fixie 97589c4c ae82 4283 9430 8683c0812e2f

Fiksi vs. vaihteellinen pyörä: kumpi sopii paremmin kaupunkiajoon?

Tähän kysymykseen ei ole universaalia vastausta, sillä meillä kaikilla on eri makumme ja tarpeemme. Jos keskitytään silkkaan toiminnallisuuteen, laittaen muotivirtaukset ja henkilökohtaiset mieltymykset hyllylle, on olemassa neljä tärkeintä pointtia, joita tulee miettiä valitessaan fiksipyörän ja vaihteellisen pyörän väliltä, kun tarkoituksena on käyttää pyörää kaupungissa:

  1. Pyöräilykokemuksesi.
  2. Kaupungin ja sääolosuhteiden tyypit.
  3. Minkä tyyppisiin matkoihin käytät pyörää kaupungilla.
  4. Onko sinulla jo olemassa oleva vaihteellinen pyörä ja jos on, minkä tyyppinen se on.

Käydäänpä ensin läpi, mikä fiksi, eli fixipyörä on. Se on kiinteävaihteinen pyörä ilman vapaaratasta. Se on varustettu yhdellä vaihteella, eikä siinä ole yleensä erillisiä jarruja. Kun pyörä liikkuu, myös polkimet liikkuvat, mikä pakottaa ajajan polkemaan jatkuvasti ja käyttämään vastavoimaa jarruttaakseen.

Kokemus

Jos et ole koskaan ennen harrastanut pyöräilyä tai käytät pyörää vain ajoittain, ei fiksi ole paras valinta, sillä et kykene rullaamaan (jatkamaan liikkumista eteenpäin sen jälkeen, kun olet lopettanut polkemisen).

Fiksin yksinkertainen design tekee pyörämallista houkuttelevan aloittelijoille – täytyyhän ajajan ainoastaan osata polkea ja ohjata. Kokemattomalla pyöräilijällä voi kuitenkin olla fiksin kanssa ongelmia mutkissa, liikenteen seassa tai laskuosuuksilla vauhdin ollessa kova.

Jarruton fiksi voidaan pysäyttää ainoastaan polkemalla taaksepäin. Tämä on tekniikka, joka vaatii harjoitusta, varovaisuutta ja paljon jarrutustaitoa. Kokematon ajaja, joka joutuu jarruttamaan yhtäkkiä, kykenee epätodennäköisesti välttymään onnettomuudelta.

Jopa kokeneiden pyöräilijöiden täytyy totutella fiksin käyttöön, vaikkakin heidän ajotaitonsa muodostavat erittäin hyödyllisen pohjan tämäntyyppisen pyörän hallinnalle.

Kaupungin ja sääolosuhteiden tyypit

Fiksit ovat elementissään tasaisissa maastoissa, mutta mäkiset tai vuoristoiset kaupungit monine teineen, joilla on nousu- tai laskuosuuksia, voivat olla sille haastavia. Sinun täytyy käyttää enemmän voimaa nousuissa ja ottaa jalkateräsi pois polkimilta jyrkissä laskuissa, jos ajat hyvin nopeasti. Voit myös käyttää jalkojasi ja kehoasi tuomaan lisävastusta kampien pyörimiseen ja hidastaa näin pyörää.

Sää on tärkeä, mutta ei ratkaiseva tekijä, jos fiksiin tai vaihteelliseen pyörään saa asennettua lokasuojat – nämä ovat äärimmäisen tärkeä elementti sateisissa ilmastoissa.

Kaarreajo ja jarruttaminen fiksillä sateella tai kostealla maaperällä voi myös olla vaikeaa. Ottaen huomioon, ettemme voi lopettaa polkemista ja että jalkamme toimivat jarruina, tulee pyörästä yhäkin epävakaampi kosteissa olosuhteissa.

Pyöräystävällisessä kaupungissa voi käyttää sekä fixi- että vaihdepyörää, tosin vaihteellinen pyörä on parempi valinta kaupungissa, joka on hyvin ruuhkainen ja jossa on niukasti pyöräkaistoja.

Minkä tyyppisiin matkoihin käytät pyörää kaupungilla?

Pidemmillä etäisyyksillä on vaihteellinen pyörä mukavampi ja nopeampi vaihtoehto. Fiksi tarjoaa samantasoisen suorituskyvyn (tai jopa hieman paremman) lyhemmille matkoille. Jos käytät pyörää työmatkoihisi ja voit jättää sen yrityksesi tiloihin tai valvotulle parkkipaikalle, käy tähän tarkoitukseen kumpikin pyöristä. Toisaalta, jos käytät pyörääsi myös vapaa-ajan pyöräilyyn ja sinun on jätettävä se kadulle, on fiksi tai edullinen ja tavanomainen vaihteellinen pyörä parempi valinta.

Minkä tyyppinen vaihteellinen pyörä sinulla on?

Riippuen siitä, kuinka paljon arvostat vaihdepyörääsi ja kuinka kallis se on, et mitä todennäköisimmin voi (eikä sinun kannattaisi) pysäköidä sitä aivan mihin tahansa. Vaikka sinulla olisi käytössäsi mitä vahvin pyörän lukko, ei se välttämättä riitä pitämään varkaita loitolla.

Lisäksi sinun täytyy olla varovaisempi lukitessasi vaihteellista hiilikuitupyörää kuin fiksiä.

Tutustutaanpa kuitenkin sekä fiksin että vaihteellisen kaupunkipyörän hyviin ja huonoihin puoliin.

Fiksi – hyvät puolet

  • Yksinkertainen design. Fiksi tarkoittaa minimimäärää elementtejä. Voit lisätä etujarrun tuomaan turvaa (tämä on myös laissa määrättyä joissain paikoissa) ja siinä se.
  • Tehokkuus. Voimansiirto polkimesta takakiekkoon on tehokkaampaa, sillä ketjut ovat aina suorassa, eikä niiden tarvitse kulkea koko takavaihtajan mekanismin läpi. 
  • Vankkuus. 
  • Helppo ylläpitää. Fiksissä ei ole vaihteita, jarruja, vaijereita, vaihtajia tai jarrukahvoja, joten ne eivät vaadi paljoa huoltoa renkaiden täyttämisen ja ajoittaisen ketjujen voitelun lisäksi. 
  • Hinta. Fiksit ovat yleensä edullisempia kuin vaihteelliset pyörät.
  • Paino. Jos useista eri komponenteista hankkiudutaan eroon, painaa pyörä loogisesti ajateltuna vähemmän. Tästä huolimatta markkinoilta löytyy kuitenkin laadukkaita vaihteellisia pyöriä, jotka painavat fixipyöriä vähemmän. 
  • Sopivat loistavasti tasaisiin maastoihin.
  • Voit jättää fiksin lukittuna kadulle.
  • Et kuluta tai vaurioita vaihteellista pyörää, kun käytät kaupunkiajoon fiksiä.
  • Saat pyöräilyn lomassa myös voimaharjoittelua, sillä et voi vaihtaa vaihteita. Sinun on poljettava voimakkaasti lähteäksesi matkaan tai noustaksesi mäkeä.

Fiksi – huonot puolet

  • Yksinkertainen design. Tämä voi olla joillekin enemmänkin haitta kuin etu.
  • Vaatii taitoa ja kokemusta. 
  • Jyrkät nousuosuudet ovat haastavia.
  • Ja niin ovat myös jyrkät laskut. Sinun täytyy ottaa jalkasi pois polkimilta kovassa vauhdissa.
  • Rajallinen maksiminopeus riippuen voimistasi ja taidoistasi.
  • Voit tuhota polvesi. Fiksin hankkimista ei kannata edes harkita, jos sinulla on polviongelmia. Niihin kohdistuu paljon voimaa, kun lähdet matkaan tasapainoiltuasi pyörällä paikoillaan tai silloin, kun sinun on jarrutettava jaloillasi.

Vaihteellinen pyörä – hyvät puolet

  • Vaihteet. Voit sopeutua eri vauhteihin ja maastoihin.
  • Monikäyttöisyys. Vaihteelliset pyörät ovat fixipyöriä monipuolisempia. Voit käyttää niitä kaupungissa ja pyörästä riippuen myös vuoristossa, maantiellä, metsäpoluilla ja niin edelleen.
  • Nopeus. Vaihteellinen pyörä on yleisesti ottaen nopeampi kuin fiksi. Tämän huomaa erityisesti alamäkeen mentäessä, sillä vaihteellisella pyörällä voi vaihtaa vaihteita mennäkseen yhäkin nopeammin.

Vaihteellinen pyörä – huonot puolet

  • Vaatii enemmän ylläpitoa johtuen komponenttien suuremmasta määrästä. 
  • Korkeampi hajoamisen todennäköisyys. 
  • Hinta. Vaihteelliset pyörät ovat fiksejä kalliimpia erityisesti, kun verrataan keski- tai korkealaatuisia pyörä. Alempilaatuisten joukosta löytyy vaihteellisia pyöriä (maantie-, maasto- ja urbaaneja malleja) samaan hintaan kuin uusia fixipyöriä tai jopa vielä edullisemmin.
  • Vaikea lukita, erityisesti, kun kyseessä on keski-/korkeatasoinen hiilikuitupyörä, jossa on pikalukituksella kiinnitettävät kiekot. 
  • Ne ovat oikeita varasmagneetteja, erityisesti, jos kyseessä on hieno ja kallis malli.
  • Lukkopolkimet. Voit käyttää normaaleja kenkiä tai lenkkareita, laittaa jalkaan pyöräilykengät, vaihtaa polkimia tai ostaa poljinadapterin vaihtaaksesi avopolkimiin.

Lopettakaamme muutamaan suositukseen:

Jos aiot ostaa ensimmäisen pyöräsi ja päädyt fiksiin, valitse malli, jossa on jarrut (vähintään etujarru, mutta vielä parempi, jos siinä on myös takajarru) ja takakiekko flip-flop-navalla, voidaksesi vaihtaa fiksistä vapaarattaalliseen pyörään. Näin voit tehdä fiksistäsi yksivaihteisen pyörän, sinkulan ja rullata eli liikkua eteenpäin polkematta milloin tahansa.

On myös tärkeää valita oikeanlainen ohjaustanko. Fikseissä tapaa suoria ohjaustankoja (maastopyörätyyli), maantiepyörien ohjaustankoja sekä bullhorn-ohjaustankoja.

Valitsitpa sitten fiksin tai vaihteellisen pyörän, älä unohda kypärääsi, valoja (etu- ja takavalot) ja lokasuojia sateisten päivien varalle.

Lopuksi, muista noudattaa liikennesääntöjä: punainen valo tarkoittaa samaa asiaa, ajoitpa sitten fiksillä tai vaihteellisella pyörällä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit