Cover 197

10 kevyttä levyjarrullista pyörää vuodelle 2024

Viime vuonna julkaisimme muutaman kevyitä, levyjarrullisia pyöriä koskevan artikkelin, jotka osoittautuivat lukijoidemme suosikeiksi. Ensimmäisessä keskityimme parhaisiin, tuolloin markkinoilla olleisiin premium-luokan pyöriin. Seuraavassa kävimme läpi parhaita kevyitä pyöriä alle 5 000 €:n hintaluokassa. Näiden blogien julkaisujen jälkeen ovat pyöräbrändit tuoneet markkinoille uusia malleja, joten on aika päivittää listausta. Tässä katsaus tänään läpi käymiimme malleihin:

  1. Bianchi Specialissima RC 2024 – 6.7 kg
  2. Giant TCR Advanced SL 2024 – 6.4 kg
  3. Cube Litening Air C:68X SLT – 6.6 kg
  4. Lapierre Xelius SL 9 2024 – 6.8 kg
  5. BMC TeamMachine SLR 01 Two – 6.9 kg
  6. KTM Revelator Alto Exonic – 6.9 kg
  7. Pinarello Dogma F – 6.9 kg
  8. Aurum Magma – 6.7 kg
  9. Scott Foil RC Ultimate – 7.2 kg
  10. Specialized Crux S-Works – 725 gramman rungon paino

Blogijulkaisun loppuun olemme sisällyttäneet bonuksena myös yhden melkoisen eksoottisen valinnan sekä yhden mallin, jota ei ole vielä julkaistu.

Bianchi Specialissima RC 2024

Italialaisbrändi Bianchi julkaisi viimeisimmän kevyen mallinsa lähes heti sen jälkeen, kun olimme julkaisseet vuoden 2023 kevyiden pyörien top-listauksemme. Jos olisimme hieman odottaneet blogiartikkelimme julkaisun kanssa, olisi brändin huippumalli Specialissima RC 2024 ehdottomasti päätynyt listauksemme kärkeen viime vuonna, joten ei lienekään ihme, että se kohosi myös vuoden 2024 listalle. Se sisältää 12-vaihteisen Shimano Dura-Ace di2:n ja painaa 6,7 kg ilman polkimia koossa M – ja hintaa sille kertyy 12 749 €.


Tarjolla on edullisempi ja hieman painavampi vaihtoehto (7,1 kg), joka on varustettu juomapullonpidikkeellä. Tämä malli on nimeltään Bianchi Specialissima PRO. Se sisältää 12-vaihteisen Ultegra di2:n ja kustantaa 7 699 €.

Giant TCR Advanced SL 2024

Tämän taiwanilaisen brändin edeltäjä oli jo listattuna viime vuoden artikkelissamme, ja tämä täysin uusi malli päätyi jälleen listaukseemme vuonna 2024. Verrattuna vuoden 2023 malliin säilyttää uusi TCR ikonisen designinsa, mutta uutena siinä on täysin sisäinen kaapelireititys sekä uudistettu emäputken design. Lisäksi siitä löytyy uusi, tehokkaampi hiilikuitukerrostustapa. Tuloksena 6,4 kilogramman pyörä koossa M ja ilman polkimia. Hintaa koko komeudelle kertyy 12 299 €.

Jos etsit jotain edullisempaa ja hieman painavampaa, tutustu Giant TCR Advanced Pro 0 di2 -malliin, jonka saat itsellesi hintaan 6 499 €. Koossa M ja ilman polkimia se painaa 7,2 kg, kuten alla olevalta videolta näkyy.


Cube Litening Air C:68X SLT

Saksalaisbrändi Cube on synonyymi hyvälle hinta-laatusuhteelle ja samaa voi sanoa myös sen kevyiden maantiepyörien huippumallistaan. On melkein mahdoton tehtävä yrittää löytää Cube Litening Air C:68X SLT:tä edullisempaa mallia, joka olisi yhtä kevyt ja varustettu yhtä hyvillä komponenteilla. Koon M malli painaa ilman polkimia 6,6 kg ja omakseen sen saa 8 299 €:lla.

Tämä on juuri samainen pyörä, jota Intermarché-Wantyn huippuammattilais-maantiepyörätalli käyttää. Alla olevalla videolla voit nähdä sen koossa 56 varustettuna painavammilla kiekoilla, polkimilla, juomapullotelineellä sekä pyörätietokoneen kiinnikkeellä – ja ainoastaan 7,35 kg:n painoisena.


Lapierre Xelius SL 9 2024 

Ranskalaisbrändi Lapierre on jättänyt jäähyväisensä miesten UCI World Tourille, mutta sponsoroi yhä naisten FDJ Suez -tallia. Naiset nähdään pyöräilemässä Lapierren kevyimmässä mallissa, Xeliuksessa, joka koossa M ja yhdistettynä Shimano Dura-Ace -polkimiin painaa 7,18 kg. Hintaa tälle kokoonpanolle kertyy 8 699 €.

Seuraavalta videolta voit nähdä, että tämä malli (erityisesti valituin komponentein) on Kansainvälisen pyöräilyliiton UCI:n sallimissa rajoissa, painaen 6,8 kg.


BMC TeamMachine SLR 01 TWO

BMC TeamMachine SLR 01 TWO ei ole vuoden 2024 pyörä, sillä se on ollut markkinoilla jo useiden vuosien ajan. Kyseessä on kuitenkin sveitsiläisbrändin huippumalli, joka on täydellinen jokapaikanhöylä (kevyt, aero-malli ja mukava ajaa). Varustettuna 12-vaihteisella Shimano Dura-Ace di2:lla koossa 54, ilman polkimia ja 55 mm:n vanteilla painaa se 6,98 kg, kuten seuraavalta videoltakin voi nähdä:


Kokoonpano on siis kevyt, mutta samaa ei voi sanoa hinnasta, sillä kokonaiskustannukset kohoavat 12 999 €:oon. Viime vuonna BCM toi markkinoille aero-tyyppisemmän pyörän, BMC Teammachine R 01 TWO:n, joka koossa 54 ja varustettuna Sram Red -osasarjalla ja 62 mm:n vanteilla painaa vain 7,1 kg. Sen hinta on kuitenkin laskemisen sijaan vain kohonnut ja on nyt hulppeat 13 999 €.

KTM Revelator Alto Exonic

Itävaltalaisbrändi KTM tunnetaan paremmin moottoripyörien kuin polkupyörien valmistamisesta, mutta nykyisin brändi on haarautunut kahdeksi toimien eri omistajien alla. Revelator Alto -mallisto, jota B&B Hotels ProSeries -maantiepyöräilytallikin aikoinaan käytti, on päivitetty uuteen uskoon. Sen huippuluokan hiilikuitukomponentit sisältävä Exonic-malli painaa 6,9 kg koossa M ilman polkimia.


12-vaihteisella Shimano Dura-Ace di2:lla varustettu malli maksaa 9 399 €.

Pinarello Dogma F

Pinarello Dogma F on malli, jota INEOS-talli käyttää. Kyseessä on legendaarinen design, jota on hiottu ja uudistettu vuosien mittaan. Mallin henki on saatu säilytettyä, eikä laadusta ole epäilystäkään – aivan kuten ei korkeasta hinnastakaan (12 000–14 000 € riippuen rungon maaleista). Egan Bernalin pyörä viime vuoden Ranskan ympäriajossa – koossa M, polkimilla, juomapullotelineellä ja numerolapulla – painoi tarkalleen ottaen 7 385 grammaa. Pyörästä voidaan kuitenkin koota huomattavasti kevyempiäkin malleja, kuten 6,97 kg:n versio alla olevalla videolla:


Aurum Magma


Kaksi Grand Tour -voittajaa, Alberto Contador ja Ivan Basso toivat markkinoille Magma-mallin varustettuna klassisilla linjoilla ja varsin vaikuttavalla keveydellä. Se painaa ainoastaan 6,74 kg koossa M ilman polkimia ja Sram Red eTap AXS -osasarjalla. Hinta on hyvin kilpailukykyinen, 10 999 €.

Scott Foil RC Ultimate 

Alle 7 kilon aero-pyörä? Täysin mahdollista. Aiemmin mainitsemamme BMC TeamMachine R sekä Scott Foil RC Ultimate ovat tästä hyviä esimerkkejä. Tässä tapauksessa Scott-malli koossa L, ilman polkimia ja juomapullotelineellä 7,2 kg.


Mallista saa vieläkin kevyemmän eri kiekoilla ja 12-vaihteisella Shimano Dura-Ace di2:lla Sram Red eTap AXS:n sijaan. Sram Redillä ja muilla aiemman linkin takaa löytyvillä komponenteilla varustettu malli tulee kustantamaan 15 260 €, joskin puolella tästä hinnasta voi hankkia Scott Foil RC 10:n, joka on hieman painavampi vaihtoehto tältä videolta:


Specialized Crux S-Works

Jos haluat kevyen, monipuolisen yleisratkaisun, on Specialized Crux S-Works malli juuri sinua varten. Malli, joka on suunniteltu cyclocrossiin, joka sopii myös gravel-pyöräilyyn, sekä (tietysti) myös maantieajoon. Mallista on mahdollista koota erinomaisia alle 6 kg:n pyöriä koon 56 rungolla, joka painaa 725 grammaa (1,5 kg yhteensä koko settinä, mukaan lukien haarukka ja satulatolppa kiristimellä varustettuna).


Elilee Blize XXE

Kuten alussa lupailimme, tulee seuraavaksi listauksemme eksoottinen vaihtoehto (joskin tosiasiassa kaikki mainitsemamme pyörät on valmistettu joko Taiwanissa tai Kiinassa ja näin ollen ovat peräisin kaukaa Aasiasta). Elilee on kiinalainen brändi ja sen Blize XXE -runko painaa maalaamattomana ainoastaan 680 grammaa ja maksaa 2 580 $ eli noin 2 375 €. Hinnassa ovat mukana runko, haarukka, satulatolppa, ohjaustanko sekä integroitu ohjainkannatin). Kevyt runko mahdollistaa sellaisen XS-kokoisen polkimilla varustetun pyörän kokoamisen, joka painaa ainoastaan 6,3 kg, kuten seuraavalla videolla:


Ari Suncrest 2024?

Vaikka utahilainen brändi Ari esittelikin tämän ultrakevyen mallinsa Sea Otter Classic -tapahtumassa, on sen julkaisupäivämäärä yhä tuntematon. Vuoden 2023 parhaita kevyitä pyöriä käsittelevässä artikkelissamme esittelimme Specialized Aethosin ja myös Ari Suncrest on herättänyt mielenkiintomme, sillä rungon painoksi on ilmoitettu vaivaiset 670 grammaa. Tässä video, jolla mallia esitellään:


Ari myy tuotteitaan suoraan kuluttajille ja toimittaa maailmanlaajuisesti, joten jos useimpia yllä mainittuja vaihtoehtoja taatusti edullisempi kevyt runko kiinnostaa, kannattaa tästä mallista käytävää uutisointia jäädä seuraamaan.

Ja siinä kaikki tällä kertaa. Kuten aina, jouduimme jättämään listaltamme pois monia brändejä ja malleja, jotka sille olisivat hyvin ansaitustikin kuuluneet. Esimerkkejä näistä ovat Wilier Filante SLR ja MMR Adrenaline SL 00, mutta kaikille ei ollut rajatussa listauksessamme tilaa. Jäämme innolla odottamaan, mitkä brändit yllättävät meidät vielä

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit