cuidar 05150930 5674 498e 8b38 3c0d6de6a7a8

Hvordan ta vare på sykkelklærne dine

Du kommer hjem etter en slitsom sykkeltur, uten energi, sulten, tørst og trenger dusj og god hvile. Det siste du har lyst til å gjøre er å vaske sykkelklærne du nettopp brukte. Hver syklist har gått gjennom dette, men siden du har hatt glede av (eller har lidd deg gjennom) turen med disse klærne på, må du ta noen minutter av tiden din for å gi dem litt skikkelig vask og stell; klær fortjener det de også. Og vær så snill, ikke la familiemedlemmer eller andre nære og kjære gjøre jobben for deg. Hvis du kan nyte fritiden din har alle andre også rett til å nyte sin egen.

Sykkelklær er veldig spesifikke, derfor krever de spesiell forsiktighet og oppmerksomhet. De er designet for å tilpasse seg kroppen din, gir full komfort og topp ytelse mens du sykler. For å oppnå dette er stoffene som brukes i sykkelklær laget av fibre som er forskjellige fra de som brukes i hverdagsklærne dine, og det er derfor vi ikke kan vaske dem på samme måte. Vi må følge produsentens instruksjoner nøye og ta godt vare på dem for å unngå andre problemer eller skader enn de som er forårsaket av naturlig slitasje.

Sjekk først vaskeinstruksjonene på etiketten og se om det er noen forslag til hvilke vaskeprodukter du bør bruke. Ikke alle sykkelklær trenger samme type pleie, så det er viktig å vite hvilke gjenstander som ikke må gå inn i vaskemaskinen og hvilke som kan.

Vask sykkelklærne dine

Håndvask sykkelklærne dine med nøytral såpe. Bruk av spesifikke vaskemidler for sportsklær er også et alternativ, men sørg for at det er så nøytralt som mulig, uten tilsatt parfyme eller tøymykner.

Hvis mulig, vask klærne samme dag som du brukte dem. Selv et lett kaldtvannsskyll for hånd er nok hvis det ikke er for skittent eller svett. Hvis du svetter mye og klærne er skitne, er det best å la dem ligge i bløt omtrent en halv time i kaldt vann med litt såpe og vaske dem for hånd. Ikke la de ligge i bløt for lenge, fordi det ikke er bra at stoffet blir liggende i vann i flere timer. Her er et triks for å vaske sykkelklærne: ta en dusj med dem på, bruk nøytral såpe og skrubb dem uten å ta dem av, og ta dem av for å skylle og vri dem opp. Dette fungerer bra for sommerklær, men det er ganske vanskelig når det gjelder vinterklær, for eksempel sykkeljakker og lange bukser.

Bruk aldri varmt vann; 30 ° C på det meste. Tekniske sykkelklær er for det meste laget av syntetiske fibre som ikke liker å bli vasket i varmt vann. Dessuten er mange sykkelplagg laget av høytekniske stoffer med pustende, isolerende eller vanntette egenskaper. Varmt vann vasker dem raskere bort.

Hvis du av en eller annen grunn ikke kan vaske klærne dine for hånd, og du må bruke en vaskemaskin, følg disse anbefalingene:

  • Ikke bland hverdagsklærne dine med sykkelklærne dine.
  • Lukk alle glidelåser, borrelåser og andre plaggfester.
  • Legg sykkelklærne ut og inn i en tøypose med netting. Dette vil beskytte både fargen og stoffet på plagget.
  • Vask klærne i kaldt vann (maks 30 ° C) ved å bruke en kort vaskesyklus og lite sentrifugering. Mange vaskemaskiner har spesifikke programmer for sportsklær.
  • Ikke la dine våte eller fuktige klær ligge inne i vaskemaskinen. Heng dem opp så snart som mulig for å unngå dårlig lukt og forringelse av stoffet.

På den annen side er her en liste over ting du må unngå når du vasker sykkelklærne dine:

  • Ikke bruk tøymykner eller blekemiddel. Tøymykner danner et lag på klærne dine som gjør at de mister pusteevnen. Blekemiddel ødelegger fibre.
  • Ikke bruk tørketrommel heller. Høye temperaturer i tørketrommelen kan forårsake alvorlig skade og krymping av plagget.
  • Sykkelklær skal aldri strykes: de er rynkefrie av design.

Hvis du er utmattet, har det travelt, noe som haster, eller hvis du føler deg lat, her er våre tre tips:

  • Hvis du ikke kan vaske den så snart du kommer hjem, men du kan gjøre det om noen timer, kan du la dem ligge i bløt i kaldt vann til du kan vaske det for hånd.
  • Hvis du ikke kan vaske dem samme dag, må du henge dem på et godt ventilert sted for å bli kvitt svetten. Prøv å vaske den så snart som mulig, for når svetten tørker, klamrer den seg til stoffet og skader integriteten på grunn av ammoniakk og salter, og bidrar til utvikling av ubehagelig lukt.
  • Ikke legg sykkelklær i skittentøyskurven sammen med resten av skittentøyet, da det vil absorbere dårlig lukt og kan havne i vaskemaskinen ved en lang vaskesyklus med vaskemidler og tøymykner. I utgangspunktet alt som produsenter ikke anbefaler. Hvis du er heldig tar ikke plagget skade, men det vil mest sannsynlig bli hektet i trommelen eller fanget på et annet plagg. I tillegg bidrar det betydelig til forverring av stoffet og forkorter levetiden.

Noen hjemmelagde løsninger for vask av sykkelklær?

Du vil finne mye informasjon om bruk av eddik, natron eller salt til å vaske sykkelklær eller for å eliminere dårlig lukt. La oss være klare: Eddik har lav pH (mellom 2 og 3) og natron har høy pH (10). Gitt at vi foreslår bruk av nøytral såpe (pH 7), ville det være ulogisk å anbefale bruk av disse to husholdningsproduktene.

Når det gjelder salt, har vi nettopp sagt at salter fra svette skader sykkelklær, så la saltbøssa være med mindre du vil erstatte salttapet under trening ved å slikke på trøya.

Tørking av sykkelklær

Når du har vasket og vridd det meste av vannet ut av sykkelklærne, er det tre tips for å tørke dem, i tillegg til at du aldri bruker tørketrommelen:

  • Heng dem til tørk med innsiden ut, slik at fargene ikke blekner i solen.
  • Ikke heng plaggene til tørk utsatt for direkte sollys for lenge, da dette vil forkorte levetiden. Vi har allerede nevnt at sykkelklær ikke liker høye temperaturer. De er også designet for å tørke raskt, så de blir tørr raskere enn du tror.
  • Ikke bruk seler, ermer eller andre elastiske deler av plagget til å henge dem opp. Disse elementene er avgjørende for en riktig passform, og vekten på det våte plagget vil gjøre at de strekker seg og trekker dem ned og skader klærne.

Hvis du reiser og ikke har noe sted å henge klærne dine, kan du pakke dem inn i rene håndklær for å absorbere så mye fuktighet som mulig, og deretter plassere dem nær en varmekilde eller ventilasjon for å la dem tørke helt. Legg ALDRI klær direkte på noen form for varmeenheter.

Bare noen få poeng om sykkelklær laget av merinoull:

  • Ikke bruk spesifikke vaskemidler for ull. De passer til vanlig ullklær og inneholder tøymyknere.
  • Merinoull absorberer svette veldig bra, men fordamper fukt saktere enn syntetiske stoffer. Når du vasker et merinoullplagg, vil du merke at det veier mer fordi det holder på mer fuktighet. Heng det til tørk, fold plagget i midten over et tørkestativ for å fordele vekten jevnt og unngå å strekke stoffet for mye. Ideelt sett bør de spres for å tørke horisontalt over overflaten på stativet, men vi vet at det ikke alltid er mulig.

Følg disse anbefalingene for å forlenge sykkelbekledningens levetid, fordi jo mer du tar vare på det, jo lenger vil det ta vare på deg. Og husk: materialets struktur og tettsittende passform beskytter oss og gir komfort, men klær lider naturlig av slitasje bare på grunn av den daglige bruken. Akkurat som dekk slites ut for hver kilometer du kjører, og jo mer du sykler, desto mer sannsynlig er det at du får punktering, blir bib-shorts også utsatt for mye gnaging, og vil bli skadet med tid og bruk. Derfor bør vi ta hensyn til indikatorene som antyder at det er på tide å få et nytt par. På den annen side, hvis du tar vare på en sykkeltrøye, kan den vare mye lenger, og andre plagg og tilbehør kan faktisk vare og tjene deg for alltid.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke publiseres. Påkrevde felt er markert *

Fremhevede artikler