gravel tires cover

Kuinka valita gravel-pyörän renkaat

  • Gravel
  • Lukuaika: 6 minuuttia

Jos omistat gravel-pyörän tai harkitset sellaisen ostamista, olet ehkä kuullut mainittavan, että se on pyörätyypeistä monipuolisin: eräänlainen kaksipyöräinen linkkuveitsi, joka soveltuu kaikentyyppisille ajoalustoille. Ja tämä onkin totta – monipuolisuus on yksi sen eduista, koska sillä voi helposti ajaa sekä maantiepyörälle että täysjousitetulle maastopyörälle sopivalla reitillä. Mutta (ettei se olisi liian hyvä ollakseen totta) tämä monipuolisuus on toisaalta myös samalla sen miinuspuoli. Kun nyt mainitsimme linkkuveitsen, niin kuvittele esimerkiksi leikkaavasi sillä vaaleaa leipää ja mieti, mikä sotku siitä tulisi. Onneksi gravel-pyörien menestys on saanut rengasvalmistajat laajentamaan mallistojaan parantaakseen pyörien suorituskykyä ajoalustan mukaan. Valitaksesi oikeanlaiset, täytyy sinun kysyä itseltäsi seuraavat neljä kysymystä:

  1. Millaisessa suhteessa tulet ajamaan maastossa/teitä?
  2. Kuinka vaikeakulkuisia maastoajo-osuudet tulevat olemaan?
  3. Millainen on ajotyylisi?
  4. Voitko käyttää mitä tahansa renkaita gravel-pyörässäsi?

Alustan tyyppi ja maasto-/tiesuhdeluku

Tehdäksemme hommasta helpompaa, käytämme asteikkoa 1–10, jossa 1 on täysin päällystetty asfalttipinta maantiepyörille ja 10 on 100-prosenttisesti täysjousitetuille maastopyörille sopiva maasto.

ALUSTAN TYYPPIMERKITTÄVIN TEKIJÄRENKAAN KOKOKUVIOINTITUBELESS
1Hyväkuntoiset asfalttitietRullausvastus700×25SliksiEi vaadittu
2Asfalttitiet, jolla on paljon kuoppiaRullausvastus ja iskunvaimennus700cx25
700cx28
SliksiEi vaadittu
3Huonokuntoiset päällystetyt tietRullausvastus ja iskunvaimennus700cx28
700cx30
SliksiEi vaadittu
4MukulakivetIskunvaimennus ja rullausvastus700cx30
700cx32
SliksiSuositeltu
5Tiiviit soratietRullausvastus ja iskunvaimennus700cx30–700cx34Semi-sliksiSuositeltu
6Kovapintaiset polut pikkukivilläRullausvastus, iskunvaimennus ja pito700cx32–700cx40Semi-sliksi keskiosion kuviointi, matala kaarreajo-osion kuviointiVaadittu
7Irtoainesta sisältävät polut suuremmilla kivilläIskunvaimennus, pito ja rullausvastus700cx35–700cx40Matala tiheään asetettu kuviointiVaadittu
8Reitit maastoajoneuvoilleIskunvaimennus, pito ja rullausvastusYli 700cx38Keskikorkea keskiosion kuviointi ja korkea kaarreajo-osion kuviointiVaadittu
9Kapeat metsäpolutIskunvaimennus ja pitoYli 700cx40 tai 650b varustettuna leveydellä 45–47Keskikorkea keskiosion kuviointi ja korkea kaarreajo-osion kuviointiVaadittu
10Kivikko-osuudet, juurakotIskunvaimennus ja pitoYli 700cx44 tai 650b varustettuna leveydellä 45–47Keskikorkea–korkea kuviointiVaadittu

Kuten huomaat, kasvaa renkaan leveys sitä mukaa, kun alustan vaikeuskin. Rengas on painavampi ja siinä on enemmän rullausvastusta, mutta hieman hitaammin pyöräily on parempi vaihtoehto kuin renkaidensa puhkominen. Leveämpää rengasta käytettäessä voi ajaa myös alemmalla rengaspaineella, mitä tarjoaa parempaa iskunvaimennusta ja ajomukavuutta – ja meno on hauskempaa. Siitä johtuen tasoilla 9 ja 10 voi valita 650b:n tai 700:n. Pienemmän halkaisijan kiekon kanssa voi käyttää leveämpiä renkaita.

Sama pätee kuviointeihin. Mitä irtonaisempi ja teknisempi ajopinta, sitä huomattavammat täytyvät olla kulutuspinnan kuvioinnit tarjoamaan pitoa ja otteen ajopinnasta. Joissain olosuhteissa pidon ja otteen yhdistäminen voi olla hyödyksi, kun taas toisissa tapauksissa asia on päinvastainen. Tutustutaanpa esimerkkeihin:

  • Jos ajat päällystetyillä teillä ja helpoilla poluilla (tasot alkaen ensimmäisestä aina 5–6 saakka), käytä 700cx32-kokoista sliksiä tai semi-sliksiä tubeless-rengasta, jossa on hienoisesti kuvioidut kaarreajo-osiot.
image
  • Jos asut hyvin kostealla alueella, et juurikaan aja asfaltilla ja polutkin ovat yli tason 6, valitse vähintään koon 700cx40 renkaat korkeilla ja toisistaan erotelluilla kuvioinneilla.
image 1
  • Jos aiot käyttää gravel-pyörääsi maastopyörän tapaan, valitse tarpeeksi leveät 650b-renkaat välttääksesi onnettomuudet.
image 2
  • Jos ajamasi alustat ovat tasojen 5 ja 8 välissä, tarjoaa koon 700cx40 rengas matalilla ja tiheästi asetetuilla kuvioinneilla juuri sopivasti leveyttä ja kulutuspinnan kuviointia.
image 3

Ajotyyli

Kun tiedät alustan, jolla tulet ajamaan, ota huomioon se, kuinka nopeasti haluat ajaa, kuinka paljon kokemusta sinulla on sekä mitä ajotekniikkaa käytät. Monet asiat nimittäin riippuvat siitä, mihin pyöräilyn alalajiin olet tottunut.

Jos haluat ajaa nopeasti ja sinulla on tähän tarpeelliset tekniset taidot, valitse kapeampi ja vähemmän kuvioitu rengas. Jos puolestaan haluat käyttää gravel-pyörääsi pyörämatkaillessasi, tähtää parempaan ajomukavuuteen ja valitse leveämpi rengas. Jos kissasi hiekkalaatikko on ainoa irtonainen alusta, joka on sinulle tuttu, niin hanki mieluummin leveämmät ja ajoalustallesi hyvin sopivan kuvioinnin omaavat renkaat.

Koolla on merkitystä, mutta muista silti rajasi

Jos olet päässyt tähän asti, on sinulla todennäköisesti jo jonkinlainen kuva siitä, millaisen rengasleveyden tarvitset. Ongelmaksi voi kuitenkin muodostua se, jos gravel-pyörääsi ei ole jätetty tarpeeksi tilaa haluamallesi renkaalle. Yleisesti ottaen uusimpien mallien rungoissa (takahaarukan ala- ja yläputkien ja satulaputkien osalta) ja haarukoissa on tarpeeksi tilaa renkaille, mutta varmista, että renkaat mahtuvat ennen ostoksen tekemistä. Erityisesti, jos aiot hankkia suuremman, koon 650b mallin.

image 4

Sama pätee vanteen leveyteen. Jos käytät hyvin leveitä renkaita kapeilla vanteilla, muistuttaa renkaan muoto hehkulamppua. Tämän seurauksena on renkaiden ote maanpinnasta huonompi ja kaarreajon vakaus kärsii. Kapeiden renkaiden käyttäminen leveillä vanteilla johtaa puolestaan iskunvaimennuskyvyn heikkenemiseen lisäten vanteiden tai renkaiden sivujen vaurioitumisen todennäköisyyttä. Menetät myös kaarreajon pitoa.

image 5

On olemassa vielä kaksi tärkeää renkaan ominaisuutta, jotka pitää mielessä: puhkeamiskestävyys ja TPI (threads per inch eli lankaa per tuuma). 

Nyrkkisääntönä: enemmän kumia ja vähemmän TPI:tä = pienempi riski renkaan puhkeamiselle. Monissa renkaissa on myös ekstrasuojauskerros ja lisäksi on mahdollista hankkia erityisiä vaahtomuovi-inserttejä, jotka asetetaan vanteen ja renkaan väliin. Vaikka ne tekevätkin renkaasta painavamman, on niistä hyötyä vaikeassa maastossa.

Mitä TPI:hin tulee, tarkoittaa korkea TPI-lukema sitä, että rengasrungossa on enemmän ja hienompia lankoja tuumaa kohden ja vähemmän kumia. Tämä vähentää painoa, parantaa rengasrungon joustavuutta ja tekee siitä myös nopeamman. Siinä on myös alhaisempi puhkeamiskestävyys ja se kuluu nopeammin. Lisäksi korkean TPI:n mallit tapaavat olla kalliimpia, eikä niitä siitä syystä suositella alustoille, jotka ovat asteikollamme yli 6:n tasoisia.

Alhainen TPI-lukema on merkkinä pienemmästä määrästä lankoja, jotka ovat myös paksumpia. Lisäksi se tarkoittaa enemmän käytettyä kumia. Käytännössä se merkitsee vähemmän joustavia ja painavampia renkaita, joilla on suurempi rullausvastus. Positiivista niissä on se, että ne ovat edullisemmat ja niiden puhkeamiskestävyys on parempi. Ne ovat hyvä valinta vaikeisiin maastoihin (tasosta 6 alkaen), mutta niitä voi käyttää kaikissa olosuhteissa kunhan pitää mielessä sen, että monipuolisuudessa on plussansa ja miinuksensa. Gravel-pyörässä käytettävien monipuolisten renkaiden avulla voi ajaa lähes missä tahansa, kunhan ei odota saavuttavansa sliksirenkaiden nopeutta asfaltilla tai matalan ilmanpaineen omaavan 2,4-tuumaisen renkaan otetta mutaisella polulla.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Vaaditut kentät on merkitty *

Suositellut artikkelit