cover 142

8 gravel-pyörää, jotka tarjoavat parhaan hinta-suorituskykysuhteen vuonna 2023

Jos etsit monipuolista pyörää, jota voi käyttää lähes kaikissa olosuhteissa, on gravel-pyörä – tai suomalaisittain hiekkatiepyörä – ratkaisusi. Tässä artikkelissa esittelemme 8 mallia, jotka mahtuvat hintaluokkaan 2 200 – 3 400 €. Listauksemme pyörien varustelut vaihtelevat vähiten gravel-tyypillisiä ominaisuuksia omaavista (toimien vaihtoehtona maantiepyörälle) voimakkaampia gravel-ominaisuuksia omaaviin, ollen hyviä vaihtoehtoja maastopyörille. Molemmissa ääripäissä ne kuitenkaan eivät kykene saavuttamaan aivan samanlaista suorituskykyä kuin maantiepyörä tai samantapainen maastopyörä. Kaikella on rajansa, ja gravel-pyörän monipuolisuus on samalla myös sen suurin varjopuoli. Siinä missä puhtaat maantie- tai maastopyörät tuovat esille täyden potentiaalinsa, jäävät gravel-pyörät auttamattomasti jälkeen. Gravel-pyörä kuitenkin voittaa nämä vaihtoehdot sellaisissa tapauksissa, joissa maasto on vaihtelevaa tai puoliksi molempia tyylejä tai silloin, kun ajaja kaipaa pyörältään muutakin kuin pelkkää suorituskykyä.

Canyon Endurace CF 7 All-Road

image 2


Aloitetaan vähemmän gravel-ominaisuuksia omaavalla mallilla. Tämä saksalaisbrändin hiilikuitumalli maksaa 2 999 €, ja kiitos sen endurance-geometriansa, on se suunniteltu kulkemaan kuin kala vedessä niin maanteillä, helppokulkuisilla sorateillä kuin kompakteilla hiekkapoluillakin. Se on varustettu 12-vaihteisella elektronisella Sram Rival eTap AXS -ryhmäsarjalla ja DT-Swiss Endurance -kiekoilla sekä 35 mm:n Schwalbe-renkailla (valmistajan suosittelema maksimileveys).

Votec VRC Comp

image 3


Tämä malli saksalaisbrändi Votecilta on myös suunniteltu kaikille teille sopivaksi. Siinä on hiilikuiturunko, joka on varustettu endurance-geometrialla. Takahaarukan yläputki on irrotettu satulaputkesta ja kiinnitytetty suoraan vaakaputkeen. Tämä yhdistettynä hieman alempana olevaan satulatolpan kiristimeen, tarjoaa hieman joustavuutta koko alueelle vaimentamaan ajamisen ja ajoalustan muotojen aiheuttamaa tärinää. Malli on varustettu 12-vaihteisella Sram Rival eTap AXS:llä, Mavic Allroad S -kiekoilla ja 32 mm:n Vittoria-renkailla (suurin suositeltu leveys on 35 mm). Sen ohjevähittäishinta on 2 999 €.

Boardman ADV 9.4

image 4


Tämä brittibrändin valmistama malli vie meidät hieman syvemmälle gravel-maailmaan useistakin eri syistä. Mallin geometria keskittyy enemmän maastoajoon ja tarjoaa enemmän vakautta ja iskunvaimennusta. Pyörän varusteluun kuuluvat 38 mm:n Panaracer Gravelking SK -renkaat, mutta se mahdollistaa jopa 42 mm:n levyisten renkaiden käyttämisen. Mitä leveämmät renkaat ovat, sitä tehokkaampi iskunvaimennus ja ajomukavuus. Lisäksi ympäri runkoa ripotellut aukot ja asennuspaikat mahdollistavat lokasuojien, ylimääräisten juomapullonpidikkeiden ja retkipyöräilyvarusteiden kiinnittämisen. Malli on varustettu 12- vaihteisella Sram Rival eTap AXS:n XPLR-gravel-versiolla ja 42-hampaisella eturattaan hammaspyörällä. Kaiken tämän saa 2 600 £:lla (noin 2 900 €:lla).

Canyon Grail 7 eTap

image 5


Tämä malli noudattaa samaa linjaa edellisen kanssa, mutta ollen kuitenkin varustettu joillain eroavaisuuksilla. Saksalaisbrändin versiossa on alumiininen runko ja hiilikuituinen haarukka. Sen ohjevähittäishinta on 2 299 € ja se painaa 9,5 kg. Malli on saatavilla kahdessa värissä, joista molemmat on varustettu samalla 12-vaihteisella Sram Rival XPLR eTap AXS -ryhmäsarjalla ja 40-hampaisella yksittäisellä eturattaan hammaspyörällä. Varusteluun kuuluvat DT Swiss Gravel -kiekot sekä 40 mm:n Continental Terra Trail -renkaat (Canyon suosittelee korkeintaan 42 mm:n leveyttä). Runko ja haarukka sisältävät asennuspaikkoja lokasuojille ja jopa kolmelle juomapullonpidikkeelle (mutta ei muille varusteille). Tämä on listauksemme edullisin malli ja erinomainen vaihtoehto heille, jotka haluavat kokeilla hyvän suorituskyvyn gravel-pyörää kuluttamatta siihen omaisuutta.

Cube Nuroad C:62 SL

image 6


Jos Canyon on yksi suosikeistamme, ei Cube tule kaukanakaan perässä. Brändin komponentit ovat loistavia, eivätkä tämän gravel-pyörän osat ole poikkeus. Mallin ohjevähittäishinta on 3 299 € ja se painaa ainoastaan 8,4 kg. Se on varustettu Sram-ryhmäsarjalla ja 40-hampaisella yksittäisellä eturattaan hammaspyörällä, mutta maastopyöräilyyn sopivalla Sram GX Eagle AXS -takavaihtajalla. Varusteluun kuuluvat myös Newmen-kiekot 45 mm:n leveillä WTB-renkailla. Hiilikuiturunko ja -haarukka sisältävät asennuspaikkoja lokasuojille ja tavaratelineelle. Yhteenvetona voisi sanoa, että tämä ei ole aivan yhtä hyvin pyöräretkeilyyn sopiva malli kuin Boardman, mutta kiitos sen kiekkojen leveyden sekä sen geometrian ja keveyden, on se hyvä gravel-pyörä mihin tahansa maastoon.

On-One Free Ranger

image 7

On-One Free Ranger ei välttämättä ole esteettisin tai kevein pyörä (9,4 kg), mutta sitä määrää mahdollisuuksia, jonka se tarjoaa vain 2 625 €:n hinnallaan, on vaikeaa löytää muualta. Sen hiilikuiturunko ja -haarukka on varustettu gravel-geometrialla kuitenkaan suorituskyvystä tinkimättä. Pyörän varusteluun kuuluu 12-vaihteinen Sram Rival XPLR eTap AXS ja 40-hampainen yksittäinen eturattaan hammaspyörä. Rungosta ja haarukasta löytyy aukkoja ja asennuspaikkoja lokasuojille, juomapullonpidikkeelle, tavaratelineelle ja muille varusteille. Mukana tulevat Fulcrum-kiekot ja 40 mm:n WTB Nano -renkaat. Siinä on mahdollista käyttää jopa 48 mm:n renkaita 700c:n kiekoilla ja yhäkin leveämpiä 650b-kiekoilla. Lopputuloksena on pyörä, jota voi – oikein valmisteltuna ja koottuna – käyttää hyvin monipuolisesti eri olosuhteissa.

Canyon Grizl CF SL 7

image 8


Tällä 9,12 kg painavalla mallillaan Canyon tarjoaa täsmälleen samat ominaisuudet kuin listauksenmme kuudes malli On-One Free Ranger. Sen kuvaus virallisella sivustolla puhuu puolestaan: “Pikainen iltalenkki? Check. 7 päivän bikepacking-fillarimatka luonnossa? Miksei. Mukana menossa maastopyöräilyä harrastavien kavereiden kanssa nopealla polkusessiolla? Ehdottomasti. Tämä pyörä on valmis mihin tahansa. Oletko sinä?” Sinun ja kenen tahansa muun sen ostoa haikailevan täytyy pulittaa 3 299 €. Tällä hinnalla saa hiilikuitupyörän gravel-geometrialla, aukkoja ja asennuspaikkoja rungossa ja haarukassa (lokasuojia, tavaratelinettä ja muita varusteita varten), paljon käytetyn Sram Rival XPLR:n 40-hampaisella yksittäisellä eturattaan hammaspyörällä sekä DT Swiss G1800 Spline -kiekot 45 mm leveillä Schwalbe G-One Bite -renkailla (Grizl-malleissa voi käyttää jopa 50 mm:n levyisiä renkaita).

Scott Addict Gravel 20

286453 1795917 png zoom 3

Lopetellaan gravel-pyörämatkamme kruisaamalla täyttä vauhtia niin maanteillä kuin poluillakin. Listamme viimeiseksi olemme valinneet pyörän, joka on oikea kasteenkiinnittäjä sen täysin integroidulla ohjaamollaan ja sulavalla aero-designillaan. Eikä ihme, onhan tämä maastoversio Scott Addict -maantiepyörästä. Joten vaikka pyörän geometria tarjoaa gravel-ajoon tarvittavaa vakautta ja ajomukavuutta, ei se ole menettänyt brändin kisahenkisyyttä ja sitä voikin kuvailla todelliseksi maastoreittien raketiksi. Sen ohjevähittäishinta on 3 399 € ja Scottin mukaan se painaa 8,88 kg. Komponentit eivät eroa paljoakaan siitä, mitä olemme tähän mennessä nähneet. Varusteluun kuuluu 12-vaihteinen Sram Rival XPLR eTap AXS 42-hampaisella yksittäisellä eturattaan hammaspyörällä, Syncros RP2.0 -kiekot ja 45 mm:n Schwalbe G-One Bite -renkaat, mikä on levein Scottin suosittelema rengasleveys. Mallista löytyvät myös aukot lokasuojille (ne laskevat renkaan maksimileveyden 40 mm:iin) sekä ylimääräiset asennuspaikat vaaka- ja alaputkilta. Kuten huomaat, ei pyörää ole varustettu tavaratelinekiinnikkeillä, joten jos haluat lähteä bikepacking-reissulle, täytyy sinun etsiä muita vaihtoehtoja matkatavaroidesi kuljettamista varten.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit