Cover 197

10 lichtgewicht racefietsen met schijfremmen voor 2024

Vorig jaar publiceerden we een aantal veel gelezen artikelen over lichtgewicht racefietsen met schijfremmen. Het eerste artikel ging over de beste premium fietsen van dat moment, het tweede over de beste lichtgewicht fietsen onder de €5,000. Sindsdien hebben fietsmerken nieuwe modellen gelanceerd en is het tijd voor wat updates. Hier is de index voor de lijst van vandaag:

  1. Bianchi Specialissima RC 2024 – 6.7 kg
  2. Giant TCR Advanced SL 2024 – 6.4 kg
  3. Cube Litening Air C:68X SLT – 6.6 kg
  4. Lapierre Xelius SL 9 2024 – 6.8 kg
  5. BMC TeamMachine SLR 01 Two – 6.9 kg
  6. KTM Revelator Alto Exonic – 6.9 kg
  7. Pinarello Dogma F – 6.9 kg
  8. Aurum Magma – 6.7 kg
  9. Scott Foil RC Ultimate – 7.2 kg
  10. Specialized Crux S-Works – 725 g framegewicht

We hebben ook een nogal exotische optie plus een model dat nog moet worden gelanceerd als bonus aan het einde van deze blogpost.

Bianchi Specialissima RC 2024

Dit Italiaanse merk presenteerde zijn nieuwste lichtgewicht model net nadat we onze top 2023 hadden gepubliceerd. Als we even hadden gewacht, had de Specialissima RC 2024 zeker de top gehaald. Dus hier is hij dan, het topmodel met 12-speed Shimano Dura-Ace di2 en een gewicht van 6,7 kg zonder pedalen in maat M voor €12.749.


Er is een goedkopere en iets zwaardere optie van 7,1 kg met een bidonhouder. De Bianchi Specialissima PRO met 12-speed Shimano Ultegra di2 voor €7.699.

Giant TCR Advanced SL 2024

Zijn voorganger stond al in de lijst van vorig jaar, en dit gloednieuwe model van het Taiwanese merk heeft onze lijst in 2024 weer gehaald. Vergeleken met het model uit 2023 heeft de nieuwe TCR zijn iconische ontwerp behouden, maar hij heeft nu volledig interne kabelgeleiding en een vernieuwde balhoofdbuis, plus een nieuwe, efficiëntere carbonsamenstelling. Het resultaat is een fiets van 6,4 kg in maat M zonder pedalen voor €12,299.

Als je op zoek bent naar iets goedkopers en iets zwaarders, kijk dan eens naar de Giant TCR Advanced Pro 0 di2 voor €6.499 die, in maat M zonder pedalen, 7,2 kg weegt, zoals je kunt zien in deze video.


Cube Litening Air C:68X SLT

Dit Duitse merk staat synoniem voor waar voor je geld, en dat geldt ook voor zijn topklasse lichtgewicht racefiets. Het is moeilijk om iets goedkopers, zo licht en met zulke goede onderdelen te vinden als de Cube Litening Air C:68X SLT.  6,6 kg in maat M zonder pedalen voor €8.299.

Dit is precies dezelfde fiets die wordt gebruikt door het professionele wielerteam Intermarché-Wanty. In deze video zie je hem in maat 56, met zwaardere wielen, pedalen, bidonhouder en fietscomputerhouder, met een gewicht van slechts 7,35 kg.


Lapierre Xelius SL 9 2024 

Het Franse merk heeft de WorldTour voor mannen verlaten, maar sponsort nog steeds de vrouwenploeg FDJ Suez. De dames gebruiken het lichtste model van Lapierre, de Xelius, die in maat M en met Shimano Dura-Ace pedalen 7,18 kg weegt. De prijs is €8.699.

In de volgende video kun je zien dat dit model, met specifiek gekozen onderdelen, binnen de wettelijke UCI-limiet valt: 6,8 kg.


BMC TeamMachine SLR 01 TWO

Het is geen fiets uit 2024, want hij is al enkele jaren op de markt, maar het topmodel van dit Zwitserse merk is een volwaardige allrounder (licht, aerodynamisch en comfortabel) met 12-speed Shimano Dura-Ace di2, in maat 54, zonder pedalen en met 50mm velgen, hij weegt 6,98 kg zoals je kunt zien in de volgende video:


Let wel, de prijs is zeker niet licht: €12.999. Vorig jaar lanceerde het Zwitserse merk een meer aerodynamische fiets, de BMC TeamMachine R. Het 01 Two model in maat 54 met Sram Red en 62 mm velgen weegt slechts 7,1 kg. De prijs is echter gestegen in plaats van gedaald: € 13.999.

KTM Revelator Alto Exonic

Het Oostenrijkse merk is beter bekend voor het maken van motorfietsen dan fietsen, maar ze gaan hun eigen weg, onder verschillende eigenaren. De Revelator Alto-serie, die ooit werd gebruikt door het B&B Hotels ProSeries-wielerteam, is vernieuwd en de fietsen zijn het Exonic model met de beste carbon componenten, een gewicht van 6,9 kg in maat M zonder pedalen.


Geprijsd voor € 9.399 met 12-speed Shimano Dura-Ace di2.

Pinarello Dogma F

Dit is de fiets die wordt gebruikt door het INEOS-team. Een iconisch ontwerp dat in de loop der jaren is verfijnd en opgefrist. De spirit is gebleven, de kwaliteit staat buiten kijf en de prijs is hoog (tussen €12.000 en €14.000, afhankelijk van de framelak). Egan Bernal’s fiets in de Tour de France van vorig jaar – maat M, met pedalen, bidonhouder en startnummer – woog 7,385 kg. Er kunnen echter veel lichtere modellen worden gemonteerd, zoals het exemplaar van 6,97 kg in de video hieronder:


Aurum Magma


Van twee Grand Tour-winnaars, Alberto Contador en Ivan Basso, komt het Magma model met klassieke lijnen en een indrukwekkend gewicht. Slechts 6,74 kg in maat M, zonder pedalen en met Sram Red eTap AXS groepset. De prijs is echt scherp: €10.999.

Scott Foil RC Ultimate 

Een aerofiets onder de 7 kg? Dat kan echt. Beste voorbeeld: de BMC TeamMachine R en de Scott Foil RC Ultimate. In dit geval 7,2 kg voor maat L, zonder pedalen en met bidonhouder.


Hij zou nog lichter kunnen zijn met andere wielen en 12-speed Shimano Dura-Ace di2 in plaats van de Sram Red eTap AXS. De prijs is €15.260, maar voor de helft van die prijs heb je de Scott Foil RC 10, een iets zwaardere optie uit deze video:


Specialized Crux S-Works

Als je een lichtgewicht allrounder wilt, dan is de Specialized Crux S-Works precies wat je zoekt. Een model ontworpen voor cyclocross, dat ook geschikt is voor gravel en natuurlijk voor wegwielrennen. Je kunt echt uitstekende fietsen bouwen onder de 6 kg op basis van een frame maat 56 met een gewicht van 725 g (1,5 kg totaal voor de hele set inclusief de vork en de zadelpen met klem).


Elilee Blize XXE

Zoals beloofd komt hier de exoot. Hoewel alle fietsen die we hebben genoemd in Taiwan of China zijn gemaakt en dus een oosterse oorsprong hebben. Elilee is een Chinees merk en zijn Blize XXE frame weegt ongelakt slechts 680 g en kost $ 2.580 (frame, vork, zadelpen en stuur + geïntegreerde stuurpen). Hiermee kun je een fiets bouwen in maat XS, met pedalen, die slechts 6,3 kg weegt, zoals je kunt zien in de volgende video:


Ari Suncrest 2024?

Hoewel het merk uit Utah dit ultralichte model presenteerde op de Sea Otter Classic, is de releasedatum nog niet bekend. In ons artikel over de beste lichtgewicht fietsen voor 2023 hadden we het over de Specialized Aethos, deze Ari Suncrest verdient ook onze aandacht omdat het frame slechts 670 gram weegt. Hier is een video over deze fiets:


Arí verkoopt rechtstreeks aan consumenten en verzendt wereldwijd, dus als je geïnteresseerd bent in een lichtgewicht frame dat zeker goedkoper is dan de meeste van de hierboven genoemde modellen, hou ze dan in de gaten. 

En dat is alles voor vandaag. Zoals altijd hebben we veel merken en modellen weggelaten die deze lijst zouden kunnen halen. Bijvoorbeeld de Willier Filante SLR of de MMR Adrenaline SL 00, maar er is geen plek voor meer. Laten we kijken waar de merken ons de rest van dit jaar mee verrassen en we beloven dat we in 2025 terugkomen met meer lichtgewicht fietsen. 

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd *

Aanbevolen artikelen