesh ondershirt zijn voor warmer weer of een merinowol ondershirt voor lagere temperaturen.

Stoffen

Synthetische vezels zoals: polyester, spandex, nylon en lycra. Ze zijn allemaal ademend en elastisch, maar sommige meer dan andere. Afhankelijk van de samenstelling van het wielershirt zal het meer of minder elastisch, licht, ademend en duur zijn.

Natuurlijke vezels, zoals merinowol. Een extreem koudebestendige en sneldrogende stof, die vaak wordt gebruikt voor ondershirts. Het houdt je warm en droog, zelfs als je zweet. Het wordt ook gebruikt in wielershirts, die kunnen worden gemaakt van 100% merinowol of van een mengsel van wol en synthetische stoffen voor een betere pasvorm en meer elasticiteit.

De overgrote meerderheid van de wielershirts is voorzien van zonwerende stoffen, maar het gebruik van zonnebrandcrème in gebieden met veel ultraviolette straling is van essentieel belang bij het fietsen.

Als je van plan bent om je eerste wielershirt te kopen, vergeet dan niet om rekening te houden met allergieën of huidreacties op verschillende stoffen.

Maat en pasvorm

Zorg ervoor dat je je maten neemt en kijk naar de maattabel van het merk, want elk merk valt anders en elk lichaam is uniek.

De pasvorm wordt altijd gespecificeerd door het merk en kan meer of minder strak zijn, afhankelijk van de snit en de elasticiteit van de stof. Over het algemeen zijn de wat goedkopere wielershirts minder strak dan duurdere varianten.

Zoals we al zeiden, elk lichaam is uniek en dat geldt ook voor fietsers. Er zijn recreatieve fietsers die de voorkeur geven aan nauwsluitende wielershirts, terwijl sommige echte fietsverslaafden kiezen voor een lossere pasvorm. De sleutel is comfort en zorgen dat het wielershirt past bij je lichaam en je smaak, voor meer vrijheid tijdens het rijden.

Vergeet niet dat een wielershirt is ontworpen om in fietshouding op de fiets te zitten, dus het is volkomen normaal dat het shirt aan de achterkant langer is dan de voorkant. Het is ook normaal dat de trui wat strakker is bij de schouders.

Afwerking en details

Het verschil tussen een wielershirt van hoge en lagere kwaliteit zit hem in de details. Hoe beter de afwerking, hoe beter het shirt. De meest elementaire details zijn de volgende:

  1. Twee of drie achterzakken voor energie gels en repen, mobiele telefoon, reserveonderdelen/tools, enz.
  2. Een goede rits die soepel glijdt en niet vast komt te zitten in de stof. 
  3. Platte naden en een nette afwerking om schuren en scheuren te voorkomen. 
  4. Antislip elementen om te voorkomen dat je wielershirt beweegt.

In high-end, duurdere wielershirts kunnen we verbeteringen vinden zoals:

  1. Laser-cut mouwen voor een perfecte pasvorm op de armen.
  2. Microgeperforeerde stof of gaas onder de oksels, aan de zijkanten en de achterkant voor een betere ventilatie.
  3. Achterzakken met rits om je sleutels, ID, geld, etc. veilig te bewaren.
  4. Elastische binnenbanden met extra grip op de heup.

Ontwerp en kleuren

Een jersey is het ultieme kledingstuk in de wielersport. De meest legendarische wielrenners denken altijd aan jerseys, teams, ontwerpen en kleuren. Het kiezen van een wielershirt op basis van het ontwerp is net zo belangrijk als alle voorgaande punten. Zelfs als een wielershirt je perfect beschermt en perfect past, als het ontwerp je niet bevalt zal je het niet dragen en zal het waarschijnlijk onderin de kast belanden.

Ieder zijn eigen smaak, maar bij de keuze van een wielershirt moet je ook rekening houden met de veiligheid. Behalve dat je je goed voelt, zijn kleuren en dessins essentieel om je zichtbaarheid op de weg te garanderen.

Felle, opvallende kleuren en ontwerpen zijn effectief gebleken in het verbeteren van de zichtbaarheid op grote afstand bij daglicht, maar reflecterende details zijn ook van cruciaal belang. Of je nu kiest voor een felle of een donkergekleurde jersey, zorg ervoor dat hij zeer reflecterende elementen bevat.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen